Škorica
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 22.2.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pôvod škorice môžeme hľadať v Indii. Toto voňavé korenie je skutočnou ozdobou kuchyne a kultových miestností už 4000 rokov. Nezanedbateľné nie sú ani jej liečebné účinky. Už pred tisíckami rokov si vyslúžila hrdý titul- afrodiziakum.

Pôvod škorice môžeme hľadať v Indii. Toto voňavé korenie je skutočnou ozdobou kuchyne a kultových miestností už 4000 rokov. Nezanedbateľné nie sú ani jej liečebné účinky. Už pred tisíckami rokov si vyslúžila hrdý titul- afrodiziakum.


Kedysi dávno sa v Číne vyvažovala škorica zlatom, ba často mala vyššiu hodnotu ako zlato. Svoje miesto má aj v mágii a v Egypte ju používal pri balzamovaní, takže človeka sprevádzala nielen na zemi, ale aj na nebi. Arabi ju využívali na tlmenie bolesti a miesto jej určili aj vo svätyniach, kde jej pálenie bolo súčasťou obradov. Pálenie škorice, alebo jej pridávanie do jedál a do vín, poznali aj v starom Ríme. Marco Polo sa s ňou stretol na Cejlóne a do Európy sa dostala vďaka Benátčanom, ktorí mali monopol na obchod s týmto vzácnym korením. S jej obchodovaním sa im darilo najmä preto, že ľudia v tých časoch zistili, že škorica podporuje trávenie, prinavracia chuť do jedla, zabraňuje nadúvaniu, pôsobí proti hnačke a rannej nevoľnosti v tehotenstve. Ako súčasť čaju pomáha urýchliť ozdravenie pri horúčkovitých ochoreniach. Jej dezinfekčné účinky sa prejavili pri príprave dezinfekčných prostriedkov, najmä mastí. Kloktanie škoricovej vody pomáha pri liečbe zápalu ďasien. Pričom  cejlónska škorica pochádzajúca z vysokého škoricovníka obsahuje viac liečivých látok a má silnejšie účinky ako škorica čínska, ktorá pochádza z menších škoricových kríkov a na liečenie nie je príliš vhodná.
Ak si chcete pochutnať na mletej škorici, mali by ste si ju pomlieť chvíľočku pred podávaním a nekupovať mletú škoricu vo vrecúškach.
Škorica sa využíva aj pri liečbe duše. Má upokojujúce účinky a harmonizuje telo na všetkých jeho úrovniach. Okrem toho uvoľňuje napätie a stimuluje krvný obeh. Znižuje poruchy dýchania a ostatných rytmických činností nášho organizmu. Urýchľuje rekonvalescenciu a má blahodarné účinky pri liečení kožných chorôb. V starobe pomáha udržovať duševnú čulosť tým, že uvádza do súladu mozgové prúdy. Je vhodná prie liečbe duševných stavov, ktoré vznikajú na základe zmätku. Stav po rozchode, pred rozvodom, pri strate zamestnania.
Dva recepty na záver: Ak ste prechladli, doprajte i denne dva horúce kúpele s pár kvapkami éterického škoricového oleja a tri razy denne šálku teplého bylinkového čaju s citrónom, medom a škoricou.
Pri poruchách  v duševnej oblasti, ktoré sprevádza nedostatok koncentrácie odparujte celý deň v aromalampe éterický škoricový olej.                                                    

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.