Ako sa zmieriť s nešťastím
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 25.1.2002 02:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Najlepšie je, ak nás nešťastie obchádza. Ale ak už k nemu príde, treba urobiť všetko, aby sme sa s ním zmierili. Psychológovia nemajú pochybnosti o tom, že tragédie nás robia silnejšími a niekedy z nás dokonca urobia lepších ľudí.

Najlepšie je, ak nás nešťastie obchádza. Ale ak už k nemu príde, treba urobiť všetko, aby sme sa s ním zmierili. Psychológovia nemajú pochybnosti o tom, že tragédie nás robia silnejšími a niekedy z nás dokonca urobia lepších ľudí.

Každý človek prežíva nešťastie inak.  Sú ľudia, ktorí sa nikdy nedokážu zmieriť napr. so smrťou dieťaťa a pocit viny ich prenasleduje aj niekoľko desaťročí. Ak sa vám prihodilo nešťastie a trápite sa tak, že nemôžete dva týždne alebo aj dlhšie jesť ani spať, potrebujete odbornú pomoc.  Nesnažte sa za každú cenu pomôcť si sami. Psychické zrútenie môže nastať v najmenej očakávanom okamihu a preto sa treba obrátiť na psychológa.
Pamätajte, že deti by prakticky od prvej chvíle po tragédii mali byť pod odbornou opaterou alebo neustálym dohľadom rodičov.

Fázy, ktorými musíte prejsť
1 Prežívate šok
Nemôžete uveriť tomu, čo sa stalo. Cítite sa otrasená, bezmocná. Konáte ako automat, nepamätáte sa čo a komu ste hovorili, čo ste kde položili a pod.
2 Začínate si uvedomovať pravdu
Stávate sa precitlivelou. Často vás zachváti hnev, máte chuť na všetkých kričať. Máte pocit viny a utkvelo myslíte na to, že keby ste konali inak, k nešťatiu by neprišlo.
3 Izolujete sa
Ste vyčerpaná zo stáleho stresu a napätia. Váš organizmus odmieta poslušnosť a neviete sa na nič sústrediť.
Pozor! Najnebezpečnejšie sú krajné reakcie. Ak vy ,alebo niekto z vašich blízkych odmieta akceptovať, čo sa stalo a správa  sa, akoby nič – alebo naopak, nie je v stave fungovať, stráca chuť do života, je v depresii a neprijíma žiadnu pomoc, mal by vyhľadať psychológa.

Ohrozená rodina
Navzájom sa obviňujete za to, čo sa stalo. Vy očakávate,  že vás manžel  obklopí starostlivosťou, robíte mu výčitky, pretože vás dráždi jeho mlčanie a apatia.
Pocit bezradnosti je veľký úder – najmä pre muža. Preto často prerastá do agresivity. Pod vplyvom stresu a napätia sú muži čoraz výbušnejší, často vyvolávajú scény, odmietajú najbližšie okolie. Ak je to čo len trocha možné, snažte sa o utrpenie podeliť. Rozprávajte sa o ňom. Opisujte svoje pocity. Bolesť, prežívaná osamote, je najbolestivejšia. Tragédie z nás môžu urobiť aj lepších ľudí. Často až po nich  oceňujeme duchovné hodnoty a nachádzame zmysel svojho života.

Ako sa postaviť proti zlému osudu?
Krok prvý – odpustite si
Predovšetkým sa neobviňujte za to, čo sa stalo. Budúcnosť nemôžete odhadnúť a preto uverte, že to bola iba nešťastná náhoda.
Krok druhý – zbavte sa hnevu
Vyplačte sa – na veky večné. Ak na to máte chuť, vyberte sa za mesto a tam, kdesi ďaleko, sa z celej sily vykričte.
Krok tretí – nájdite si cieľ
Máte deti alebo iných ľudí, ktorí sú od vás závislí a pre ktorých musíte byť silná. Vedomie, že vás potrebujú, by malo urýchliť vašu mobilizáciu. Časom uvidíte, že ste silnejšia, ako ste predpokladali.
Krok štvrtý – hľadajte seberovných
Úľavu v utrpení nájdete vo chvíli, keď sa budete môcť porozprávať s ľuďmi, ktorí prežili podobné nešťastie a smútok, ako vy.
Krok piaty – pomôžte iným
Skutočnosť, že sa vás dotklo nešťastie spôsobí, že budete omnoho citlivejšia na krivdy iných ľudí. Pomôžte niekomu a pocítite spokojnosť. Nenadarmo sa hovorí: To , o robíš, sebe robíš.


 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.