Prvý rok, správny krok
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 8.1.2002 15:18
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Dozneli svadobné zvony a vy začínate spoločný život. Každé ráno, každé popoludnie, každú noc. Ľudové porekadlo vraví: „Ako si kto ustelie, tak bude spať.“ Skúste si ustlať tak, aby sa vám spalo sladko. Máte na to približne rok. Potom už bude neskoro.

Dozneli svadobné zvony a vy začínate spoločný život. Každé ráno, každé popoludnie, každú noc. Ľudové porekadlo vraví: „Ako si kto ustelie, tak bude spať.“ Skúste si ustlať tak, aby sa vám spalo sladko. Máte na to približne rok. Potom už bude neskoro.

 

Bolo by čudné, keby ste mali na veci a riešenie situácií vždy rovnaký názor, rovnako by bolo prekvapujúce, keby ste sa občas nepohádali. Práve v prvom roku sa leštia hrany vášho spoločného diamantu zvaného partnerstvo. Aby vaše súžitie nebo súžením, je dôležité poznať desatoro prvého roku.

Neizolujte sa od priateľov ani vtedy, keby ste najradšej nevyliezli zo spálne a každý večer v spoločnosti ľudí považujete za svätokrádež na vašom spolužití.
Zabránite tým nude z „každodennosti“.

Neizolujte partnera od jeho partie, ale ani vy si nenechajte vziať váš okruh známych.
Neskôr, keď nebude všetko iba ružové a vy začnete žiť v realite bez  filtra zamilovanosti, oceníte spoločnosť aj dobrú radu priateľov.

Zbavte sa ilúzie, že manželstvo je totálna zhoda.
Aj v manželstve sa máme niečo naučiť, preto by sme nemali umelo vyvolávať ilúziu porozumenia a ustupovať aj vtedy, keď sa nám nechce.

Rozprávajte sa s manželom o všetkom, čo vám prekáža, čo vás znervózňuje, čo ste nečakali, alebo čoho sa chcete dočkať.
Nemému dieťaťu ani vlastná matka nerozumie. Utlmený konflikt môže narásť do obrovských rozmerov.

Neriešte spory cez telefón, ani na verejnosti.
V prvom prípade sa dobrovoľne vzdáte sledovania mimoverbálnej komunikácie, ktorá je rovnako dôležitá ako tá verbálna, v druhom prípade vyvoláte v partnerovi chuť brániť sa, namiesto toho, aby sa zamyslel.

Ani v časoch najväčšej zamilovanosti nestrácajte svoju osobnosť a nesnažte sa vo všetkom prispôsobiť partnerovi.
Stanete sa tak ľahko čitateľnou bábkou, s ktorou si muž môže robiť , čo sa mu zachce.

Určite si presne hranice a medze, ktoré nesmiete prekročiť.
Sem patrí spôsob hádky, ale aj to, kto bude mať v rukách televízny ovládač, kto zaplatí nájomné a a kto bude mať hlavné slovo pri výchove detí.
Ak to neurobíte prvý rok, pri každom  pocite nespravodlivosti vo vás bude narastať hnev, ktorý vyvrcholí totálnou podráždenosťou. Dôsledok? Na partnerovi vám bude zrazu prekážať takmer všetko.

Milujte drahú svokru, svokra a keď to nedokážete, aspoň si ich vážte a keď ani to nedokážete, tak ich neohovárajte, radšej sa im diplomaticky vyhýbajte.
Človek si rodinu nevyberá. Akosi je mu pridelená.

Najčastejšou témou hádok medzi manželmi sú peniaze. Dohodnite sa, či budete mať spoločnú alebo oddelenú kasu. A hlavne si určite koľko, je kto z vás ochotný investovať do čoho.

Nerátajte s tým, že partnera zmeníte a nechcite, aby sa partner prispôsobil vám.
Zmeniť sa môže človek iba sám. A konsenzus je príliš moderné slovo, na to , aby sme ho mali vžité. Nezabúdajte, že do tohto tisícročia sme žili v patriarcháte, preto nebude jednoduché, vybojovať si emancipáciu uprostred rodinného života. Ak ste si dobre vybrali manžela, potom sa vám to určite podarí. Ak ste si nevybrali dobre, skúste túto chybu napraviť. Opakujem napraviť chybu, nie zmeniť manžela. Keď sa vám bude pričasto zdať, že vy vždy viete, čo a ako má byť, iba partner to kazí, nechápe, nechce sa prispôsobiť, ste na najlepšej ceste k záhube. Svojej, partnerovej aj rodinnej.  



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.