Presladené Vianoce
Autor(ka) : Mária Novická
Dátum a čas : 20.12.2001 12:28
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Existuje povinnosť radovať sa z vianočných sviatkov? Zrejme áno. Všetci a všetko nás v týchto dňoch presviedča o tom, že majú byť radostné a šťastné. Ale čo majú robiť ženy, ktoré boli opustené, majú zlomené srdce alebo tie, pre ktoré sú Vianoce iba umelá povinnosť?

Existuje povinnosť radovať sa z vianočných sviatkov? Zrejme áno. Všetci a všetko nás v týchto dňoch presviedča o tom, že majú byť radostné a šťastné. Ale čo majú robiť ženy, ktoré boli opustené, majú zlomené srdce alebo tie, pre ktoré sú Vianoce iba umelá povinnosť?

 Veselme sa, radujme sa! Tak ako sa na Vianoce patrí.  Už od polovice novembra všetko kričí a núti nás finišovať k šťastným a veselým. Cukríkové obrázky v televízii, teplučké rozhovory v rozhlase, ulice utopené v svetielkach, nákupné centrá  vyčačkané ligotavými dekoráciami, všetko sa trblieta, bliká, hučí...Od všadiaľ počuť koledy a všadeprítomnú reklamu. Imperatívom k súdržnosti k sviatočnému  rozpoloženiu je čoraz rozšírenejší obyčaj predvianočných večierkov v práci.(Ako v zlatých časoch osláv MDŽ)  Všade panuje rodinné šťastie, gremiálna radosť a zborová pohoda. Vrchol šťastia, ak je niekto na takúto náladu pripravený. Ale čo tí, ktorí majú ďaleko na dno peňaženky, ktorí sú v nemocniciach, v práci, sú osamelí, alebo trpia dôsledkami nedôslednej legislatívy, ktorá nechráni matky s deťmi.

Mnohým ženám sa s týmito najrodinnejšími sviatkami spájajú bolestné zážitky spojené s rozchodom, opustením, nenávratnou neprítomnosťou zomrelých alebo nemožnosťou návratu k idylickej minulosti. Smútok za niečím, čo odišlo navždy, alebo sa nikdy nestalo, vyvoláva bolesť najmä počas vianočných dní. Je ťažké poddať sa eufórii, keď známe melódie, zvončeky, rozžiarené stromčeky, vôňa sviatočného pečiva a hory omašličkovaných darčekov pripomínajú, že ktosi odišiel navždy, dobrovoľne opustil rodinu a preto niekto zostal na svete sám. Alebo že tí, ktorí sú s nami, nás trápia, nemajú radi  a využívajú, ale stromček, modlitbu a tradície zachovávajú.

Byť sklamaná alebo odvrhnutá na Vianoce je omnoho ťažšie ako kedykoľvek inokedy, keď máte zlomené srdce, neexistuje nič horšie, ako sa ocitnúť medzi ostentatívne veselými ľuďmi. V takej chvíli začnete porovnávať vlastnú situáciu so situáciou iných a je tu depresia.  Porovnávať sa s idealizovanými obrázkami sviatočnej idyly vyvoláva stres , pocit menejcennosti a štipku úľaku takmer u všetkých. A najviac u ľudí, ktorí sa cítia byť zodpovední za vydarené vianočné sviatky. Sú to najčastejšie ženy. Ale práve oni sa púšťajú do tejto témy čoraz smelšie. Strach  pred rozčarovaním, napríklad z toho, že počas večere ktosi načne chúlostivú tému, alebo že deti čosi vyparatia a skompromitujú celú rodinu, vyvoláva stres. Niektoré ženy sa ešte stále hanbia priznať, že nemajú rady Vianoce, pretože sú pre ne vyčerpávajúcou, umelou povinnosťou. Nechcú sa zúčastňovať na tradičnom šialenstve príprav. Nemajú chuť organizovať Štedrý večer, ani  chodiť po návštevách. Najradšej by sa zamkli doma na štyri zámky, vypli telefón a spali. Lenže boja sa otvorene postaviť proti tradícii. Čo majú teda robiť?

 

Aspoň niekoľko rád pre všetkých ľudí, ktorí sú z Vianoc z rôznych dôvodov vystresovaní:

1 Ak sa bojíte alebo vám je smutno, nepredstierajte radosť. Zapamätajte si, že ak sa niekto nevie zmieriť so smútkom iného, je to jeho problém. Vy buďte prirodzení, ale snažte sa svoje pocity nedramatizovať, pretože pripomínať si príčinu bolesti iba prehĺbi  váš smútok.

2 Zaobchádzajte so sebou dobre. Pred veľkou skúškou si oddýchnite, choďte ku kozmetičke, kaderníčke, na masáž, do sauny. Po veľkom vysilení tiež. Zabudnite na perfektné ambície.

3 Ak sa vám v hlave roja nepríjemné myšlienky, zapíšte si ich na papier a popremýšľajte nad ním, či náhodou neobviňujete seba alebo niekoho iného príliš unáhlene.  Zmierte sa s takým životom, aký je a prestaňte hľadať preludy, ktoré neexistujú. Vyčariť dokonalé Vianoce sa dá iba v televízii. Ich domáce čaro je práva v tom, že sú nedokonalé.

4 Ak sa nechcete zúčastniť sviatkov, diplomaticky odcestujte. Do hôr alebo do inej krajiny, kde vás nikto nebude nútiť predstierať radosť, besedovať a vysvetľovať, prečo nemáte rada Vianoce.

Takže – načo celý stres? So sviatkami môžete urobiť, čo sa vám zapáči. Keď chcete pohodovú atmosféru, pozvite si ľudí, ktorí vedia šíriť duševnú pohodu. Ak nechcete smutné spomienky, obráťte svoju pozornosť na  dnešok a zajtrajšok. Ak sa cítite zodpovedná za Vianoce, zorganizujte ich tak, ako ich chcete mať  vy. Oblečte si šaty, v ktorých sa cítite najlepšie a stretnite sa s ľuďmi, ktorí vám povedia dobré a milé veci. Počas Vianoc robte to, čo vám spôsobuje radosť a vzbudzuje vo vás príjemné pocity. Ak sa vám to podarí tentoraz, budete už mať budúci rok na Vianoce aspoň jednu príjemnú spomienku. 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.