Na svete je nová epidémia
Autor(ka) : Silvia Petrášová
Dátum a čas : 18.12.2001 16:53
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Na začiatku nového tisícročia nám pribudla okrem civilizačných chorôb, ničivej chrípky, BSE, zemetrasení aj nová epidémia - neistota a pocit bezmocnosti. Tento predátor prenasleduje čoraz viac ľudí a začína mať katastrofické rozmery. Nedopustite, aby napadol aj vás. A ak sa tak už náhodou stalo, vytrhnite sa mu z jeho neúprosných pazúrov. Nezabúdajte, že šanca na úspech tu stále je, a že vôbec nie je taká malá, ako ste si doposiaľ mysleli.

Na začiatku nového tisícročia nám pribudla okrem civilizačných chorôb, ničivej chrípky, BSE, zemetrasení aj nová epidémia - neistota a pocit bezmocnosti. Tento  predátor prenasleduje čoraz viac ľudí a začína mať katastrofické rozmery. Nedopustite, aby napadol aj vás. A ak sa tak už náhodou stalo, vytrhnite sa mu z jeho neúprosných pazúrov. Nezabúdajte, že šanca na úspech tu stále je, a že vôbec nie je taká malá, ako ste si doposiaľ mysleli.

 
Nebojte sa povedať svoje požiadavky!
Prvým krôčikom k úspechu je vymaniť sa z pasívneho pocitu, ktorý so sebou epidémia prináša. Stále musíte nekompromisne ísť za tým, čomu veríte. Nebojte sa napísať poslancovi, ktorého ste si zvolili a nerobí to čo sľúbil, ostrý list. Povedzte byrokratom na úradoch, čo si o nich naozaj myslíte. Nenechajte si, aby vám niekto šliapal po hlave. Nenechajte sa ničiť úradníkmi, ktorí žijú z vašich daní. Za peniaze, ktorými platíte, žiadajte kvalitu. Či v obchode, v reštaurácii, na jazykových kurzoch...  Každý krok, ktorý spravíte pre riešenie problému, vás posúva preč od pocitu bezmocnosti.

Musíte si veriť!
Keď vás chytia depresie z toho, ako bude vyzerať váš život o pár rokov, čo budete robiť a z čoho zaplatíte nájomné, vždy si musíte povedať, že neexistuje taká veľká prekážka, ktorú by ste nedokázali preskočiť, alebo aspoň preliezť. A napokon ešte vám ostáva nádej, že vyššia moc vám pomôže, keď bude najhoršie.

Spoliehajte sa len sami na seba!
Musíte si uvedomiť, že vaše problémy nikto za vás riešiť nebude. Musíte sa o ne postarať vy a zase len vy. Preto ak náhodou začujete, že podnik v ktorom pracujete, bude znižovať stavy, začnite si pomaly ,len tak pre istotu, hľadať nové miesto. Musíte mať neustále vystrčené tykadielka a citlivo reagovať na zmeny vo vašom okolí. Nič ale neponechajte náhode. Nezatvárajte oči pred realitou. Problém, ktorý začnete riešiť hneď, vám neprerastie cez hlavu.

Nerobte si ťažkú hlavu z toho, čo si o vás myslia ostatní!
Veľa ľudí buduje svoje sebavedomie na názore spolupracovníkov, známych alebo rodiny. Nemyslite na názory iných. Vy musíte byť presvedčený, že to čo robíte, robíte zodpovedne a najlepšie ako viete a čo sa hovorí za vašim chrbtom vás vôbec nemusí zaujímať. Často to môžu byť len vaše zbytočné paranoje, ktoré vám strpčujú život.

Nezabúdajte relaxovať!
Ani ten najusilovnejší človek, nedokáže vykonávať svoju prácu bez odpočinku. Odpočinok si musíte zaradiť do každodenného harmonogramu. Bohato postačí polhodinka čítania knihy, okopávania záhradky, prechádzky so psom alebo inej obľúbenej zábavy. Týmto programom odbúrate stres z vášho tela a práca vás nebude natoľko vyčerpávať.

Neleňošte!
Najlepším liekom na neistotu a stres je jednoznačne fyzická aktivita. Skúste začať behať, plávať, hrať sqwash alebo bicyklovať. Ak vám to nedovoľuje časová tieseň, jednoducho sa len ráno rozcvičte ako kedysi v táboroch.

Budujte si vzťahy s najbližšími.
Kto iný vás podrží v ťažkej chvíli, ak nie vaši najbližší. Preto s nimi udržujte dobré vzťahy. Pred nimi sa kľudne vyspovedajte. Nebojte sa im povedať, že tento mesiac nemáte na zaplatenie elektriny, alebo že ste sa pohádali do krvi so svojim šéfom. Uvidíte, že vás pochopia a vy sa bude určite cítiť lepšie, ako keby ste to dusili niekde v sebe a potom vybuchli a rozišli sa so všetkými v zlom. Nebojte sa priznať, že aj vy máte problémy, ktoré  neviete riešiť. Nikto nie je dokonalý. Možno práve vaše okolie nájde jednoduchý recept na riešenie vášho problému.

Vzdelávajte sa.
Vaša neistota pramení často z toho, že okolie je mladšie a vzdelanejšie. Dnes má každý možnosť vyhľadávať informácie, aby šiel s dobou. Systém celoživotného vzdelávania odbúra veľa z vašich strachov. Práve internet je ideálnou formou dopĺňania informácií.

             



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.