Vianočný fitness I.
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 11.12.2001 13:34
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ach jaj, čo všetko máme ešte pred sebou. Treba ešte rýchlo pozháňať darčeky. Vyhliadnuť čo najkrajší stromček. Nakúpiť a postupne pripraviť slávnostné menu, vyžehliť šaty a ešte, a ešte a ešte... Možno sa vám zíde niektorá z našich rád, aby ste sviatky pokoja a lásky, aj napriek zhonu, prestáli bez nervového zrútenia a v dobrom zdraví. Veľa zábavy!

VIANOČNÝ MARATÓN V PEŠEJ ZÓNE
Obrovskému zážitku zvanému nákupný maratón sa v predvianočnom zhone vyhne iba zopár šťastlivcov. Ale čo keby ste sa naň tentoraz pozerali zo športovej stránky? Šialená naháňačka z obchodu do obchodu prospieva našej kondícii a zoštíhľuje.
1 Počas niekoľkokilometrovej prechádzky pešou zónou centra mesta sa môžete zbaviť neželaných tukových vankúšikov a zlepšiť si kondíciu. Mimoriadne zdatní nákupní maratónci  nastupujú na štart v sobotu zavčas ráno. V zmätku, aký panuje v obchodoch počas víkendov, totiž  majú šancu vylepšiť svoj športový výkon aj o beh cez prekážky: všade číhajú prekážky s plnými taškami.
2 Apropo, plné tašky: tento rok by ste mali obdarúvať svojich blízkych iba liatinovými hrncami, súpravami činiek, žehličkami, dvadsaťdielnymi encyklopédiami alebo prinajhoršom betónovými kvádrami. Prečo? Pretože všetky nákupy musíte nejako odtrepať domov. A čím sú tašky ťažšie, tým viac z nich profituje vaše svalstvo rúk, ramien a chrbta. Nezabúdajte rozložiť tiaž rovnomerne do oboch rúk. Na záver rada pre profíkov: upažovanie s ťažkými nákupnými taškami je vynikajúce na bicepsy.
3 Nekonečný rad pred pokladňami alebo stánkami ,,zabalíme vaše darčeky zadarmo“ , môžete zmysluplne využiť trénovaním svalstva sedacej časti: zadoček napnite, vydržte desať sekúnd, uvoľnite, zopakujte. Koľkokrát? No predsa až dovtedy, kým konečne nebudete na rade. To budú super Vianoce – a pevný zadoček!

KRÁTKA DOVOLENKA V HLAVE
Keď už vianočné vlny siahajú nebezpečne vysoko, v niektorých chvíľach si želáme byť od všetkého zhonu čo najďalej – napríklad  na slnečnej pláži s palmami a jemným čľapotom pravých morských vlniek v pozadí. V rovnako uvoľňujúcej skrátenej verzii to môžete mať aj v čase predvianočného ošiaľu.
1 Všetko, čo na to potrebujete, je pokojná miestnosť a vaša fantázia. Jednoducho sa na dvadsať minút vzdiaľte od práce aj zvyšku rodiny. Pohodlne si sadnite alebo ľahnite a zavrite oči. Potom si predstavte miesto, na ktorom by ste sa v tej chvíli ocitli najradšej. Napríklad už spomenutú pláž, letnú lesnú čistinku alebo vrchol pohoria z vašej poslednej dovolenky.
2 Dôležité pritom je, aby ste upokojili svoj dych – snažte sa dýchať čo najpokojnejšie a zhlboka sa nadychujte aj vydychujte. Potom sa znova sústreďte na miesto svojich predstáv. Čo tam vidíte? Ako tam vonia vzduch? Čo počujete? Cítite vetrík, ktorý vám fúka do tváre? Keď prejde pätnásť minút, otvorte oči a ešte raz sa zhlboka nadýchnite. Uvidíte, že sa budete cítiť omnoho pokojnejšie a vyrovnanejšie.
Keby ste pri tomto cviku, ktorý môžete, mimochodom, používať aj mimo predvianočných príprav, zaspali, nerobte si výčitky. Nikto nie je dokonalý.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.