Tradičná čínska medicína na Slovensku 5
Autor(ka) : Mária Novická
Dátum a čas : 22.6.2001 03:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Opuchnuté nohy
S príchodom jarného teplého počasia, pod vplyvom výkyvov tepla a zimy prichádza na vás čoraz častejšie únava a problémy s nohami? Opúchajú vám a čím sa viac chýli deň k noci, tým máte väčšie bolesti? Ak máte k tomu ešte vyše štyridsať rokov, smutne si vzdychnete, že staroba je blboba. Je však opúchanie nôh iba výsadou starších ľudí? Na to sme sa spýtali Dr.Borisa Subotiča z Centra tradičnej čínskej medicíny.

Opuchnuté nohy nie sú vecou starnutia, hoci je veľa ľudí ochotných uveriť tomu. Pravdou je, že opuchnuté nohy vznikajú z nadváhy, zlej životosprávy a nedostatku pohybu. Okrem toho opuchy, ktoré väčšinou postihujú obe nohy rovnako, sú príznakom nejakej vážnejšej choroby. Sú sprievodným znakom poruchy srdca, pečene, sleziny. Nedostatočnej funkcie ľadvín, pľúc alebo iných orgánov s vnútorným vylučovaním, či s bielkovinou v ľadvine. Často súvisia s činnosťou pohlavných orgánov. Je veľmi nebezpečné, ak si ľudia, ktorí majú opuchy po celom tele a tvári povedia, že len trochu pribrali a oči, že majú opuchnuté od únavy, inak nič vážne. Lekára obvykle navštívia až vtedy, keď už nenájdu topánky, do ktorých by sa zmestili ich unavené nohy.
Rovnako nebezpečné sú asymetrické opuchy nôh. Tie zväčša spôsobuje žilová nedostatočnosť a zlá práca cievneho systému. To znamená, že krv nie je dokonale odvádzaná z nôh k srdcu, nie je prefiltrovaná do medzibunkového priestoru, teda do miest kam patrí, a tak vytvára opuchy. Zlú funkciu žíl často oznamujú krčové žily, ktoré nemusíme vždy vidieť aj navonok. Ešte nebezpečnejšie sú tie, ktoré postihnú len hlboký vnútorný cievny systém a my laici nemáme ako zistiť, že ich tam máme. V prípade krčových žíl je najnebezpečnejšia možnosť vzniku krvnej zrazeniny, ktorá sa potom môže dostať do srdca alebo do pľúc a spôsobiť embóliu a smrť. Ak máte opuchnuté nohy a Dr. Subotič sa vás spýta na hemoroidy, nemyslite si o ňom nič zlé, on už vie čo robí.
Hoci sa opuchnuté nohy vyskytujú hlavne u ľudí po päťdesiatke, nemyslite si, že je to nutnosť starnutia. Hlavná spojitosť medzi pacientmi s opuchmi nôh je, ich životný štýl. Obzvlášť náchylný na toto ochorenie sú pacienti s nadváhou, milovníci mastných mäsitých jedál, ľudia, ktorí veľa solia, ľudia so sedavým zamestnaním, alebo s neliečenými chorobami srdca a pľúc. Ak je opuch väčší ráno, dajú sa predpokladať problémy s ľadvinami a pľúcami ak cez deň smerom k večeru, ide skôr o srdce a cievny systém. Samozrejme, že tu hrá rolu aj genetika.
Vo všeobecnosti sa opuchnuté nohy viac vyskytujú u žien ako u mužov. Je to preto, že muži majú od prírody lepšie vyvinutý svalový korzet ako ženy. A preto ak sa nechcete stať pacientkami Centra tradičnej čínskej medicíny alebo slovenských zdravotníckych zariadení, hor sa na šport. Nič však nesmiete preháňať. Keď vám už nohy napúchajú zavolajte na 5O 22 85 37 a dohodnite si termín.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.