Koľko zarábajú?
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 12.3.2001 02:00
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Určite by ste si radi na svoje konto za jednu pár týždňovú či, v horšom prípade, niekoľko mesačnú prácičku, pripísali zopár miliónov. Zväčša sa to nedá. Sú však na svete aj takí, ktorým to občas vyjde. /Nie všetkým a nie vždy./ Sú to hollywoodske hviezdy alebo svetové megastars. Až sa dych zastaví nad sumami, ktoré sú schopní herci vyinkasovať za svoj výkon v kasových trhákoch.

A honorár od jedného do dvadsiatich miliónov dolárov, ktoré hviezdy dostávajú jú iba vrcholcom pyramídy? Okrem honorárov sa totiž na herecké kontá zväčša valia aj percentá z premietacích sál, z predaja videokaziet, honoráre za vystúpenia v médiách, za fotky na titulných stránkych, ale aj tie zo súkromia, tantiemy...

Taký Tom Cruise napríklad za film Mission:Impossible 1 získal utešených 70 miliónov dolárov. Čudujete sa mu, že sa potom, ako producent, škriabal s úsmevom na perách po skalách v dvojke? Je viac ako pravdepodobné, že sa mu v budúcnosti ešte niekoľkokrát podarí prekonať svoj vlastný rekord.

Na päty mu šliape momentálne nezadaný Bruce Willis, ktorého úspech filmu Šiesty zmysel potešil viac ako kohokoľvek iného. Za svoje účinkovanie v tomto filme síce zinkasoval honorár „iba“ 20 miliónov, ale v zmluve mal zakotvených aj 17% podiel na zisku a rovnaký podiel z predaja videokaziet. Preto sa dá predpokladať, že okrúhla sumička 50 miliónov, ktorú mu zatiaľ Šiesty zmysel hodil ešte trochu vyrastie. Medzitým za ten istý honorár nakrútil aj ďalšie filmy. Niektorí herci i režiséri si zobrali príklad z Georgea Lucasa, ktorý film Hviezdne vojny nakrútil bez nároku na honorár za réžiu. Chcel iba podiely na zisku zo všetkého, čo má logo Hviezdnych vojen. Dodnes na tom urobil už viac ako miliardu dolárov. Rovnaký postup použil aj Jack Nicholson, keď zobral úlohu Jockera v Batmanovi. Jeho úškľabok mu vyniesol 50 miliónov dolárov. Menej talentu vo finančných veciach prejavil režisér James Cameron. Napriek tomu, že nakrútil najziskovejší film, so ziskom viac ako dve miliardy dolárov, dostal za Titanic ako podiel na zisku „iba“ 25 miliónov.
Toto sa nemôže stať Stevenovi Spielbergovi. On si, spolu s Tomom Hanksom, po uvedení filmu Zachráňte vojaka Ryana pripísal na konto 50 miliónov. Zo žien sa vo finančnom Top rebríčku drží iba Julia Robertsová. Jej konto je po uvedení Erin Brockovich bohatšie o 30 miliónov dolárov. Dobre sa jej potom doširoka usmieva. Horšie je na tom Mel Gibson, ktorému Patriot nevyniesol o moc viac ako 25 miliónov. Vo všetkých rozhovoroch však tvrdí, že je šťastný muž. Zrejme má okrem vernosti aj ďalšie pozitívne vlastnosti, napríklad skromnosť.

V kategórii 20 miliónových je v Hollywoode kdekto napríklad aj Jim Carrey, Sean Connery, Cris Tucker, Arnold Schwarzenegger, či Leonardo DiCaprio..
A aký je recept na zbohatnutie? Ponúka ho Harrison Ford: „Je síce smiešne, že vám štúdiá ochotne zaplatia za prácu 20 miliónov. Všetci vieme, že naša práca nemá až takú cenu. Prečo by sme si ich nezobrali, keď sú ochotní nám ich zaplatiť. Oni v konečnom dôsledku zväčša zarobia stonásobne viac.“ A Mel Gibson dodáva: „Opýtajú sa ma koľko chcem, ja im odpoviem a oni mi to priklepnú. Čo viac si môže človek priať?“

A čo vraví posledná tabuľka najbohatších roku 2000 , ktorú nedávno uverejnil známy časopis Forbes? Najbohatším mužom v roku 2000 sa stal Tom Cruise. Značne k tomu prispela medializácia jeho rozvodu. Nedajte sa však pomýliť. Sú ešte od neho bohatší. Forbes totiž nehodnotí ľudí iba podľa majetku, to by skončil Tom Cruise ako 13-ka, ale aj podľa počtu fotografií uverejnených na titulkách a podľa počtu vystúpení v televízii, rozhlase a na web. stránkach. Hoci má o desať miliónov väčší majetok, rovných 53 miliónov, skončil na druhom mieste golfista .Tiger Woods. Zato mal najviac rozhlasových rozhovorov a bolo o ňom uverejnených najviac správ v tlači. Tak mu treba, mal sa oženiť a mohol vyhrať. Ani rozprávkový majetok 70 miliónov, /rovnako ako Bruce Willis/ Beatles nepomohol. Zostali tretí. Zato zvíťazili v počte webových odkazov. Dostali ich takmer jeden a pol milióna. Na päty im šliape Britney Spearsová s majetkom 38,5 miliónov dolárov. / to je nevesta, čo?/ a piaty je Bruce Willis / tiež je momentálne voľný/.

A máme sa na čo tešiť, aj na vyhodnotenie roku 2001. Najlepšie začal rok Harrison Ford, ktorý vo svojich 58. rokoch prekonal všetky rekordy v dennom zárobku. Za svoju úlohu v novom filme K-19 The Widowmaker zarobil za 20 dní nakrúcania 25 miliónov dolárov, prekonal tým Marlona Branda, ktorý zarobil v roku 1978 za štyri dni nakrúcania zarobil 3 milióny. Závidíte im? Nemusíte! Čítajte LADY a zistíte, že bohatstvo ešte nie je zárukou šťastia, ale to že majú „postaráno“ je isté.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.