lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Prípravky proti poteniu používame už stovky rokov

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 15.1.2016
späť
Späť

Poslať
 

Ani vy si neviete predstaviť svoju každodennú rutinu bez použitia prípravku proti poteniu? Niekto má radšej antiperspiranty, ktoré obmedzia potenie, avšak obsahujú kontroverzné alumíniové soli. Iní preferujú prírode bližšie dezodoranty, akými sú aj tie od CD kozmetiky, vďaka ktorým sa môžeme cítiť sviežo, ale zároveň môže naša pokožka voľne dýchať. Ako tieto prípravky proti poteniu vznikali?

Niektorí antropológovia predpokladajú, že okrem veľkého mozgu a protistojaceho palca, to bol práve zápach telesného potu, ktorý pomohol našim jaskynným predkom prežiť v krajine plnej mäsožravých predátorov. Nepríjemný zápach ľudského potu upozorňoval hladné zvieratá na to, že človek preňho nie je ideálnou potravou a mali by sa poohliadnuť za niečím chutnejším.

 

Telesný zápach ako znak nevychovanosti

Odkedy však začali ľudia žiť vo väčších spoločenstvách bližšie pri sebe, telesný pot sa stal nežiadúcim. Medzi prvými, ktorí sa ho snažili obmedziť, boli práve vynaliezaví starovekí Egypťania. Najmä ľudia z vyšších vrstiev sa spoliehali, okrem hojného množstva vonných olejov a častých kúpeľov, aj na plody rohovníka, kadidlo či dokonca ovsenú kašu, ktorými si potierali podpazušie. Bohaté egyptské ženy si údajne kvapkali na hlavy malé kvapôčky vosku s obsahom vonných olejov. Vosk sa v priebehu dňa vplyvom tepla rozpúšťal a okolo nositeľky sa šírila príjemná vôňa. Féničania sa už 600 rokov pre Kristom zaslúžili o vynájdenie receptúry na výrobu mydla.

 

Od Egypťanov sa technikám zakrývania telesného potu priučili aj antickí Gréci a Rimania. Pre nich sa však vôňa tela stala vizitkou dobrej výchovy. Okrem častých vonných kúpeľov, si Rimania zvykli máčať svoje oblečenie v parfumovanej vode a voňavou vodou polievali svoje kone či dokonca parfumovali svojich domácich miláčikov.

Situácia sa zmenila v stredoveku. Nahota v akejkoľvek podobe bola cirkvou zakázaná a aj dobrý zvyk často sa kúpať upadol. Jediný spôsob, ako sa stredovekí ľudia chránili pred pachom vlastného tela bola silná kolínska. Ďalšou alternatívou bol drahý parfum na báze alkoholu, ktorý do Európy priviezli na začiatku 13. storočia rytieri z križiackych výprav zo Stredného východu. Tento druh parfumu nielen pekne voňal, ale dokázal aj eliminovať zápach potu, pretože alkohol v ňom ničil baktérie v podpazuší. Ľudia sa teda potiť neprestali, ale podarilo sa im poraziť nepríjemný zápach.

 

Pokroková kozmetika

Až v roku 1888 pripravil neznámy vynálezca z Philadelphie prvý voskový dezodorant pod názvom „Mum“. Hoci jeho účinnosť bola pomerne vysoká, jeho aplikácia a tiež odstránenie boli problematické. O pár rokov neskôr, bol uvedený prvý antiperspirant s názvom „Everdry“. Šlo o silný roztok chloridu hlinitého, ktorý sa aplikoval do podpazušia pomocou vatového tampónu. Daň za obmedzené potenie bola vysoká a nový antiperspirant spôsoboval svojim nositeľom nemalé ťažkosti – trvalo veľmi dlho, kým sa vstrebal do pokožky, intenzívne štípal a navyše poškodzoval oblečenie, ktoré pomerne rýchlo rozožieral. Možno vás prekvapí, že táto substancia, soľ hliníka, dodnes tvorí základ väčšiny na trhu dostupných prípravkov proti poteniu. Alumíniové soli sú však dnes považované za veľmi kontroverzné. Niektorí vedci totiž tvrdia, že pri dlhodobom používaní môžu spôsobovať alergie, zápaly potných žliaz či zmeny génov a proteínov v tele. Ich pôsobenie dokonca niektorí spájajú so vznikom rakovinotvorného nitrosamínu. Nechajte sa inšpirovať dezodorantmi značky CD, ktoré neobsahujú zdraviu škodlivé kontroverzné látky ako alumíniové soli, parabény, silikóny, minerálne oleje či farbivá.

 

Nové balenia dezodorantov

Skutočný rozmach zaznamenali dezodoranty v 20. storočí. Najprv sa objavuje obľúbený roll-on, gulička, a začiatkom 60. rokov prichádza na kozmetický trh populárny dezodorant v aerosólovom spreji. Ako posledná sa na trhu objavila dnes najobľúbenejší, tuhý dezodorant. Tento rok na Slovensko prišla aj nová forma dezodorantu, a to tekutý dezodorant v rozprašovači. Ak sa chcete vyhnúť hnacím plynom a ďalšej prídavkom z aerosólových sprejov, ale chcete sa vyhnúť kontaktu s pokožkou, rozprašovač môže byť pre vás alternatívou, ktorú ste hľadali. Skúste napríklad novinku s vôňou kvetu pomarančovníka – príjemná vôňa a ľahké zloženie si vás určite získajú.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!