lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pomoc od akútnej bolesti menom naproxen

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 28.12.2015
späť
Späť

Poslať
 

Bolesť je vždy subjektívna a každý z nás má svoj povestný „prah bolesti“ posunutý na inú úroveň. Akútnu bolesť by sme však nemali podceňovať, mali by sme ju liečiť, aby neprešla do chronickej bolesti náročnejšej na liečbu a čas. Mnoho rokov výskumu v oblasti liečby bolesti však postupne prináša svoje ovocie. Jeho výsledkom je napríklad objavenie nesteroidných antireumatík (NSA), ktoré sú kľúčovou skupinou liečiv používaných pri úľave od bolesti pohybového aparátu. Jedným z najrozšírenejších nesteroidných antireumatík s veľmi dobrými analgetickými, protizápalovými a antipyretickými účinkami je liečivá látka naproxen, ktorej hlavnou prednosťou pre pacienta je minimálne riziko kardiovaskulárnych komplikácií.

Výskum liečivých látok na utíšenie bolesti je jedným z celosvetovo najrozšírenejších. Z tohto dôvodu sa darí odstraňovať nežiaduce účinky a zvyšovať účinné pôsobenie na bolesť. Tento posun sa významne dotkol aj vývoja liečivých látok, ktoré sú priamo určené na tlmenie bolesti pohybového aparátu a umožnil navyšovať ich šetrnosť k ľudskému organizmu. Sme radi, že sa k nám liečivá látka naproxen dostala a rozšírila tak možnosti individuálnej medikácie, pretože každý pacient reaguje na rôzne NSA rozdielne a naproxen, ktorý sa vo svete dosť často využíva v liečbe, tu chýbal,“ hovorí prof. MUDr. David Pokorný, CSc., ktorý pôsobí na I. ortopedickej klinike 1. LF UK a FN Motol.

Naproxen – najbezpečnejšia voľba pre pacientov s vysokým rizikom kardiovaskulárnych komplikácií

Liečivá látka naproxen sa zaraďuje medzi neselektívne nesteroidné antireumatiká s veľmi dobrým analgetickým, protizápalovým a antipyretickým účinkom. Užívanie naproxenu je pre pacienta spojené s nižším rizikom vzniku kardiovaskulárnych komplikácií. Na rozdiel od iných často užívaných liečivých látok z rovnakej skupiny voľne predajných liekov, napr. ibuprofenu a diklofenaku, má naproxen dlhší plazmatický eliminačný poločas (až 15 hodín), čo umožňuje dosahovať stálu hladinu lieku, takže naproxen si stačí zobrať 2x za deň. Naproxen tak lepšie tlmí bolesť počas noci a umožňuje aktívne prežiť deň. Medzi ďalšie výhody naproxenu patrí tiež rýchly nástup účinku, a to približne do 1 hodiny. Naproxen je z pohľadu dnes dostupných dát liekom prvej voľby u pacientov so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom a s nízkym alebo miernym gastrointestinálnym rizikom. Napriek tomu by sa mal každý pacient poradiť s lekárom o vhodnom dávkovaní v prípade dlhodobého užívania. Na slovenskom trhu nájdete liek s látkou naproxen, ktorý je dostupný v 10 a 20 tabletovom balení.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!