lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pomocnú ruku pacientom s rakovinou pľúc podáva OZ Druhý dych

  Spracoval(a) : Erika
Dátum : 19.11.2014
späť
Späť

Poslať
 

Rakovina  - diagnóza, s ktorou sa stretáva takmer každá slovenská rodina. Jedna z popredných priečok medzi onkologickými ochoreniami v SR patrí aj karcinómu  pľúc. Napriek tomu, že možnosti diagnostiky a liečby tohto agresívneho ochorenia sú u nás na svetovej úrovni, mnoho pacientov prichádza k lekárovi stále príliš neskoro. V prípade, že sa rakovina rozšíri do  organizmu a vytvoria sa metastázy, šance na vyliečenie sa tak rapídne znižujú. Nezabúdajme preto na svoje pľúca, denne nimi vdýchneme a vydýchneme až 10.000 litrov vzduchu.

November je na celom svete vyhlásený za Mesiac povedomia o rakovine pľúc s cieľom upriamiť pozornosť na túto závažnú, no v súčasnosti už nie beznádejnú diagnózu. Ako každý rok sa k tejto iniciatíve opäť pripája Slovensko. Dôležitosť tohto kroku potvrdzujú i štatistiky. Každoročne je u nás diagnostikovaných približne  2500 nových prípadov s karcinónom pľúc čím sa zaraďuje medzi tri najčastejšie príčiny úmrtia na onkologické ochorenia. Postihuje častejšie mužov, ale nevyhýba sa ani ženám.

Pomocnú ruku pacientom s rakovinou pľúc, ale aj ich rodinám podáva už 6. rok občianske združenie Druhý dych. Vzniklo s cieľom poskytovať nielen základné informácie o ochorení, ale rovnako byť nápomocné v zložitej životnej situácii. Pacienti tak majú možnosť stretávať sa s ľuďmi s podobnými problémami, osudom, vymieňať si skúsenosti a názory.  Nie je preto náhoda, že mottom združenia je: „Chyťme spolu druhý dych“.

„Na OZ Druhý dych sa môže obrátiť každý, kto potrebuje pomoc, podporu, chce sa dozvedieť najnovšie informácie o ochorení a jeho liečbe, má problém s dostupnosťou liekov či zdravotnou starostlivosťou, alebo sa chce podeliť o svoje starosti s inými pacientmi v rovnakej situácii,“ uviedla prezidentka OZ Druhý dych Denisa Selická. Ona sama má s touto diagnózou osobnú skúsenosť a vie ako ovplyvní život celej rodiny. Práve preto sa rozhodla stať prezidentkou OZ Druhý dych, aby mohla pomáhať aj ostatným pacientom a ich príbuzným.

Pre sympatizantov združenia a všetkých, ktorým nie je rakovina pľúc ľahostajná, chcú sa o nej dozvedieť viac, získať praktické rady o živote s ochorením, alebo sa poradiť s odborným lekárom, je k dispozícii aj internetová stránka občianskeho združenia www.druhydych.eu. Okrem komplexných informácií o karcinóme  pľúc prestavuje aj samotné občianske združenie Druhý dych, jeho aktivity, členov, poslanie, stanovy a formulár pre tých, ktorí sa chcú k združeniu pridať. Počas pracovných dní v čase od 11.00 do 14.00 hod. je dostupná aj INFOLINKA na čísle 0800 800 703.

Rakovina pľúc je jednou z najčastejších príčin úmrtí na onkologické ochorenia vo svete. Každých 30 sekúnd vyhasne kvôli nej jeden ľudský život. Vzniká, keď začnú bunky v pľúcach nekontrolovane rásť a množiť sa. Môžu vyrastať zo všetkých štruktúr pľúc, teda z priedušiek, pľúcneho tkaniva i ciev v pľúcach. Súčasná medicína ponúka viacero možností ako s touto zákernou diagnózou bojovať. Okrem chemoterapie, rádioterapie a chirurgickej liečby je pre pacientov dostupná aj cielená biologická liečba. Šance na ich prežitie sú tak oveľa väčšie ako v minulosti.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!