lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ŠKODA odporúča: pripravte sa na zimu včas!

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 9.11.2014
späť
Späť

Poslať
 

Na horách už napadol prvý sneh a je len otázkou času, kedy príde aj do nižšie položených oblastí. Prípravu na zimnú sezónu netreba podceniť a nechávať ju až na poslednú chvíľu. Odborníci zo spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko pripravili pre motoristov tipy a odporúčania, ako včas a správne pripraviť automobil na zimu.

 

„Príprava vozidla na zimnú prevádzku by mala byť včasná a komplexná, aby sa motoristi vyhli nepríjemným prekvapeniam. Ponúkame niekoľko tipov a odporúčaní, na čo je potrebné myslieť. Ak chcú mať však motoristi stopercentnú istotu, odporúčame navštíviť autorizovaný servis. Iba ten garantuje kontrolu a prípravu vozidla po všetkých stránkach podľa najnovších smerníc a pokynov výrobcu. Disponuje širokým výberom originálneho príslušenstva od diskov a zimných pneumatík cez náplne až po stierače,“ hovorí Róbert Hukel, vedúci After Sales spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

 

Prezujte na zimné pneumatiky včas

Vyhláška hovorí, že používanie zimných pneumatík na Slovensku je povinné, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Počasie sa v jesenných a zimných mesiacoch mení veľmi rýchlo a nepredvídateľne, a preto základom prípravy auta na zimu musí byť včasné prezutie letných pneumatík na zimné. Ak sa priemerná denná teplota pohybuje pod hranicou +7°C, je ten správny čas. Zmes zimných pneumatík je oproti letným rozdielna, aby zabezpečila lepšiu priľnavosť k vozovke aj pri nižších teplotách. Minimálna hĺbka dezénu pre osobné automobily je podľa zákona 1,6 mm. Z pohľadu bezpečnosti sa však neodporúča jazdiť s dezénom zimnej pneumatiky menšom ako 4 mm. Zimné pneumatiky by ste mali ponechať na vozidle približne do konca marca. Netreba zabudnúť, že nové zimné pneumatiky získajú optimálne vlastnosti až po približne 300 km. Dôležitá je aj pravidelná kontrola prípadného poškodenia, následne vyváženie a kontrola tlaku.

 

Skontrolujte stierače a ostrekovaciu sústavu

K dobrému výhľadu z interiéru automobilu patria aj kvalitné stierače. V zime sú stierače spolu s ostrekovačom oveľa viac využívané, a preto nezabudnite preveriť ich funkčnosť v predstihu. Pokiaľ tie vaše nie sú v dobrom stave, odporúčame ich vymeniť čo najskôr. Samozrejmosťou je kontrola funkčnosti ostrekovacej sústavy a výmena letnej náplne ostrekovača za zimnú v odporúčanej koncentrácii.

 

Nezabudnite na akumulátor

Pred zimou určite odporúčame skontrolovať akumulátor. Práve ten je v zime nadmerne namáhaný a môže ľahko zradiť. Majiteľom vozidiel so skorším dátumom výroby odporúčame skontrolovať zapaľovaciu sústavu aj sviečky. V aute sa oplatí mať aj štartovacie káble. Pokiaľ sa vám akumulátor vybije, auto naštartujte pomocou nich. Neodporúčame auto roztláčať, mohli by ste zničiť katalyzátor.

 

Klimatizácia môže pomôcť aj v zime

Klimatizáciu využívame primárne v letných horúcich mesiacoch, ale môže byť veľmi užitočná aj v zime. Je jedným z najúčinnejších spôsobov ako sa zbaviť nadmerného a nebezpečného zahmlievania skiel, a preto odporúčame venovať pozornosť aj kontrole jej funkčnosti a v prípade potreby aj výmene prachového/peľového filtra.

 

Vyhýbajte sa prudkému brzdeniu

Myslite aj na brzdy, ktoré je nevyhnutné mať v stopercentnom stave, a nezabudnite ani na kontrolu brzdovej kvapaliny. V zimných mesiacoch sa snažte vyhýbať prudkému brzdeniu a vysokým rýchlostiam. Zrýchľujte plynulo, dodržiavajte väčšiu vzdialenosť medzi vozidlami a pri brzdení nerobte trhavé pohyby volantom.

 

Zimná výbava

Vyhláška síce nepredpisuje povinnú výbavu na zimné obdobie, ale určite by v aute nemala chýbať metlička na sneh, lopatka a škrabka na ľad. V nových modeloch značky ŠKODA je škrabka vždy po ruke vo viečku palivovej nádrže. Ak cestujete na hory, vhod môžu prísť i snehové reťaze či vrecko plnené soľou alebo pieskom. Odporúčame si nasadzovanie reťazí nacvičiť v teple garáže alebo krytého parkoviska.

 

Vidieť a byť videný

Toto pravidlo platí v zime dvojnásobne. Jednou z najdôležitejších vecí je aj bezchybné fungovanie všetkých svetiel. V zimnom období sa oveľa častejšie vyskytuje znížená viditeľnosť, a preto venujte zvýšenú pozornosť pravidelnej kontrole svetelnej sústavy. Dôležité je aj pravidelné čistenie svetlometov, keďže v zime sú cesty, a teda aj svetlá náchylnejšie na znečistenie. Nezabudnite ani na sadu náhradných žiaroviek a poistiek. Nezabudnite, že len denné svetlá v zime za zníženej viditeľnosti nestačia, pretože vás zozadu nie je vidieť.

 

Myslite na bezpečnosť, neohrozujte seba ani ostatných

Prvou vecou, ktorú pred štartom musíme urobiť, je odstránenie snehu a námrazy na oknách, ale aj na streche vozidla. Nedostatočným očistením auta od snehu a námrazy neohrozujete iba seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Odporúčame preto nepodceňovať toto riziko a radšej vstať skôr, dôkladne auto pripraviť na cestu. V prípade zapríčinenia nehody s nesprávne vyčisteným autom môžete mať problémy nielen s políciou, ale i poisťovňou.

 

Zahrievanie motora v zime

V zime nenechávajte motor bežať na voľnobeh, k  zahriatiu mu tým nepomôžete. Bez ohľadu na to, či máte benzínový alebo dieselový motor, najlepšie motor zahrejete pri plynulej jazde. Kým motor nie je zahriaty, odporúčame jazdiť v nízkych otáčkach a nevytáčať motor. Majitelia dieselových motorov by mali toto pravidlo dodržiavať o to dôslednejšie, že motory tejto konštrukcie sa zahrievajú pomalšie ako benzínové. Rovnako tak motory vybavené turbodúchadlom treba zahrievať citlivo a nedupať na plyn hneď po naštartovaní. Pri dodržiavaní uvedených jednoduchých pravidiel vám to motor vráti v podobe dlhšej životnosti a spoľahlivej prevádzky.

 

 

Zimná servisná kampaň ŠKODA

ŠKODA ponúka zákazníkom v rámci zimnej servisnej kampane prehliadku a prípravu auta na zimu u servisných partnerov za zvýhodnených podmienok. Čaká na nich zľava 15 % na ŠKODA Originálne dielce pri odporúčaných servisných úkonoch a zľava 15 % na zimný sortiment ŠKODA Originálneho príslušenstva. Navyše, pri zakúpení odporúčaných servisných úkonov na vozidle alebo zimného sortimentu zo ŠKODA Originálneho príslušenstva vo výške minimálne 199 € po uplatnení zliav, automaticky získavajú poukaz v hodnote 20 € na ďalšie služby a produkty ŠKODA Service.

Všetky informácie o zimnej servisnej kampani ŠKODA sú k dispozícii na stránke http://www.skoda-auto.sk/servis/ponuky/zimna-servisna-kampan.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!