lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Slováci stále dávajú prednosť zubárovi pred dentálnou hygieničkou

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 8.10.2014
späť
Späť

Poslať
 

Pre polovicu Slovákov je pojem dentálna hygienička stále neznámy. Zuby si čistíme v priemere 5 minút denne, no stále sú i takí, ktorí si ich nečistia vôbec. Viac než polovica žuje žuvačku bez cukru denne a po zubnej kefke je to najpoužívanejší doplnok dentálnej hygieny. Tieto a množstvo iných zaujímavých faktov o dentálnej hygiene Slovákov sa zistilo na základe prieskumu vykonaného na vzorke 6 639 respondentov počas roadshow Orbit – Zdravý úsmev pre každého.

 

V júni sa na Slovensku konal štvrtý ročník edukatívnej roadshow Orbit – Zdravý úsmev pre každého, ktorej cieľom bolo vzdelávanie ľudí v oblasti dentálnej hygieny. Pojazdná ambulancia zriadená vo veľkom Orbit kamióne zastavila na 20 miestach v rámci Slovenskej republiky. Oslovených bolo viac než 47 000 ľudí a s kvalifikovanými odborníčkami sa prišlo poradiť vyše 4 800 záujemcov. Okrem vzdelávania sa akcia zamerala i na zistenie, ako sú na tom Slováci s dentálnou hygienou. Čo myslíte, ako sme dopadli?

 

I napriek tomu, že ľudia v súčasnosti veľa cestujú a majú tendenciu preberať správanie zo západných krajín, na pravidelné návštevy dentálnej hygieničky si našinci zvyknúť nevedia. Stále máme v mysliach pevne zakorenenú povinnú návštevu zubného lekára. Viac než 90 % opýtaných ide na preventívnu prehliadku minimálne raz do roka. Oproti tomu dentálnu hygieničku navštívi len 40 % z nás, čo je iba o 3 % viac ako v minulom roku. „Je to veľká škoda, pretože návštevy hygieničky sú omnoho príjemnejšie a finančne prijateľnejšie, než situácie keď sú zuby už pokazené. My sa snažíme problémom predchádzať. Robíme všetko preto, aby sme len povrchovými zásahmi udržali zuby zdravé,“ vyjadrila sa PhDr. Viera Panáková, hlavná odborníčka na dentálnu hygienu na Slovensku.

 

Aj keď návšteva dentálnej hygieničky nepatrí medzi obľúbené, neznamená to, že o svoje ústa nedbáme. Zuby si čistíme v priemere 5 minút denne, čo je dlhodobý priemer. Tretina opýtaných si ich zvykne čistiť ešte dlhšie. Ako hlavnú pomôcku na čistenie používame zubnú kefku. Takmer 80 % ju dopĺňa ešte inými dentálnymi pomôckami. Najobľúbenejším doplnkom pri starostlivosti o ústnu dutinu  je žuvačka bez cukru. Viac než polovica ju žuje denne. Oproti  minulému roku sa teda žuvačkám bez cukru podarilo prehupnúť cez hranicu 50%, minulý rok to bolo len 40 % opýtaných. Potom nasleduje ústna voda, či medzizubná niť. Medzizubné kefky a dentálne špáradlá majú menšiu obľubu. Žuvačku považujeme za najlepšieho pomocníka aj v prípade, že chceme mať svieži dych.

 

Žuvačku žujú častejšie ženy, než muži. Preferovaná je tiež medzi ľuďmi v strednom veku od 31 do 45 rokov. Najčastejšie žujeme z vlastného presvedčenia (60 % z opýtaných), no veľký vplyv má i odporučenie odborníkov, či médiá. A viete, kde sa na Slovensku najviac žuje? Na Západnom Slovensku sa žuvačky tešia najväčšej popularite. Zdá sa však, že sme tak trochu národ protikladov, pretože rovnaký počet respondentov odpovedalo, že nežujú vôbec.

 

Počas celého roka je tu Orbit Klub!

Ak hľadáte odpoveď na otázku týkajúcu sa dentálneho zdravia, môžete zavítať na stránku Orbit Klubu, kde nájdete množstvo praktických informácií a rád od odborníkov. Stránka má i podsekciu poradne, kde na vaše otázky odpovedajú odborníci. Za dentálnu hygienu zodpovedá PhDr. Viera Panáková. Poradí Vám i MUDr. Michal Paška. Stránka funguje od roku 2004 a neustále je dopĺňaná o novinky, aby čo najlepšie vyhovovala požiadavkám návštevníkov.

 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!