lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Oplatí sa žiť „na divoko“?

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 29.3.2012
späť
Späť

Poslať
 

Žiť s partnerom vo vzťahu, ktorý nie je spečatený na matrike a spoločne vychovávať deti nie je dnes nič nezvyčajné. Mladí, či starí – argument, že na lásku papier nepotrebujú  platí dovtedy, kým nezačnú problémy. Napríklad s potomkami s predchádzajúcich vzťahov alebo dedičstvom ...

Dana z Bánoviec nad Bebravou rieši čítankový príklad – ako nastaviť vzťahy i domáci rozpočet tak, aby nikto z jej blízkych neprišiel skrátka. „....partner má syna z prvého manželstva. Žijeme spolu ako druh a družka 10 rokov, pričom máme dve malé deti. Som na materskej, on pracuje. Jeho bývalá manželka požiadala o zvýšenie výživného na dieťa a domáha sa nejakého papiera, ktorý jej zaručí, že syn nepríde o dedičstvo po otcovi ...Ako máme veci nastaviť, aby náš „rodinný“ rozpočet bol najmenej poznačený partnerovým predchádzajúcim vzťahom....? Naporúdzi sú ďalšie otázky, ktoré sa môžu týkať viacerých párov:

-          Má typ spolužitia druh - družka a spoločné deti vplyv na výšku výživného?

-          Ak by sme sa zosobášili, koľko môže exmanželka žiadať, ako sa to dotkne našich detí?

-          Môže po manželovi dediť jeho syn z prvého manželstva? Aké právo majú naše deti na dedičstvo, keď nie sme zosobášení?

Rada odborníka:

V ý ž i v n é

Začneme zákonom. „Vyživovaciu povinnosť rodičov k deťom upravuje z.č.36/2005 Z. z. o rodine, v znení neskorších predpisov. Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť. Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov,“ vysvetľuje Ingrid Judinová, právnička zo spoločnosti Provident Financial.

Súd sa pri určovaní výšky výživného riadi základnými zásadami:

·         Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30% zo sumy životného minima.

·         Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa stará.

·         Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov.

·         Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

„V zásade nemá vplyv na výšku výživného skutočnosť, či žije povinný rodič v domácnosti s partnerkou alebo s manželkou a či sa ich spoločné deti sa narodili v manželstve alebo nie. Súd bude posudzovať finančnú situáciu a majetkové pomery povinného rodiča komplexne, t.j. povinný rodič musí v konaní preukázať akú sumu výživného môže a je schopný splácať,“ dodáva I. Judinová.

D e d i č s t v o

Podmienky dedenia upravuje z.č.40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov.Pre účely dedenia nie je podstatné, či deti pochádzajú z manželstva alebo nie. Právo na dedičstvo zákon priznáva aj deťom, ktoré boli počaté a v čase úmrtia poručiteľa nenarodené.

Zákon rozlišuje dedenie zo zákona a dedenie zo závetu. Dedenie zo zákona rozlišuje  4 dedičské skupiny.

V prvej skupine dedičov dedia rovnakým podielom manžel poručiteľa a jeho deti. Táto prvá skupina má význam z hľadiska určenia zákonných podielov, ktoré patria potomkom poručiteľa ako neopomenuteľným dedičom. Tento zákonný podiel im vždy patrí aj v prípade ak poručiteľ zriadil závet. Napr. poručiteľ po sebe zanechal 3000 eur, má 3 dedičov – svojich potomkov, každý z nich zdedí 1000 eur  - to je ich zákonný podiel.

„V zásade platí, že maloletí potomkovia musia zdediť minimálne toľko, aký je ich zákonný podiel a plnoletým potomkom patrí jedna polovica zo zákonného podielu. To znamená, že syn z prvého manželstva má nárok na svoj zákonný podiel z dedičstva rovnako ako deti z druhého vzťahu. Možnosťou je napísať závet podľa ktorého syn z prvého manželstva ak je plnoletý dostane polovicu zo zákonného podielu , na základe čoho môže poručiteľ rozdeliť zostávajúcu časť dedičstva medzi deti z druhého vzťahu t.j. ich podiely budú vyššie ako zákonné podiely,“ konštatuje právnička.

 

 


Diskusia k článku:

žil som 14 rokov s družkou s ktorou mám dve deti,v juli som sa odsťahoval po dlhoročných problémoch vlastním dom,ktorý som nadobudol sám a je na mojom mene.Bývalá priatelka mi nechce dávať deti ani na výkendy,začal som pracovať ale stal sa mi po mesiaci uraz,teraz som dva týždne na pn so zlomenou nohou,môj príjem je na zmluve 515 € brutto,ako si mám vypočítať výšku alimentov na dve deti?Dcárka má 9 a syn 13 rokov.Vopred dakujem.
Neregistrovaný - Rastislav Slačka, 20.9.2012 12:45, lauretia1(`na`)atlas.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!