lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nezhubné zväčšenie prostaty

  Spracoval(a) : ACC
Dátum : 24.1.2011
späť
Späť

Poslať
 

·      Benígna prostatická hyperplázia je nezhubné zväčšenie prostaty, ktoré vzniká prirodzene v procese starnutia. U starších mužov sa prostata každým rokom zväčšuje o 0,6 – 3 ml.

·      Prietok moču sa v každom desaťročí života znižuje o 2 ml/sekundu.

·      BPH je najčastejšie nezhubné nádorové ochorenie u mužov a najčastejší zdravotný problém starnúcich mužov.

·      Tvorí až 80 % všetkých ochorení prostaty.

·      Dôsledkom BPH môžu, ale aj nemusia byť poruchy močenia a erekcie.

·      Výskyt BPH rastie aj v súvislosti so starnutím populácie. Kým v skupine mužov vo veku 40-49 rokov postihuje len 14 % z nich, vo veku 60-69 rokov trpí BPH už 43 %. V mužskej populácií nad 70 rokov je výskyt ochorenia viac ako 50 % a trpí ním až 80 % mužov nad 80 rokov.

·      Na Slovensku sa na BPH lieči asi 60 000 mužov.

·      Novodiagnostikované prípady tvoria u nás asi ¼ všetkých liečených pacientov s BPH.

·      Väčšina mužov vyhľadáva pomoc urológa asi 10 týždňov po tom, ako si uvedomia príznaky choroby. Zväčša ich k tomu dovedie strach z nádorového ochorenia, poruchy spánku, dyskomfort a obťažujúce príznaky. (Štúdia PROBE)

·      Pacienti s BPH vnímajú ako najobťažujúcejšie príznaky slabý prúd moču a nočné močenie.

·      Asi 60 % pacientov sa obáva progresie ochorenia s nutnosťou chirurgickej liečby. 72 % mužov sa bojí dlhodobých komplikácií dokonca viac, ako akútnych subjektívnych ťažkostí.

·      Dve tretiny pacientov s BPH na Slovensku sa liečia farmakologicky, pätina je len sledovaná bez užívania liekov a 10 % prípadov si vyžaduje chirurgickú liečbu.

·      Len 0,9 % pacientov liečených u urológa na BPH uvádza, že im liečba nepomáha.

 

Prostata

Prostata je žľaza, ktorá sa tvarom a veľkosťou podobá vlašskému orechu a nachádza sa tesne pod močovým mechúrom u muža. Obklopuje vrchnú časť močovej rúry, ktorou sa moč a ejakulát dostávajú von z tela. Jej hlavnou funkciou je vytvárať tekutinu, z ktorej vzniká po zmiešaní so spermiami a ďalšími látkami ejakulát. Prostatická tekutina tvorí takmer polovicu objemu ejakulátu a jej zloženie je také, aby spermie chránila pred kyslým prostredím v pošve. 

Aj keď patrí medzi pohlavné orgány, jej ochorenia sa prejavujú najmä pri močení.

 

Benígna prostatická hyperplázia – BPH

Nezhubné zväčšenie prostaty tvorí až 80 % všetkých ochorení prostaty. Vzniká vekom a kým u mužov okolo 40 rokov sa vyskytuje len zriedka, medzi šesťdesiatnikmi ňou trpí takmer 50 % a vo veku 70-80 rokov postihuje až 80 % mužov. Pri tomto nezhubnom ochorení sa prostata natoľko zväčší, že zovrie močovú rúru, ktorá ňou prechádza, a tým začne spôsobovať nepríjemné problémy pri močení, neskôr aj s erekciou.

Nezhubné zväčšenie prostaty síce nie je životu nebezpečné, no napriek tomu by sa jeho správna liečba nemala zanedbávať. Pokiaľ sa nelieči a ochorenie postupuje, môže spôsobiť vážnejšie komplikácie. Príznaky sa zhoršujú, časom môže močový mechúr natoľko ochabnúť, že stratí schopnosť vyprázdňovať sa, a tak v ňom určité množstvo moču ostáva, čo môže spôsobiť ďalšie problémy. Hrozia napríklad infekcie močových ciest, tvorba močových kameňov, inkontinencia – neschopnosť udržať moč, poškodenie obličiek až obličková nedostatočnosť. Nepreukázalo sa ale, že by BPH nejako súvisela s rakovinou prostaty.

 

Príčiny vzniku                                                           

Prostata rastie prirodzene vekom, no na vzniku BPH sa zrejme podieľa viacero rôznych faktorov – napr. hormonálna stimulácia, imunologické a zápalové mechanizmy, spôsob výživy, dedičná predispozácia... Rozhodujúcim faktorom pre rast prostaty a vývoj BPH je hormón dihydrotestosterón (DHT), ktorého hladina v pomere k testosterónu vekom stúpa (v skutočnosti je hladina DHT rovnaká, ale množstvo testosterónu vekom klesá a preto sa pomer mení v prospech DHT).

BPH síce neohrozuje život, no je to progresívne ochorenie, ktoré môže mať závažné dôsledky. S rastom prostaty sa zvyšuje riziko akútneho zadržiavania moču a nutnosti chirurgickej liečby. Okrem toho má negatívny vplyv na kvalitu života pacienta i jeho partnerky.

 

Príznaky BPH

Tlak zväčšenej prostaty na močový mechúr spôsobuje rôzne problémy s močením, ako je prerušované močenie alebo slabý prúd moču. Keďže steny močového mechúra sú ochorením podráždené, muž môže cítiť nutkanie na močenie už pri malom množstve moču.

Príznaky BPH môžeme rozdeliť do dvoch skupín:

   iritačné (porucha uskladnenia) – urgentné močenie, časté močenie - aj cez noc, noktúria, unikanie moču, neschopnosť zadržať moč, inkontinencia

   obštrukčné (porucha vyprázdňovania) - slabý prúd moču, oneskorené močenie, prerušovaný prúd moču, pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra po vymočení, tlačenie pri močení, močenie na dvakrát, odkvapkávanie po vymočení, nutnosť tlačiť, aby sa moč „spustil“, námaha pri snahe vymočiť sa, „roztrieštený“ prúd.

Kým príznaky z poruchy vyprázdňovania sú častejšie, prejavy poruchy uskladnenia sú pre pacientov obťažujúcejšie. V závažných prípadoch BPH môže dôjsť k akútnej retencii moču, čo znamená, že muž sa zrazu nie je schopný vymočiť, ani keď už má plný močový mechúr.

 

Kedy by mal muž určite vyhľadať lekára

Pokiaľ sa objavia nasledujúce príznaky:

o  ťažké alebo bolestivé močenie

o  časté návštevy toalety, hlavne v noci

o  náhle nutkanie na močenie, nutnosť ponáhľať sa na toaletu kvôli vymočeniu

o  ťažkosti v oblasti panvy

o  krv v moči alebo semene

o  impotencia

o  pretrvávajúca bolesť chrbta

Všeobecne platí, že každý muž nad 50 rokov by mal chodiť pravidelne na preventívne prehliadky k urológovi.

 

Klinické štádiá BPH

1.  štádium – objavujú sa uskladňovacie príznaky (iritačné), ktoré sú prejavom dráždivosti močového mechúra v dôsledku prekážky – zväčšenej prostaty

2.  štádium – pridružujú sa vyprázdňovacie príznaky (obštrukčné)

3.  štádium – neschopnosť úplne vyprázdniť močový mechúr, chronické zadržiavanie moču, poškodenie obličiek až ich zlyhanie

 

Následky neliečenej BPH

Medzi zdravotné komplikácie pri postupe BPH patria infekcie močových ciest, tvorba kameňov v močovom mechúre, krv v moči, riziko poškodenia obličiek až ich chronická nedostatočnosť, riziko akútneho zadržiavania moču, teda neschopnosť vymočiť sa a riziko nutnosti chirurgickej liečby, ktorej sa obáva viac ako polovica pacientov.

BPH je ochorenie, ktoré má vplyv na každodenný život a môže významne zhoršiť jeho kvalitu. Môže spôsobiť časté budenie sa v noci kvôli potrebe močiť, zmeny spánku, vyvoláva pocity strachu z ochorenia, môže zhoršiť pohyblivosť a trávenie voľného času, keďže pacient musí často odbiehať na toaletu.

I keď zväčšenie prostaty nemusí mať vplyv na sexuálne funkcie, väčšinou ho bohužiaľ má a môže spôsobiť väčšie či menšie problémy s erekciou. Prostata tak môže narušiť sexuálnu spokojnosť aj partnerke, no nie len to. Bez liečby sa totiž bude svet chorého muža čoraz viac točiť okolo močenia a ťažkostí s ním. Neustále odbiehanie na toaletu je nepríjemné najmä v spoločnosti, no značne komplikuje aj akýkoľvek výlet či návštevu kultúrneho podujatia. Nutkanie na močenie môže neželane prerušiť aj milostné hry. BPH má dokázateľne vplyv na partnerský život aj v prípade, keď nespôsobuje poruchu sexuálnych funkcií. Ženy, ktorých partneri trpia BPH, zväčša pociťujú strach a ľútosť, až ¾ z nich sa budia vždy, keď ich muž v noci vstáva na toaletu (čo býva 2x aj viac za noc) a 24 % partneriek trpí nespavosťou.

 

Diagnostika

Medzi základné vyšetrenia pri diagnostike BPH patrí:

§   Anamnéza pacienta, dotazník IPSS (medzinárodné skóre príznakov prostaty podľa hodnotenia pacienta)

§   Rektálne vyšetrenie prostaty - vzhľadom na umiestnenie prostaty v tele ju lekár môže ľahko nahmatať prstom cez konečník. Toto vyšetrenie je bezbolestné, jednoduché a rýchle. Robí sa vždy pri podozrení na BPH a umožňuje zhodnotiť veľkosť, povrch, konzistenciu a celkový stav prostaty.

§   Vyšetrenie hladiny PSA (prostatický špecifický antigén) – umožňuje najmä vylúčiť rakovinu prostaty, keďže jej príznaky môžu byť rovnaké, ako pri BPH..

 

Ďalšími odporúčanými vyšetreniami sú:

§   vyšetrenie moču

§   stanovenie kreatinínu v sére – pomôže zistiť prípadnú obličkovú nedostatočnosť

§   uroflowmetria (prietok moču)

§   stanovenie postmikčného rezidua (množstvo moču, ktorý ostáva aj po vymočení v močovom mechúre)

§   v niektorých prípadoch zobrazovacie techniky – ultrazvuk, uretrocystoskopia (endoskopia močových ciest)

§   biopsia prostaty – pri podozrení na rakovinu

 

Liečba

Časté a bolestivé močenie považujú mnohí muži za nevyhnutnú súčasť starnutia a svoje príznaky ignorujú alebo sa ich snažia zmierniť sami pomocou rôznych voľnopredajných liekov. Väčšinou sú ochotní podstúpiť vyšetrenie prostaty až pri závažných problémoch, ktoré ich obmedzujú v každodennom živote. Kontrola prostaty u urológa je pritom bezbolestná, jednoduchá a rýchla a lekár môže odporučiť rôzne spôsoby liečby, ktoré môžu postup ochorenia zastaviť a odstrániť jeho príznaky.

Svojpomocná liečba a užívanie voľnopredajných produktov môže byť niekedy dokonca nebezpečné – rovnaké príznaky ako BPH totiž spôsobujú aj iné, vážnejšie ochorenia, ako je rakovina prostaty a keďže lieky u muža potlačia príznaky, nemá motiváciu vyhľadať lekára a tým sa môže oddialiť diagnostika nebezpečnej choroby. Pred určením liečby BPH lekár vždy dôsledne skúma, aké ochorenie je v skutočnosti príčinou ťažkostí s prostatou, aby vylúčil iné ochorenia.

 

„Pozorné vyčkávanie“ (Watch and Wait)

Je metódou liečby mierne zväčšenej prostaty, ktorá nespôsobuje žiadne alebo len mierne ťažkosti. Lekár pacientovi odporučí zmenu životosprávy, ktorá zahŕňa správne stravovanie, dostatok pohybu a správny pitný režim. Medzi odporúčania tiež patrí vyhýbanie sa alkoholu a kofeínu, najmä pri a po večeri, rozdelenie pitného režimu na pravidelné menšie dávky, vyhýbanie sa voľnopredajným liekom, ktoré obsahujú antihistamín alebo dekongestant (napr. lieky proti chrípke) a cvičenie Kegelovych cvikov na posilnenie svalov panvového dna.

Naopak, nepriateľom prostaty je chlad a nedostatok pohybu, stres, nervozita, sedenie na studenom povrchu,  môžu zhoršiť príznaky BPH. Dávajte pozor, aby ste nesedeli na studenom povrchu.

Asi u tretiny pacientov s miernym zväčšením prostaty môžu príznaky ochorenia samy vymiznúť. „Pozorné vyčkávanie“ znamená pravidelné kontroly a pokiaľ ochorenie postupuje alebo sa objavia nejaké príznaky, lekár odporučí začať liečbu tabletkami.

 

Farmakologická liečba

Subjektívne príznaky určujú čas, kedy začať BPH liečiť a objem prostaty a PSA určujú spôsob, ako liečiť. Cieľom liečby BPH je najmä rýchla úľava od príznakov a tiež dlhodobý vplyv na progresiu ochorenia, prevencia komplikácií a chirurgickej liečby. Podľa toho rozdeľujeme liečbu na symptomatickú (liečba príznakov) a kauzálnu (liečba samotnej príčiny ochorenia a zastavenie jej postupu).

Pri voľbe konkrétneho prípravku berie lekár do úvahy najmä vplyv na zlepšenie kvality života pacienta, zlepšenie močenia, zníženie rizika akútneho zadržiavania moču, zníženie objemu prostaty, nízky výskyt nežiaducich účinkov, rýchly nástup účinku, výhodné dávkovanie a dlhodobý vplyv liečby na ochorenie. 

 

Farmakologická liečba BPH sa delí na 2 skupiny

     Krátkodobá (symptomatická) – účelom je dosiahnuť rýchlu úľavu od príznakov; liekom voľby sú tzv. alfablokátory

 

     Dlhodobá (kauzálna) – účelom je dosiahnuť nielen subjektívnu úľavu od príznakov, ale aj zastaviť postup ochorenia a vyhnúť sa komplikáciám; liekom voľby sú inhibítory 5α reduktázy alebo terapia oboma liekmi

 

Alfablokátory - v súčasnosti sú liekmi 1. voľby u pacientov s BPH, rýchlo zlepšujú ťažkosti pri močení o 20-50% a prúd moču o 20-30%. Väčšina pacientov reaguje na liečbu priaznivo už po 4 - 14 dňoch. Jej účinok však môže byť krátkodobý, keďže nelieči príčinu ochorenia, ale len zmierňuje jeho príznaky.

 

Inhibítory 5 α reduktázy - znižujú hladinu DHT v sére, sú schopné znížiť objem prostaty a zlepšiť IPSS (o 30-40%) a prúd moču (o 16-25%), maximálny prospech liečby sa dosahuje po 3 – 6 mesiacoch. Keďže pôsobia priamo na príčinu ochorenia, môžu zmeniť prirodzený priebeh BPH a zabrániť jeho progresii.

 

Čo očakávajú od liečby samotní pacienti

Pacienti väčšinou popisujú, že od liečby očakávajú celkové zlepšenie kvality života a zmiernenie zvlášť nepríjemných subjektívnych ťažkostí. Uprednostňujú liečbu v tabletkách, ktorá má byť bezpečná a nemá mať nežiaduce vedľajšie účinky. Väčšina dúfa, že ich liečba uchráni od nutnosti chirurgického zákroku. Viac ako 75 % pacientov uprednostňuje zníženie rizika progresie ochorenia pred rýchlou úľavou.

 

Jedinečný krok v liečbe BPH – nová možnosť liečby

JEDEN LIEK PROTI DVOM PROBLÉMOM SO ZVÄČŠENOU PROSTATOU

V súčasnosti prichádza k slovenským pacientom celkom nová možnosť liečby BPH, ktorá je jedinečným krokom vpred – liek s dvojitým účinkom. Je to prvá a jediná fixná kombinácia dvoch účinných látok v jednom lieku - obsahuje dutasterid, ktorý pôsobí proti príčine zväčšenej prostaty a zároveň liečivo tamsulozín, ktoré potláča príznaky choroby. Vďaka tomu prináša rýchle a  trvalé zmiernenie prejavov a prevenciu komplikácií. Účinkuje na primárnu príčinu BPH, čím zmenšuje objem prostaty a zároveň uvoľňuje hladké svalstvo hrdla močového mechúra a prostaty, čím uľahčuje močenie. V porovnaní s oboma jednotlivými spôsobmi liečby prináša významnejšie zlepšenie príznakov a kvality života. Zvyšuje prietok moču a takmer o 70 % znižuje riziko chirurgického zákroku a akútneho zadržiavania moču v porovnaní s liečbou tamsulozínom.

Nový kombinovaný liek dutasterid/tamsulozín môžu lekári predpisovať v 1. línii liečby pacientom so stredne ťažkými až ťažkými príznakmi a zároveň známkami progresie BPH. Užíva sa vo forme kapsúl raz denne.

Podľa vyjadrení lekárov prinesie fixná kombinácia dutasteridu a tamsulozínu pacientom najmä zlepšenie kvality života a komfort v užívaní, čo samozrejme zvýši aj compliance pacienta (ochotu dodržiavať predpísaný liečebný režim).

 

 

Hlavné výhody kombinovaného lieku proti BPH - zhrnutie

·      1 kapsula 1x denne prináša pacientom so symptómami BPH rýchlu a dlhodobú úľavu

·      1 kapsula rieši súčasne 2 problémy - vyšší komfort a compliance pacienta

·      Vysoká účinnosť – zníženie akútneho rizika zadržiavania moču, zmenšenie objemu prostaty, zlepšenie močenia

·      Liek redukuje riziko akútnej retencie a operácie takmer o 70 % v porovnaní s monoterapiou tamsulozínom

·      Zlepšenie kvality života z dlhodobého hľadiska – keďže dutasterid pôsobí na samotnú príčinu ochorenia a mení tak jeho priebeh

 

 

Chirurgická liečba

Chirurgická liečba sa odporúča u pacientov, u ktorých zlyhala farmakologická liečba, ale tiež pri opakovanom zadržiavaní moču alebo pri opakovaných infekciách močových ciest. V súčasnosti sa už našťastie vo väčšine prípadov využívajú šetrné a bezpečné typy zákrokov. Tzv. minimálne invazívne zákroky sa často vykonávajú bez celkovej anestézie. Operácia zväčšenej prostaty si väčšinou nevyžaduje veľký rez a lekár operuje buď laparoskopicky cez drobné, asi centimetrové otvory alebo sa ako prístup k prostate využíva močová rúra. Pri odstraňovaní prostaty alebo jej časti sa už dnes nevyužíva len skalpel, ale aj pôsobenie tepla či laser.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!