lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Na čo by mal majiteľ ojazdeného auta myslieť počas zimy? Tu je prehľad užitočných tipov od technikov AAA AUTO:

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 10.12.2010
späť
Späť

Poslať
 

1.     Doplňte elektrolyt. Je podstatné previesť dôkladnú kontrolu akumulátoru. Nestačí len doplniť elektrolyt (neplatí pre gélové batérie), ale zmerať akumulátor záťažovým meradlom. Toto meranie odhalí skutočnú kapacitu akumulátoru a môže sa tak predísť obtiažnemu štartovaniu v zimných dňoch. 

 

2.     Tankovať jedine zimné palivo. Už pri teplotách okolo nuly je vhodné začať používať vhodné aditíva do paliva. Predídete tým zamrznutiu alebo zhustnutiu (kryštalizácia parafínu) nafty, pri benzínových agregátov zamedzíte usadzovaniu vody a prečistí sa celý vstrekovací systém motoru.

 

3.     Doplniť ostrekovače. Neoddeliteľnou súčasťou zimnej prípravy sú stierače a ostrekovače. Z dôvodu nepriaznivého počasia sú tieto dva prvky používané omnoho viac ako v iných mesiacoch. Stierače je najlepšie vymeniť za nové. Nádobku ostrekovačov treba naplniť nemrznúcou zmesou aspoň na -10 stupňov. Nesmieme však zabudnúť, že lieh, ktorý táto zmes obsahuje, sa odparuje. Preto je potrebné následne nádobku ostrekovačov doplňovať nemrznúcou zmesou, v žiadnom prípade nie vodou.

 

4.     Skontrolovať chladiacu sústavu. Chladiaca sústava by mala byť naplnená zmesou na -25 stupňov. Odporúčame skontrolovať tesnosť celého systému a funkčnosť termostatu.

 

5.     Impregnovať tesnenie. Ošetrenie tesniacich gúm dverí, vrátane batožinového priestoru vhodným prípravkom, obsahujúcim silikón. Tieto prípravky, ktorých je na trhu široký výber, bránia primŕzaniu dverí.

 

6.     Ošetriť zámky. Pokiaľ nemáte diaľkové ovládanie centrálneho zamykania a odomykáte vozidlo otočením kľúča, potom ošetrite zámky špeciálnym prípravkom proti zamŕzaniu.

 

7.     Vyskúšať súmernú funkciu bŕzd. Na suchej prázdnej ceste skúste prudko zabrzdiť a sledujte, či vaše auto brzdí rovnomerne a nejde do šmyku. V opačnom prípade navštívte odborný servis, pretože prípadná nesúmernosť brzdného účinku by mohla viesť na klzkej zimnej vozovke k neriadenému šmyku s tragickými následkami.

 

8.     Zakonzervovať karosériu. Na suchý lak naneste jeden z mnohých vhodných prípravkov, najlepšie ešte počas októbra, teda pred začiatkom solenia vozovky. Technici AAA AUTO odporúčajú špičkový prípravok GardX.

 

9.     Včas prezuť pneumatiky. Zimné pneumatiky sú na mnohých cestách povinné už od 1. novembra, ale môžete ich samozrejme využiť i skôr. Napríklad v minulom roku napadol prvý sneh v nížinách už v októbri.

  

 

Rekordné predaje úžitkových vozidiel

 

Zatiaľ čo november bol nepriaznivý pre registrácie nových osobných a ľahkých úžitkových vozidiel, pri ojazdených automobiloch bol vývoj presne opačný. Podľa štatistík AAA AUTO bol november zatiaľ jedným z najsilnejších predajných mesiacov v roku, keď sa na Slovensku predalo spolu 65 úžitkových vozidiel. Rovnaký počet sa predal aj v októbri tohto roka. Celkové štatistiky predaja za január až november 2010 v segmente ojazdených úžitkových vozidiel dokonca naznačujú návrat na úroveň z obdobia pred krízou.

 

Za 11 mesiacov tohto roku sa v najväčšom domácom autobazári predalo  518 úžitkových vozidiel, kým pred rokom ich bolo za rovnaké obdobie len 313. „Vlani žili podnikatelia i živnostníci v neistote kvôli vrcholiacej kríze, a preto obmedzili investície na minimum, tento rok už majú viac optimizmu,“ dodáva viceprezidentka AAA AUTO Karolína Topolová. Najpredávanejšou značkou ojazdených úžitkových automobilov sa tohto roku prvýkrát stal Citroën, nasledovaný Peugeotom a Renaultom.

 

 

 

 

Enormný nárast dopytu po vozidlách 4x4, osobitne po SUV

 

Príchod tohtoročných mrazov výrazne zvýšil dopyt po ojazdených automobiloch vhodných pre nadchádzajúcu zimu, teda s pohonom všetkých štyroch kolies, a to o viac ako 100 % oproti minuloročnej jeseni.

 

Rastúci záujem o ojazdené vozidlá SUV je daný viacerými faktormi: najdlhšie čakacie doby na dodanie nových áut v tejto kategórii môžu byť až 8 mesiacov, pokles cien priblížil vozidlá SUV i najnižším príjmovým skupinám a v neposlednom rade sa zvyšuje zákaznícka preferencia modelov, ktoré sú praktickejšie do zimných podmienok cestnej premávky. Lacnejšia verzia automobilov SUV, ktoré majú poháňané len predné kolesá, sa predáva tiež veľmi dobre vďaka módnemu vzhľadu. Zákazník by si ale mal uvedomiť, že sa ich schopnosti na snehu a v blate nijako nelíšia od bežných automobilov. Mierny poplatok za pohon všetkých kolies sa teda zvlášť v zimnom období vyplatí, pretože tieto vozidlá sú menej ohrozené šmykom alebo uviaznutím v snehu a tiež sa ľahšie rozbiehajú na zľadovatenej vozovke. Najpredávanejší automobil s pohonom všetkých štyroch kolies už tradične nie je žiadny z modelov SUV, ale Škoda Octavia v prevedení 4x4.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!