lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Prípravok na akné Roaccutane zvyšuje riziko agresivity a depresie

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 21.11.2007
späť
Späť

Poslať
 

Britskí výskumníci na Univerzite v Bath zitili, že prípravok na závažné formy akné redukuje produkciu látky serotonín- ktorá zabezpečuje psychickú pohodu. To môže zvyšovať riziko agresivity a vážnych stavov depresie.

Vedci odhalili mechanizmus v súvislosti s prípravkom Roaccutane a prípadmi depresívnych stavov pacientov, ktorí užívajú tento prípravok. Už v minulosti zistili, že prípravok má vedľajší účinok prejavujúci sa depresiami, doposiaľ však nepoznali celý mechanizmus. Vedľajšie účinky prípravku, ktoré sú mnohopočetné, vyvolávajú diskusie medzi lekármi aj laickou verejnosťou o opodstatnenosti jeho používania.

S využitím buniek v laboratórnom prostredí zisťovali efekt prípravku na produkciu serotonínu. Serotonín je dôležitá látka, ktorá prenáša signály nervových buniek do ostatných častí tela. V mozgu zabezpečuje dôležitú úlohu pri regulácii správania ako je agresivita, hnev, depresia a potreba spánku. Vedci zistili, že Roaccutane, ktorého základ tvorí derivát vitamínu A,  pravdepodobne zamedzuje produkciu serotonínu. V dôsledku zníženej hladiny sa u pacientov začínajú prejavovať symptómy psychickej nepohody, ústiacej až do depresívnych stavov.


Zdroj: www.dailymail.co.uk


Diskusia k článku:

No ja roaccutane beriem a musim priznat ze prve dva mesiace som mala strasne depresie ...ale teraz ho beriem uz 5ty mesiac a vsetko je uplne v pohode,depresia ziadna
Neregistrovaný - sofija, 24.11.2007 15:26
Ja som roaccutane brala, v marci som ho po pol roku vysadila po ukonceni liecby. Nemala som ziadne depresie a vedlajsich ucinkov bolo iba niekolko, ale dalo sa to prezit.Tento liek mi pomohol a zbavil ma mojich neprijemnosti a dnes je zo mna opat krasna, mlada a sebavedoma slecna a vsima si to aj okolie.
Neregistrovaný - , 26.11.2007 15:59
tiez beriem roaccutane...dost mi pomohol a jedinym neziaducim ucinkom boli dost suche pery,a to mi najviac vadilo...inac om ziadne vedlajsie ucinky nemala...odporucam..
Neregistrovaný - princessa, 12.12.2007 18:02
ahojte,ja som ho brala tiez,a neziaduci ucinok bol suche pery,inak pohoda.ale po vysadeni sa mi vratil stav pokozky do povodneho stavu:(
Neregistrovaný - wera, 22.1.2008 17:20, vera100(`na`)azet.sk
Ja som brala roaccutane asi priblizne rok, a dost vyrazne mi vylepsil plet, i ked sa mi aj tak par tych pupienkov vytvori na tvari, uz to nieje ako predtym...za co mu vdacim, a vedlajsie ucinky neboli ziadne, iba suche pery, a ruky...preto som tymto clankom prekvapena
Neregistrovaný - Leusha, 23.1.2008 16:38
už som počula o tých depresiách a musím sa priznať, že ku koncu jeho užívania som aj mala nejaké, ale nikto nemôže zaručiť, že keby ho neužívam, by som ich nemala, celkovo to bolo pre mňa ťažké obdobie..myslím, že veľa závisí od psych. stavu danej osoby a nie od tabletiek...
Neregistrovaný - , 26.1.2008 14:16
hmm ja som zacal brat roacutane brat iba pred par dnami resp. tyzdnami a zatial nic necitim ...zaujimalo by ma vsak kedy sa dostavia aspon ake take vysledky liecby???????
Neregistrovaný - maco , 21.2.2008 19:36
mne doktorka navrhla liecbu reaccutanom.. ale tak neviem, sa bojim, ze mi to nejako poskodi.. nemoze to sposobit aj nejake zenske problemy?? toho sa najviac bojim.. ze v buducnosti trebars deti nebudem mat.. hmm??
Neregistrovaný - monika, 23.2.2008 08:17
Ja práve začínam liečbu Roaccutaneom, viem, ze ma pomerne vela neziaducich ucinkov , no co sa tyka tej psychickej pohody..Ked sa rano pozriete do zrkadla a hnusite sa sama sebe, ked vam ostatni pri rozhovore nepozeraju do oci ale na vyrazky, ked si pre nizke sebavedomie nemozete najst priatela,to na nalade takisto neprida. A netrva to pol roka, ako pri liecbe Roaccutaneom. Ja myslim, ze britski vedci zabudli na jednoduchu matematiku, osem rokov exogennej depresie je sestnastkrat viac ako pol roka farmakogennej.
Neregistrovaný - Ema, 14.1.2009 21:04
suhlasim s emou, mam 24 rokov a od patnastich rokov mam akne uz od 15 rokov. uz som prestriedala tri kozne, a stale dookola mi prepisuju nejake kremiky vodicky a pod. o roaccutane somsa dozvedela az na nete. pri najblizsej navsteve koznej ju poprosim nech mi predpise roaccutane, a je mi jedno ze ma vela vedlajsich ucinkov, vidim v nom poslednu zachranu...
Neregistrovaný - rebeca, 31.1.2009 13:37
aj ja som brala tieto lieky ,boli to zle casy,stale mam strach ci budem moct mat zdrave deti v buduc,vie mi niekto odpo.?
Neregistrovaný - , 15.3.2010 17:20
aj ja si myslim že veľmi zaleží od psych stavu človeka, brala som roaccutan ked som bola v pohode a aj ked to tak nebolo a neda sa to porovnat je to niečo neuveritelne na banalnu problemovu vec je reakcia taka prehnana že sa človek vytoči do nepričetnosti, môj ex si pri čítani nežiaduc učinkou robil srandu a ja tiež no po nejakej dobe nam do smichu vôbec nebolo so mnou sa to len zhoršovalo, nevidela som žiadne vychodisko všetko bolo zle. par mesiacov som schudla 12 kil prestala komunikovat s okolim a mala svoj svet kde ma už netešilo nič a bolo mi takže sa mi maximalne nechcelo žiť, za to všetko čo sa dialo som sa už tak nenavidela že som chcela už ukončit túto vnútornu bolest tj pokusy vziať si život. potom prišli rodičia po mna a na druhy den ma zobrali k doktorke kde som sa tak strašne bala a skryvala dorezanu ruku len aby mama o tom nevedela. nakoniec som šla k psych a ta mi na to povedala len tolko že mam byt mesiac doma a nestretavat sa s ex že sa to vyrieši. 2 tyž som brala lieky na ukludnenie potom nič a do mesiaca mi bolo tak ako keby som mala iny svet a radost zo života proste dakovala som za každy den a bola som šťastná že sa mi nič nestalo. po roku sa mi ale vratilo akne ja som bola uplne v pohode a vahala som či to zas skusit. vedela som čo sa môže diat a preto som sa aj bala aj nie lebo som vedela že to prejde a tak mi ho derm predpisala a brala som ho 3 mesiace a nebolo mi nič.
Neregistrovaný - vix, 5.12.2010 08:39, vixen1112(`na`)gmail.com
dobry start
Neregistrovaný - AbarkackusuaB, 11.6.2011 02:39, cfersobori(`na`)gmail.com
na plet to pôsobí fakt perfektne, no tie nežiaduce učinky nestoja za to čo sa po tom dialo, nie na každeho to môže pôsobit tak no zvyšuje sa riziko depresii, a važne je to tak ja som behom jeho užívania schudla 12 kilov a to len pre to že som začala mať po užívaní liekov ťažké depresie, a momentalne som rada že žijem. pamatam sa na den kedy som si čítala o nežiad učinkoch a smiala som sa že tam už napíšu asi všetko,, no teraz som šťastna za to že som sa z toho dostala, plet už nemam taku čistu zas sa mi začalo robit akne ale radšej budem mat akne na tvary ako este raz prežit toto.
Neregistrovaný - , 15.5.2012 13:50
Cawes asi by tu chlap nemal čo radiť ženám ale akne som mal od 15 rokov . Od 18 do 32 som chodil od kožnej ku kožnej , všeliake mastičky , antibiotika a podobné srandy ktoré ako sa zdalo zaberali ale len krátko . Pred pol rokom som išiel surovo do ordinácie a že som sa dočital o lieku Roaccutane aaaaaa ,že som oboznámeny s jeho vedľajšími učinkami . Tak mi vzali krv , a výsledok že mám zlé pečeňové testy a že lieky nemožem brať :-)) Ale ja som sa nedal a dohodli sme sa na zníženej dávke a že prídem o 3 týždne na kontrolu . A stal sa zázrak :-))) Pečenové testy ako novonarodenec a pleť zlepšená o 60 percent .... tak ďalši mesiac sa to zlepšilo pleť ako batoľa a po 3 mesiaci ani uhor ... a segre spadla sánka keď ma zbadala po pol roku :-))) Mne to pomohlo a nič hrozné akurát suche a popraskane pery . Ale z čoho mám ja naj naj radosť a to ozajstnú je , že ja som sa vždy leskol mastná pleť total na každej fotke . A teraz neviem čo to je mastná pleť . Mne ten liek veľmi pomohol pošlem aj fotku :-)) seba :-)) simatic@mail.com
Neregistrovaný - , 26.12.2012 21:45
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!