lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Novinky v liečbe opakovaných vaginálnych mykóz

  Spracoval(a) : Mária Juritková
Dátum : 5.10.2007
späť
Späť

Poslať
 

Vaginálna mykóza je najčastejšie ochorenie, kvôli ktorému ženy navštevujú ordináciu gynekológa. Tri zo štyroch žien ju prekonajú aspoň raz za život, takmer polovica z nich ju dostáva opakovane. Na Slovensku tento problém v súčasnosti trápi najmenej 50.000 žien v produktívnom veku.

Tento zápal pošvy spôsobujú najmä kvasinky rodu Candida albicans, ktoré sú bežnou súčasťou mikrobiálneho osídlenia pošvy u množstva žien. Samy o sebe ešte nemusia viesť k ochoreniu. Mykózy vznikajú až v dôsledku porušenia rovnováhy pošvovej mikroflóry, kedy sa kvasinky premnožia  a vyvolávajú zápal v pošvovej sliznici.

Rizikové faktory
Medzi rizikové faktory, ktoré podporujú rozvoj vaginálnej mykózy patrí napríklad užívanie antibiotík, cukrovka, tehotenstvo, niektoré typy hormonálnej antikoncepcie alebo hormonálnej substitučnej liečby, jedlo bohaté na cukry, stres. Príčinou môže byť aj nesprávna hygiena – predovšetkým nadmerné umývanie intímnych partií a používanie parfumovaných mydiel a vložiek. Ťažkosti často vznikajú po kúpaní v bazéne s chlórovanou vodou, niekedy i po pohlavnom styku. Premnoženiu kvasiniek prospieva teplé a vlhké prostredie, najmä nosenie nevhodnej bielizne, tesných málo vzdušných nohavíc alebo mokrých plaviek, v ktorých sa intímne oblasti ľahko zaparia. Niekedy však mykózy vznikajú bez zjavnej príčiny.

Liečba
Na liečbu akútnych vaginálnych mykóz sú bežne používané čípky, masti alebo tablety, súhrnne označované ako antimykotiká. Väčšina žien na ne reaguje rýchlo a dobre, a už po niekoľkých dňoch nemajú ťažkosti. Problém ale predstavuje skutočnosť, že samotné vyliečenie akútnej mykózy nedokáže vždy zabrániť jej častému opakovaniu.

Prečo sa mykózy vracajú?
Na otázku, prečo sa niektorým ženám vaginálne mykózy neustále vracajú, neexistuje jednoznačná odpoveď. Ženy s opakovanými mykózami majú väčšinou určité problémy s „lokálnou imunitou“ vo vaginálnom tkanive. Jednou z rozhodujúcich príčin je dlhodobo narušená mikroflóra celého organizmu, svoju úlohu zohráva pošvové pH, zápal sliznice a niektoré ďalšie faktory. Niekedy môže byť dôvodom závažná porucha celkovej imunity. Z uvedeného vyplýva, že liečba opakovaných vaginálnych mykóz musí byť komplexná.

Pomôžu enzýmy
V poslednej dobe sa u pacientok s opakovanými vaginálnymi mykózami stále viac osvedčuje podporná liečba enzýmovým liekom Wobenzymom. Jeho priaznivý efekt je možné pripísať komplexnému pôsobeniu v organizme: na zápal pôsobí regulačne, tlmí nežiaduce účinky nadmerného zápalu a súčasne pomáha podporiť také imunitné mechanizmy, ktoré sú potrebné na likvidáciu  infekcií najrôznejšieho pôvodu. Skúsenosti s priaznivým pôsobením tohto enzýmového lieku na imunitu existujú z množstva rôznych medicínskych odborov – pri liečbe opakovaných zápalov dýchacích ciest u detí aj u dospelých, pri opakovaných zápaloch močových ciest a pod. Každé opakovanie ochorenia v pomerne krátkom časovom rozmedzí upozorňuje predovšetkým na to, že imunita nemusí byť v poriadku.


 


Diskusia k článku:

Blbost, vracajuce sa mykozy nie su problemov lokalnej imunity v posve ale celkovej oslabenej imunity, casto vdaka skrytym alergiam o ktorych clovek nevie. S vlastnej skusenosti odporucam navstivit imunologa, ja som s tym bojovala 2 roky a len on mi pomohol.
Neregistrovaný - Lu, 5.10.2007 12:03
ja som dnes bola u alergologicky/imunologicky a potvrdila mi, ze alergie mozu sposobovat moje opak. zapaly v posve, ale moze to byt aj oslabena imunita
Neregistrovaný - suuzi, 5.10.2007 14:46
Ja mam opakovane zapaly odkedy pohlavne zijem, asi 4 roky. Neviem sa toho zbavit, pri imunologovi som bola niekolko krat, alergiu nezistil ziadnu len trosku znizenu imunitu. Nic vazne. Bola som pri liecitelke, povedala, ze mam zaplesneny cely organizmus hlavne traviaci trakt, treba sa zbavit hlave toho. Pomaha detoxikacia, makrobioticka strava a uzivanie homeopatik na cistenie a posilnenie imuniny.
Neregistrovaný - Gabcicka, 6.10.2007 09:23
tieto problemy nemaju iba dospele zeny...mam 7rocnu dcerku, ktora ma poruchu imunity a s tym suvisiace zdravotne problemy ako su napr. potravinove alergie a prave aj gynekologicke recidivujuce problemy...naozaj sa treba zamysliet nad tym, ci je problem lokalny alebo je potrebne hladat pricinu v celkovo oslabenom organizme...nam nepomohla ani imunologicka..takze?...
Neregistrovaný - mama, 6.10.2007 12:45
Gabcicka, ak mozem, nepi sladenu vodu. Namiesto toho precisti svoj organizmus antilipidovym cajom. Doporucujem od Tians shi.
Neregistrovaný - , 10.10.2007 19:43
a kde su tie novinky????? Tie ktore slubuje nadpis.
Neregistrovaný - Nooooooooooo?, 16.10.2007 17:02
Novinka moze byt pre Vas damy Multi-Gyn Gel, je vhodny aj pre deti a tehotne!!! je to prirodny produkt, ktory posobi preventivne ako aj liecivo.www.alfamedica.sk Vam posle vzorky ZADARMO staci im napisat e-mail. Wobenzym je fakt dobra vec, mozem odporucit, len je to dlhodoba zalezitost. Multi-Gyn Gel Vam pomoze odstranit symptomy svrbenie, palenie, mykozy a vaginozy...
Neregistrovaný - , 25.10.2007 19:39
Skusala som objednavat vzorkz od alfamedica.sk a nic mi neprislo.. Hladala som aj na www.slovenske-sutaze.sk, ci niekto iny neponuka vzorku zadarmo, ale nic som nenasla, vie mi niekto poradit?
Neregistrovaný - malborka, 8.11.2007 10:55, malborka127(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!