lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ŽALÚDOK JE NA MAŠKRTY, NIE NA TABLETY

  Spracoval(a) : Kamila Rehorovská
Dátum : 30.5.2007
späť
Späť

Poslať
 

Antikoncepcia je bežnou súčasťou života každej modernej ženy, ktorá sa rozhodla chrániť pred neželaným otehotnením. Hormonálna antikoncepčná náplasť Evra je na slovenskom trhu dostupná od roku 2003. Veľmi rýchlo si získala obľubu aj tých najnáročnejších spotrebiteliek, a to najmä vďaka svojej spoľahlivosti, pohodlnosti a jednoduchosti použitia. Hormóny z náplasti sa do tela uvoľňujú cez kožu priamo do krvného obehu, čím nedochádza k zaťažovaniu organizmu (pečene, tráviaceho traktu) ako pri tabletkách.

Evra je prvá antikoncepčná náplasť a je rovnako efektívna ako doterajšia tabletková antikoncepcia. Aplikuje sa jednoducho, raz do týždňa v priebehu troch týždňov, čím sa minimalizuje riziko zabudnutia jej aplikácie, a zvyšuje jej spoľahlivosť. Lepí sa na čistú, suchú pokožku brucha, zadku, hornú časť chrbta alebo vonkajšej hornej časti paže. Je dostatočne tenká, aby sa dala nosiť diskrétne pod oblečením a užívateľka bola v pohode počas celého týždňa.

Výhodou pri transdermálnej aplikácii je, že optimálne uvoľňovanie hormónov do organizmu je dané štruktúrou náplasti – veľkosťou otvorov v membráne, dĺžkou kanálikov a mierou ich naplnenia liečivom. Proces vstrebávania množstva hormónov do organizmu je presne riadený a hladina hormónov je tak vyrovnaná. S antikoncepčnou náplasťou Evra sa užívateľky  nemusia obmedzovať ani pri športe. Návšteva plavárne či posilňovne nie je problém a obavy z odlepovania sú zbytočné. Materiál, z ktorého je náplasť vyrobená bol dlhodobo testovaný a vyvíjaný tak, aby bol pre spotrebiteľky úplne bezproblémový.

Ako vlastne antikoncepčná náplasť funguje?
Účinná látka v náplasti musí najskôr preniknúť do organizmu ľudskou kožou, zvyčajne cez stredne priechodnú pokožku na pažiach, chrbte alebo bruchu. Jedna náplasť pôsobí sedem dní a na ôsmy deň sa vymieňa. Náplasť je šetrná k telu a nezaťažuje tráviaci trakt. Z náplasti sa cez kožu uvoľňujú do tela hormóny, ktoré zabraňujú ovulácii a otehotneniu. Ich dávka je veľmi nízka, hormóny sú stabilné. Po použití troch náplastí nasleduje týždenná prestávka, počas ktorej sa dostaví menštruácia.

Ženy s nepravideľným životným štýlom
Keď žena mení svoj zavedený denný režim, zvyšuje sa riziko, že si zabudne vziať antikoncepčnú tabletku. Ochrana pred nežiaducim otehotnením je aj dôležitá súčasť prípravy na leto a dovolenky. Mnohé ženy najmä v čase dovoleniek ocenia, že pomocou antikoncepčnej náplasti možno regulovať príchod menštruácie. Oddialiť menštruáciu v čase dovolenky je možné kontinuálnym užívaním antikoncepcie. V porovnaní s klasickou schémou, keď sa náplasť lepí na 3 týždne a na týždeň sa vysadí, ju možno používať počas šiestich po sebe nasledujúcich týždňov. Nejde o žiadny zásah do prirodzeného cyklu ženy, ale o úplne bezpečný spôsob, pri ktorom zostáva antikoncepčná činnosť úplne zachovaná. Aj v tomto prípade sa náplasť lepí raz za týždeň. Výhody v užívaní Evry ocenia aj ženy s nepravidelným životným štýlom, pracujúce na smeny, alebo tie, ktoré pri práci často menia časové pásma – na aplikáciu Evry treba uprostred hektických pracovných dní myslieť len raz týždenne. Keď si žena zabudne náplasť po týždni vymeniť, je pred nežiaducim otehotnením chránená ešte nasledujúce dva dni, účinná látka sa z nej uvoľňuje ďalších 48 hodín.

Od začiatku používania hormonálnej antikoncepcie sa traduje mýtus o tom, že antikoncepcia spôsobuje zvyšovanie hmotnosti žien. Klinická štúdia použitia antikoncepčnej náplasti skúmala jej vplyv na zmeny telesnej váhy. Takmer u 80 % žien, ktoré ju používali po dobu jedného roka, nedošlo k žiadnej zmene. U zvyšných 20 % došlo k miernym poklesom alebo nárastom váhy. Tieto zmeny sú však, predovšetkým u mladých dievčat, dané prirodzeným telesným vývojom. Ak sa napriek tomu hmotnosť ženy zvyšuje, nemožno to hneď pripisovať antikoncepcii. Treba jesť zdravo a s mierou, hýbať sa a dávať pozor, aby príjem energie bol menší, ako jej výdaj. 

Táňa Pauhofová je úspešná mladá herečka, má za sebou viacero významných filmových a divadelných úloh. Zastihli sme ju v meste počas príjemného slnečného poobedia na kávičke, kde si vychutnávala chvíľku oddychu uprostred hektického dňa...

Táňa, herectvu sa venujete už od svojich 10 rokov, keď ste hrali v seriáli Škriatok. Snívali ste o tom, že budete herečkou už odmalička?
Nie, ako dieťa som sa vždy chcela stať lekárkou. V maturitnom ročníku som sa však rozhodla, že skúsim VŠMU a vyšlo to.

Čo zmenilo vaše rozhodnutie?
Veľa mojich rozhodnutí v živote bolo spontánnych, a aj keď som si niečo naplánovala, nakoniec ma to zaviedlo niekam úplne inam.

Aj napriek svojmu pomerne nízkemu veku máte za sebou viacero zaujímavých filmových úloh. Ku ktorému z filmov máte najbližší vzťah a prečo?
Najbližší vzťah mám k svojmu prvému filmu Kruté radosti. Bolo to nádherné natáčanie, na ktorom sa zišla perfektná partia ľudí.

V Čechách Vás poznajú najmä z filmu Čert ví proč. Aký vzťah máte k tomuto filmu?
Každé natáčanie prinesie so sebou niečo pozitívne a hlavne, je to o charaktere postavy. Všade sa dajú hľadať chyby a komplikácie, ale to sa mi nechce, keďže túto prácu robím dobrovoľne a preto, že ma baví. Snažím sa preto z nej vybrať vždy to pozitívne. Každé natáčanie bolo pre mňa zaujímavé, dalo mi skúsenosti a posunulo ma dopredu.

Okrem filmu sa venujete aj hraniu v divadle. K čomu máte bližší vzťah, k hraniu pred kamerami alebo pred živým publikom?
Na mojej profesii mám rada to, že môžem robiť oboje a okrem toho sa môžem realizovať aj  v rozhlase a dabingu. Natáčanie je zaujímavé tým, že je to určité zhutnené obdobie, počas ktorého sa človek dostane na miesta, kde by sa normálne nedostal. V divadle je najprv skúšobné obdobie a potom sa jednotlivé hry hrávajú rok, dva, niekedy aj dlhšie. Je to úplne iná práca ako vo filme, človek je v kontakte s publikom, je to úplne iná atmosféra. Neporovnávam to, som šťastná, že môžem byť súčasťou oboch svetov.

V ktorých divadelných hrách momentálne hráte a ktoré skúšate?
V súčasnosti hrám v Národnom divadle štyri predstavenia a to Manon Lescaut, hru Katarína, Cyrano z Bergeracu a Úklady a láska. V divadle Astorka skúšam hru Othello a zároveň skúšam na Letné Shakespearovské slávnosti. Tiež sa pripravujem na natáčanie filmu Polčas rozpadu.

Stíhate sa popri práci venovať aj svojím koníčkom?
Jedna z výhod herca na voľnej nohe je to, že je do istej miery pánom svojho času. Vie si teda zorganizovať svoj život tak, že mu zostane aj nejaký voľný čas. Aj to však nie vždy podľa toho, koľko je práce. Človek si toho, netušiac na seba naloží väčšinou viac, ako je schopný časovo skoordinovať. Keď sa zmobilizujem a nie som lenivá, tak idem do posilňovne, aby som mala aspoň nejaký pohyb, pretože je pre mňa dôležitý. Mám dobrého trénera, ktorý ma v cvičení usmerňuje a to mi pomáha. Keď mám viac voľného času, tak spím, čítam, konečne vidím svoju rodinu, svojich kamarátov. To všetko je pre mňa tiež veľmi dôležité. Keď je pekné počasie idem sa prejsť, zájdem do kina, do divadla (smiech).

Do divadla?
Musím a chcem mať prehľad o tom, čo sa deje celkovo v kultúre. Človek nemôže tvoriť a nič nezažiť, nevidieť, nepoznať. Paradoxne, keď sedím v hľadisku, mám chuť byť na pódiu. Som vďačný divák, nechodím kritizovať, chodím sa tam tešiť.

A čo typické ženské aktivity – baví Vás napríklad varenie?
Áno, varím veľmi rada. Varila som už odmalička. Pre seba síce nevarím, ale keď mám komu variť, tak ma to baví. A keď niekomu chutí, tak ma to baví úplne najviac.

To určite oceňuje aj váš priateľ. Je tiež herec a obaja ste pomerne pracovne vyťažení. Aké máte plány do budúcnosti? Plánujete si už založiť rodinu?
Ja neplánujem. Snažím sa robiť všetko čo najlepšie, a tak, aby sa to v budúcnosti pozitívne odrazilo v mojom živote. Viem, čo mám urobiť teraz, na čom chcem teraz pracovať, čo všetko som nestihla. Ale čo bude potom, to neriešim ani vzťahovo, ani profesne. Rada robím veci spontánne. Raz určite chcem mať deti, ale zatiaľ chcem mať svoj život v tomto smere pod kontrolou, a aj preto používam hormonálnu antikoncepciu.

Aké máte s užívaním antikoncepcie skúsenosti?
V minulosti som užívala antikoncepciu v tabletkovej forme. Nedávno som však objavila aj novšiu a modernejšiu formu – hormonálnu antikoncepčnú náplasť. Vyskúšala som už viac druhov antikoncepčných tabletiek, ale každá mala nejaké negatívne vedľajšie účinky. Evra však obchádza žalúdok a tým úplne vylučuje nevoľnosti.

Vediete aktívny život. Neprekáža vám náplasť pri jednotlivých aktivitách?
Nie, práve naopak. S Evrou sa viem venovať všetkým aktivitám, ktorým som sa venovala doteraz. Vďaka nízkej hladine hormónov mi nespôsobuje výkyvy nálady ako mnohé iné antikoncepčné tabletky a preto si viem plnohodnotne užiť voľný čas. Som rada, že počas môjho nepravideľného životného štýlu musím na aplikáciu antikoncepcie myslieť iba   raz do týždňa.

Je náplasť stabilná? Dží na prilepenom mieste?
Zatiaľ mám v tomto smere iba dobré skúsenosti. Či už pri sprchovaní alebo pri behaní, Evra zostáva stále na svojom mieste.


Diskusia k článku:

...odlepuje sa!!
Neregistrovaný - jana, 30.5.2007 09:06
odlepuje sa, navyse kto ma citlivu pokozku, tak to tam cervena a svrbi
Neregistrovaný - Lucca, 30.5.2007 09:12
neodlepuje, iba rohy
Neregistrovaný - Lia, 30.5.2007 10:20
pouzivam uz tri roky a som spokojna,super,lepsie ako napchavat sa tabletkami
Neregistrovaný - mischel, 30.5.2007 22:25
tiez som spokojna a nevadi mi ani obcasne scervenanie
Neregistrovaný - hakimka, 10.6.2007 14:51
Ahojte. Aké máte skúsenosti čo sa týka zvýšenia alebo zníženia hmotnosti pri používaní náplasti Eva?
Neregistrovaný - Alie, 14.8.2007 13:21, alie(`na`)azet.sk
Dobry den, Evra je ovela pohodlnejsia ako obycajna antikoncepcna tableta.Evra uz uzivam viac ako pol roka a jedine co mi na nej vadi ze sa mi odlepuje a nedrzi tak ako ostatny tvrdia.Evra som si uz nalepila na viacerych miestach a vzdy sa mi odlepila ked nie rohy tak aj stred naplastu a popritom som si postup dobre precitala a vykonala. Ako je potom mozne ze Evra drzia pevne a mozme sa aj kupat snou ked niektory ako aj ja sa nam odlepuje? Dakujem za skoru odpoved Eva
Neregistrovaný - eva, 12.3.2008 15:04, mimanchi(`na`)centrum.sk
Ahojte chcela by som sa opytat ci mate niektota skusenost s antikoncepciou a jej ucinkom ked si ju vezmem 12 den po menstruacii je tam ten isty ucinok?????alebo je to skor naopak?diky Gabriela
Neregistrovaný - Gabriela, 30.6.2008 15:45, Basarova1gabriela(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!