lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
KUSKUS

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 29.3.2006
späť
Späť

Poslať
 

Kuskus sa u nás začal objavovať v obchodnej sieti až od 90. rokov 20. storočia. Kuskus je špeciálna krupica vyrobená z tvrdej pšenice – Triticum durum. Patrí k obľúbeným pokrmom predovšetkým v severnej Afrike – teda v Maroku, Tunisku a Alžírsku, odtiaľ sa k nám dostala cez Francúzsko, ale dováža sa k nám i z Talianska, a to v klasickej podobe či ako predvarený sušený polotovar.

Táto obilnina je zo všetkých druhov obilných plodín najvýživnejšia a dá sa ďalej skladovať než iné druhy obilia. Je predovšetkým zdrojom škrobu, bielkovín, tukov a vitamínov, obzvlášť B1 a E. Obsahuje aj lepok (zmes bielkovín obsiahnutá v obilkách), ktorý po nasýtení vodou napučí a viaže múčne zrná.

Najrozšírenejší druh pšenice – Triticum aestivum – teda pšenica obyčajná, sa spracováva predovšetkým mletím obilných zŕn na múku. Pšeničná múka zo šúpaných zŕn je svetlá, mierne žltastej farby a s typickou vôňou a chuťou, z nešúpaných zŕn potom získavame svetlohnedú múku, tzv. celozrnnú. Biologicky hodnotnejšie sú múky celozrnné a múky vyššie mleté, tzv. hrubé.

Základná príprava

Tu sa názory rôznia. Niekde nám radia, aby sme kuskus najprv nasucho opražili a až potom zaliali vriacou vodou. Varili na miernom ohni 10 – 15 minút. Inde sa hovorí, že stačí zaliať túto potravinu studenou vodou, priviesť k varu a krátko povariť. Ďalšie recepty odporúčajú iba zaliatie kuskusu vriacou vodou a potom ponechať pokrm pod pokrievkou 10 – 15 minút, teda dovtedy, kým sa krupicové sýtožlté zrnká nasýtia vodou a vytvoria ľahko stráviteľný pokrm. Ak ste majiteľmi parného hrnca, môžete kuskus variť aj v pare, v takomto prípade na jeho uvarenie potrebujete 10 minút.

Kuskus je veľmi zaujímavým variantom ryže alebo klasických cestovín. Používa sa ako príloha k mäsitým či zeleninovým pokrmom s omáčkami či bez nich. Je vhodný do ovocných i zeleninových šalátov. Dá sa použiť ako múčnik či hlavné jedlo. Dá sa konzumovať teplý i studený. Je ho možné pripraviť na množstvo variantov sladkých i slaných.

Nutričná hodnota kuskus obsiahnutá v jednom hrnčeku (160 g):
Kalórie: 176
Uhľohydráty: 37.0 g
Cholesterol: 0.0 mg
Vláknina: 2.2 g
Tuk: 0.2 g
Draslík: 91.1 mg
Bielkoviny: 5.95 g
Sodík: 7.85 mg
Selén: 43.2 mcg
Zinok: 0.2 mg
Vitamín E: 0.2 mg
Niacín: 1.5 mg
Calcium: 12.6 mg

Typ:

Kuskus Bio

Zrno pšenice zbavené vrchnej vrstvy je ideálnym a rýchlym obilovinovým pokrmom. Stačí zaliať horúcim bujónom alebo vývarom a za pár minút je príloha alebo kaša hotová. Kuskus je dobrý tiež ako závarka, na zahustenie do polievok. Vhodný bezvaječný pokrm, nakoľko pojidlom je škrob v pšeničnom zrne. Táto pšenica bola pestovaná ekologicky.

 

krajina pôvodu Francúzsko

500g - 81,00 Sk

 


Diskusia k článku:

OK vdaka za prednasku. A coze je na tom kuskuse take zazracne, ze stoji priam tolko ako maso? V oriente je to iste jedlo ludovych vrstiev, u nas vrstiev najbohatsich.
Neregistrovaný - jan, 29.3.2006 06:32, jan.pelech(`na`)liebert-hiross.com
fiha, nevedela som,ze to tu stoji tak vela...ja si ho pravidelne prinasam s Tuniska ...
Neregistrovaný - wiwa, 29.3.2006 09:37
To je fakt prehnana cena. Pritom je to chutna obmena, ked uz zemiaky, ryza a pasta lezu hore krkom.
Neregistrovaný - mandy, 29.3.2006 14:04
ta cena je len za bio kuskus. vsetky bio potraviny su drahe. nepamatam sa presne kde, ale videla som kuskus na slovensku za ovela nizsiu cenu.
Neregistrovaný - erika, 29.3.2006 19:09
vsetko bio je drahe. ZDRAVIE JE DRAHE.
Neregistrovaný - zdeno, 30.3.2006 09:48
Velmi chutny salat: "TABULE": suroviny: 0.5 kg uhoriek, 0.5 kg paradajok, hlavkovy salat. vnat zo zelenej cibule( pazitky) petrzlenova vnat,citron, olivovy olej a kuskus zeleninu nakrajat na drobne stvorceky,50 gr kuskus navlhcit vo vode-postat az vodu vsiakne doseba a potom vsetko dobre pomiesat, dosolit, pridat olivovy olej a citronovu stavu podla potreby a chute Dobru chut
Neregistrovaný - , 1.4.2006 09:39
v terne kupite kuskus za polovicnu cenu ak nie dokonca este menej....je to sice 250g balenie ale to staci pre styri osoby:-)
Neregistrovaný - anaxamon, 4.4.2006 15:17
ahojte, kde mozem dostat kupit tento zazrak prirody,ciastocne stravy chudobnych a nezmyselne preplateny?
Neregistrovaný - Iva Horska, 22.4.2006 16:58
v kosiciach je ho dostat uz aj v Hypernove v potravinach. inac viem velmi dobry recept s kuskusom...vola sa to podobne az na koncovku..cize kuskusi...ak chcete, mozem ho niekedy napisat..robim to raz za tyzden...
Neregistrovaný - , 9.6.2006 23:56
doma s kuskusom nemám skúsenosti, zatiaľ som si ho dopriala iba v košickej Dobej čajovni, kde ma jeho úpravou milo prekvapili, rada by som nejaký recept, ak niekto môžete niečo zverejniť budem vďačná ;-)
Neregistrovaný - Zana, 15.6.2006 18:38
HMm asi najvyhodnejsi kuskus som doteraz nasla v na www.asiafood.sk 1kg za 90sk, maju predajnu aj bratislave na feriencikovej.
Neregistrovaný - Kefta, 5.10.2007 13:44
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!