lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vianoce ako z rozprávky

  Spracoval(a) : System ADMIN
Dátum : 25.11.2005
späť
Späť

Poslať
 

Už len niekoľko dní nás delí od Vianoc, najkrajších sviatkov roka. Vtedy by nemal byť nikto sám, veď každý sa teší na ten nádherný čas, ktorý strávi v kruhu svojej rodiny. Aj mesto už dýcha atmosférou Vianoc, vôkol sú svetelné girlandy, vyzdobené výklady a aj ľudí je po uliciach miest akosi viac. Naše príbytky sa rozžiaria nielen krásnou výzdobou, ale aj dobrou náladou a zo všetkých kútov bude počuť vianočné melódie a cítiť vôňu maminých medovníčkov. Najväčšia zábava začne pri zdobení stromčeka, na ktorom sa podieľajú všetci členovia rodiny. Ani sa nenazdáte a celý byt začne rozvoniavať ihličím, ku ktorému sa vzápätí pridá škorica, koriander, či klinček. Zo všetkých kútov sa ozýva smiech a atmosféra je naozaj úžasná!

Každý už netrpezlivo čaká kedy príde vytúžený Štedrý večer a celá rodina zasadne spoločne k stolu, na ktorom nesmie chýbať vyprážaná ryba, šalát, cukrovinky a samozrejme vychladená Coca-Cola. Veď v zázračnom svete Coca-Coly, na severnom póle usilovne pracujú pomocníci Santa Clausa- škratkovia! Od úsvitu do mrku skladajú v dielničkách rôzne hračky, triedia poštu plnú prianí adresovanú Santa Clausovi, pečú vianočné dobroty! Pri práci si pospevujú veselé pesničky. Sú priateľskí, usilovní a radi kedykoľvek pomôžu. Na druhej strane majú radi humor, šašoviny a žarty, milujú hudbu a vôbec strašne radi sa bavia. A všetci zbožňujú značku Coca-Cola.

ČO možno o Vianociach ešte neviete...

  • Prvý vianočný stromček pochádza z ôsmeho storočia, kedy svätý Bonifác z Creditonu, anglický misionár v Nemecku, vraj sťal posvätný dub, pod ktorým sa konali ľudské obete. Keď mohutný strom spadol, na jeho mieste sa údajne objavila mladá jedľa.

  • Súčasný vianočný stromček spopularizoval manžel anglickej kráľovnej Viktórie, princ Albert. Obrázok z roku 1848, na ňom Albert stojí pred vianočným stromčekom, sa dostal do celého sveta.

  • Prvé vianočné želanie navrhol v roku 1842 John Horsley pre Angličana Sira Henryho Colea. A už v roku 1860 hlavní britský poštár nabádal ľudí, aby vianočná pohľadnica posielali včas.

  • Rekord v počte poslaných vianočných želaní dosiahol Werner Erhard z kalifornského San Francisca, ktorý v roku 1975 poslal 62 824 prianí.

  • časnú podobu Santa Clausa vytvoril v roku 1931 švédsko-americký výtvarník Haddon Sundblom. Vtedy namaľoval známy portrét veselého svätého Mikuláša pre reklamu firmy Coca-Cola. Červenobiely oblek pripomínal farvy ochrannej známky Coca-Cola.

  • Meno Santa Claus pochádza z holandského slova Sinterklass, teda svätý Mikuláš.

  • Anglické vianočné koledy, ktoré vznikali od 13. storočia, boli kedysi pri bohoslužbách zakázané, pretože získali príliš divadelný a neviazaný charakter. Speváci kolied tak začali obchádzať mestá a dediny, a odtiaľ pochádza tradícia.

  • Skôr ako si ľudia začali darovať počas zimného slnovratu darčeky, navzájom si vymieňali jedlo, aby si pripomenuli odchod drsnej zimy a príchod jari. Obdarovávanie sa tak rozmohlo, že sa v starom Ríme verilo, že pokinedáte v priebehu osláv zimného slnovratu niekomu darček, prinesie vám to smolu. Tento zvyk prijali aj raní kresťania.

Diskusia k článku:

Ked Santa Claus znamena sv. Mikulas, preco ho deti cakaju 24.12.??? U nas mame Mikulasa 6.12., dost tomu nerozumiem.....myslim si, ze Mikulas a Vianove, ci Stedry den su dva rozdielne sviatky a tu ich spajate v jedno...ako to teda je??? Santa Claus = Mikulas = Dedo Mraz = Jezisko??????
Neregistrovaný - bibi, 26.11.2005 08:37
pretoze u nas nosi darceky Jezisko, inde Santa Clause, v Spanielsku su to Los Reyes Magos traja krali a v Francuzsku pere Noel -vianocny ocko
Neregistrovaný - anka, 27.11.2005 19:05
Najskôr som sa potešila, že konečne niekto z redakcie napísal niečo vlastné a zase je to len reklamný článok :-( Coca-colu nepotrebujem cez rok ani na Vianoce.
Neregistrovaný - Zdenkab, 28.11.2005 15:19
gtulo vhzovguo
Neregistrovaný - czýo cfz, 15.12.2005 10:31,
santa je uchyl a to vsetci dobre vieme vsak?!
Neregistrovaný - ja, 15.12.2005 10:32,
kto si mysli ze santa existuje nech si ma najde co bude asi dlho trvat, a nech sa mi podpise na peticiu ,,santa zije" a ja to poslem do prdele bo ak to poslem do neba s adresou santovi tak mi to vratia spät ze som sibnuta ci co a potom rovno do pezinka prijemne vianoce.
Neregistrovaný - ja, kto iny, 15.12.2005 10:36,
Hmm, co tak napisat aj pramene odkial bolo info cerpane? Koledy boli sice zakazane pri bohosluzbe, spievali sa ale pri dverach chramov. A tie boli uz skor ako v 13tom storoci. Co sa tyka vianocnych stromcekov, tradicia je neskorsia - nie z 8ho storocia. No a nebol to krestansky zvyk. Moderna interpretacia je spojena s ukrizovanim - kmen sa nechava do VN a potom sa z neho urobi kriz, tak sa tieto vyznamne sviatky prepoja pre veriacich vizualne.
Neregistrovaný - iva, 27.12.2005 09:02
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!