lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vôňa alebo zápach? (PR)

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 4.4.2005
späť
Späť

Poslať
 

Mnohí z nás si ani neuvedomujú, akú dôležitú úlohu a  význam v živote človeka hrajú vône a zápachy. Každý človek má svoju vlastnú „čuchovú mapu“. Citlivosť na vône a ich vnímanie je veľmi individuálne. Zatiaľ čo niekomu jeden človek „vonia“, druhému je jeho pach nepríjemný.  Ale väčšine z nás prekáža nepríjemný pach potu.

Čo je potenie?

Môžeme ho definovať ako prirodzený proces, ktorý je veľmi dôležitý pre ľudské telo. Prebieha počas celého nášho života, už od narodenia. Jeho hlavnou úlohou je termoregulácia, ktorá pomáha ochladzovať náš organizmus a má svoju úlohu aj pri vylučovaní škodlivých a toxických látok. Potením sa naše telo zbavuje tepla, ktoré v ňom neustále vzniká (dokonca aj keď sme v pokoji alebo spíme), či už pri práci svalov alebo metabolických procesoch.

Ako to funguje?

Človek sa potí potnými žľazami, ktoré sa nachádzajú v zamši (dermis). Aktivitu potných žliaz riadi a kontroluje autonómny nervový systém. Priemerne má človek 3 - 4 milióny potných žliaz. Nachádzajú sa na celom tele s výnimkou perí, prsných bradaviek a vonkajších pohlavných orgánov. Z anatomického hľadiska žľazy delíme na malé (ekrinné) a veľké (apokrinné). Líšia sa svojou veľkosťou, počtom, rozmiestnením na tele, zložením potu, ktorý produkujú, ako aj reakciou na rozdielne podnety.

Malé potné žľazy fungujú u človeka už od narodenia. Nachádzajú sa na celom tele, v najväčšej koncentrácii na pažiach, chodidlách, hrudníku a čele. Ich celkový počet sa odhaduje na 2 – 2,5 milióna. Reagujú predovšetkým na  vonkajšie podnety (teplo,  fyzická námaha) a plnia termoregulačnú funkciu. Pot, ktorý produkujú, zvlhčuje povrch kože a odparovaním ho ochladzuje.
Veľké potné žľazy sa nachádzajú predovšetkým v podpazuší, v oblasti genitálií a  okolo prsných bradaviek. Často ústia do folikuly chĺpkov. Stávajú sa funkčnými okolo ôsmeho roku života.  Pot, ktorý sa vytvára v týchto žľazách, obsahuje bielkoviny a mastné kyseliny, takže je hustejší a má žltkastú farbu, čo je dôvodom svetlých škvŕn na odeve.
Reagujú aj na psychické podnety. Významne sa aktivizujú pri sexuálnom vzrušení a podieľajú sa na vzniku špecifickej vône každého človeka. To je tiež dôvodom, prečo pri výbere partnera hrá takú dôležitú úlohu jeho pach.

Samotný pot je v podstate bez „vône a zápachu“, nepríjemný pach vzniká až vtedy, keď baktérie na pokožke a chĺpkoch začnú rozkladať  bielkoviny a mastné kyseliny, ktoré obsahuje pot z veľkých (apokrinných) žliaz. Okrem toho teplo v podpazuší vytvára vhodné podmienky na množenie baktérií, preto je veľmi dôležité starať sa práve o túto časť tela.
Množstvo potu závisí od viacerých faktorov – vonkajšej teploty a klimatického pásma,  zvýšenej produkcie tepla v organizme, fyzickej námahy, psychického vzrušenia. Maximálne množstvo potu, ktoré človek vyprodukuje za hodinu je 1 liter. Ale v extrémnych podmienkach alebo pri mimoriadnej svalovej námahe to môže byť celkovo 10 až 12  litrov. Pri zvýšenom potení treba bezpodmienečne dodržiavať pitný režim a dbať na dostatočný príjem tekutín s obsahom minerálov. 

Ďalším významným faktorom, ktorý ovplyvňuje potenie je relatívna vlhkosť vzduchu. Ak je vysoká, vzduch je takmer saturovaný a nedokáže prijímať ďalšiu vodu z organizmu. Preto sa pot neodparuje a neochladzuje organizmus tak efektívne ako pri suchom vzduchu.

Ďalší dôvod na potenie

Potenie je často aj odpoveďou na náš emocionálny stav. Ak sa pripravujeme sa na niečo dôležité, na čom nám záleží, prichádzajú obavy zo zlyhania. Keď sme nervózni, máme obavy alebo strach, zvyšuje sa nervová aktivita, ktorá má vplyv na potné žľazy, predovšetkým na tie, ktoré sa nachádzajú na dlaniach a v podpazuší. Vtedy sa cítime nepríjemne, napäto, studený pot nám steká po tele.
Emocionálne potenie a potenie z tepla a fyzickej námahy sa  líšia časom, ktorý telo potrebuje na to, aby sa naozaj dosť spotilo. V prípade potenia z tepla to často chvíľu trvá než sa začneme potiť, zatiaľ čo v prípade emocionálneho potenia máme podpazušie a dlane úplne mokré počas niekoľkých sekúnd. Navyše, pot vznikajúci pri emocionálnom potení, spravidla obsahuje viac látok, ktoré rozkladajú baktérie, a preto viac zapácha.

Potenie ako signál

Potenie môže byť aj signálom, že s naším telom nie je čosi v poriadku. Nadmerné potenie, ktoré nie je dôsledkom zvýšenej fyzickej námahy alebo silného emocionálneho stresu, sa nazýva hyperhidróza alebo diaforéza. Prejavuje sa najmä na dlaniach a v podpazuší a dokáže veľmi znepríjemniť sociálne vzťahy postihnutých osôb. Vznik nadmerného potenia môže súvisieť s hormonálnou nerovnováhou (napr. počas klimaktéria u žien), nadmernou činnosťou štítnej žľazy, príp. nadmernou aktivitou sympatetického nervového systému. Problém nadmerného potenia treba vždy riešiť v spolupráci s odborníkom, ktorý dokáže poradiť najlepší spôsob liečby.


Muži a ženy – v čom sme iní?

Muži a ženy sa líšia nielen fyzicky, ale rozdielnym spôsobom fungujú aj chemické procesy v ich telách.  Ženská pokožka je oveľa citlivejšia na teplotné zmeny, čo spôsobuje množstvo tuku, v priemere má  menšiu plochu a menší počet potných žliaz. Z toho vyplýva, že ženy sa potia  menej  - množstvo potu za hodinu u mužov dosahuje v priemere asi 250 ml, kým u žien len 180 ml.  Mužské potné žľazy sú oveľa aktívnejšie ako ženské a spravidla sa u nich v podpazuší nachádza viac baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. To znamená, že muži sa nielenže viac potia, ale ich pot aj viac cítiť, pričom  ženy sú spravidla na cudzí pach oveľa citlivejšie.
Napriek všetkým rozdielom, jedno majú muži aj ženy spoločné – snažia sa nájsť si partnera, s ktorým si budú  nielen rozumieť, ale si  aj navzájom „voňať“, lebo žiť s niekým, koho nemôžete „ani cítiť“ sa jednoducho nedá.


Voňavé tajomstvá dezodorantov a antiperspirantov

Chcete sa cítiť sviežo a sebaisto počas celého dňa? Správnou odpoveďou je používanie dezodorantov a antiperspirantov, ktoré sú dnes jedným zo základných  hygienických a spoločenských pravidiel. Malo by sa teda pre každého z nás stať bežnou dennou rutinou rovnako ako čistenie zubov. Len tak sa budeme cítiť v pohode a sebavedome.

Dezodoranty obsahujú dezinfekčné prostriedky s antibakteriálnym účinkom, ktorý obmedzuje vznik nepríjemného zápachu. Spravidla obsahujú alkohol, ktorý veľmi rýchlo vyprchá. Ich účinok je krátkodobý, a  preto ich treba používať aj niekoľkokrát denne. Dezodoranty neobmedzujú tvorbu potu, ktorý sa tvorí aj po ich použití.

Antiperspiranty  obsahujú aktívnu zložku, ktorá dáva  antiperspirantu jeho silu a obmedzuje tvorbu potu. Antiperspiranty tak obmedzujú nielen vznik nepríjemného zápachu, ale priamo znižujú tvorbu potu a množenie baktérií, ktoré pot rozkladajú. Dodávajú nám pocit čistoty, sucha a sviežosti.


Rexona – stopercentná ochrana

Značka Rexona je odborníkom na ochranu proti poteniu. Antiperspiranty Rexona sú účinnou a sviežou ochranou pred potením na každý deň. Všetky výrobky Rexona sú neustále inovované tak, aby sa na ne mohli spotrebitelia vždy stopercentne spoľahnúť. Ponúka široký rad  antiperspirantov pre ženy aj pre mužov. Ide o veľmi kvalitné a cenovo dostupné antiperspiranty, ktoré sú účinné po celých 24 hodín.
Antiperspiranty Rexona sú k dispozícii v širokom rade aplikátorov a vôní:
V dámskom rade majú spotrebiteľky na výber z týchto aplikátorov – sprej, stick, ministick a roll-on. Vône antiperspirantov sú vo variantoch Active, Oxygen, Cotton Dry, Clear Aqua, Pure Silver,  Pro Balance a inovovaná Aloe Vera.
V pánskom rade sú to varianty sprej a stick vo vôňach Ionic, Mineral, Cobalt, Sensitive a teraz novinka Extreme Protection.
Všetky zaručujú maximálny účinok a dávajú spotrebiteľovi možnosť vybrať si ten, ktorý mu najviac vyhovuje.


Diskusia k článku:

Sprej Aloe Vera je skutočne výborný. Uverila som reklame a nesklamala ma. Vrelo odporúčam!
Neregistrovaný - Janovcová, 8.1.2006 10:23, janovcova321(`na`)stonline.sk
no sak je pravda, ze vona je dolezita, ale ked tie potne zlazy sluzia na vylucovanie skodlivyn,tak potom ked ich upchape antiperspirantom,tak sa tie skodlivyny budu predsa hromadit v tele. tieto pripravky som tiez pouzivala a mala velke problemy s akne, a potom mi dermatolozka odporucila ich prestat pouzivat, a odkedy ich nepouzivam mam plet pekne cistucku. Je pravda ze asi pol mesiaca mi dost prekazal neprijemny pach mojho potu, ale dermatolozka ma ujistila ze to prejde, ze vraj tie skodlivyny ktore som umelo zadrziavala vselijakymi antiperspirantmi v tele, teraz musia von, a mala pravdu. dnes kazdej kamaratke ktora ma problemy s akne, ako prve odporucam prestat pouzivat antiperspiranty.a moja vona, no staci mi len parfum, prave ze sa mi zda, ze vonjam omnoho pritazlivejsie. sice sa potim, no a co, ale moj pot nie je citit nijak, ved ludia potenie je uplne prirodzene, co este si vymyslite ako spolocenske pravidlo....
Neregistrovaný - , 22.2.2006 10:52
... potis sa no a co?? Vonias pritazlivo?? Dakujem, nechcel by som pri tebe pobudnut, co i len minutu...
Neregistrovaný - , 6.4.2006 11:14
ja preferujem vyrobky znacky NIVEA
Neregistrovaný - andrea, 8.5.2006 15:37
Ja používam DOVE a ešte nikdy ma nesklamal. Žiadne problémy s pleťou nemám a odkedy ho používam cítim sa oveľa lepšie a čistejšie ako pred tým. V práci som každý deň v kontakte s kopou ľudí a koľko krát sa stane , že príde elegantná panička v super oblečení a pot jej cítiť tak, že idem odpadnúť. Aj môj pot bol vždy veľmi prenikavý a ostrý, ale antiperspirant všetko vyriešil a keď ho aj niekoľko dní nepoužijem, vôbec mi pot nezapácha. Moja voľba je D*O*V*E
Neregistrovaný - Mirka, 17.5.2006 22:16
potením sa vylučuje až tak veľa toxínov, ako si každý myslí
Neregistrovaný - , 28.5.2006 14:35
ja odporucam DRICLOR z lekarne...vydrzi ja pol roka a iba za 230 sk
Neregistrovaný - , 4.6.2006 12:28
rexona - vraj 100% ochrana pred potenim?Mne teda vobec nezabera!
Neregistrovaný - , 9.8.2006 20:49
je to blbosť.Poznám aj lepšie dezodoranty ako Rexona
Neregistrovaný - človek, 5.3.2007 08:17
JA MAM ADIDAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nie sibnutu rexonu
Neregistrovaný - človek, 5.3.2007 08:18
jasne, tak ked rexona je najlepsia ochrana proti poteniu, tak potom uz fakt neexistuje na svete nic, co by mohlo pomoct, vyskusala som, a zistila som, ze to ma asi taku ucinnost, ako keby som si na podpazusie striekala obycajnu vodu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neregistrovaný - xy, 11.5.2007 14:01,
oriflame to istí
Neregistrovaný - nosferatu, 19.6.2007 19:58, mamnom666666(`na`)azet.sk
mam pici
Neregistrovaný - , 19.6.2007 19:59
vobec nie je pravda ze len potenim sa odstranuju toxiny z tela, tie sa vylucuju aj inymi cestami. Myslite ze ak si nedate antiperspirant ze ste zdravi? A co to mnozstvo bakterii, ktore sa tam potom zdrzuju. Ja osobne to neprehanam vyskusala som kuru od vichy a som nadmieru spokojna lebo som sa potila enormne a je velmi neprijemne ak si ku vam prisadne clovek ktory vyslovene smrdi, to nie je ani prirodzeny pach a ani zdrave. Tiez nemyslim ze rexona je nejaky zazrak ale kazdy je individualny. Ano je to spolocenske pravidlo ako aj to ze sa umyvame a nosime ciste veci!!!
Neregistrovaný - , 11.7.2007 16:32
tak co je teda najlepsi pripravok,,jeden vravi to druhý ine,,,,???????????????????????????????????????
Neregistrovaný - , 11.2.2008 14:13
moze mi niekto povedat co ten DRICLOR vlastne je?
Neregistrovaný - , 19.2.2008 19:34
no ja sa stale potim nadmerne aj ked mam 15.....a nepomaha mi ani rexona a driclor som mala ale drazdil mi pokozku som mala zacrvenanu a tak som prestala.....ja uz neviem aky antiperspirant mam pouzivat...poradte:-(
Neregistrovaný - , 13.5.2008 18:59
ja len taku malu radu..ak neviete odstranit nadmerne potenie, skuste aspon zmiernit intenzitu jeho pachu, ci uz spominanymi pripravkami, alebo co ja vrelo odporucam..prijmom velkeho mnozstva tekutin..niekolko litrov denne..najlepsie cista voda alebo mineralka a bilinkove caje..mne to fakt pomohlo..sice som sa potit neprestala..ale pach prestal byt taky vyrazny..
Neregistrovaný - , 28.5.2008 13:22
Ahojte mozno keby som sa potila na rukach a v podpazusi to sa da vyriesit ale ja sa potim na celom tele velmi ma to znervoznuje lebo si pripadam stale taka lepkava stitnu zlazu mam v poriadku nastastie ked sa potim nesmrdim kazdy den sa sprchujem 2x za den podpazusie mam oholene aj pohlavne organy len mi pot steka po tvaria na hrudniku som z toho nestastna ked niekam idem az sa hambim musim sa utierat je to proste neprijemne
Neregistrovaný - nina, 18.7.2008 19:36
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!