lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čo s jazvou po operácii?

  Spracoval(a) : Ľubica Holická
Dátum : 26.4.2004
späť
Späť

Poslať
 

Operácia je stresová udalosť, ktorej šťastlivý výsledok prinesie nám aj našim najbližším obrovskú úľavu. Nezriedka však po nej zostáva síce nie zdravotný, ale estetický problém:  Naozaj musím odteraz chodiť po svete s touto hroznou jazvou?! Najmä ak sa sklapel chirurga podpísal na viditeľnom mieste, môže byť zjazvenie vážnym spoločenským hendikepom.

Hojenie pooperačnej rany je veľmi individuálne a to, do akej konečnej podoby sa vyvinie, ovplyvňuje celý rad faktorov. Ľudia s tmavšou pokožkou majú napríklad sklon vytvárať „vypuklé“ jazvy a takisto aj deti, pretože ich spojivové tkanivo je vo fáze rastu. Práve z tohoto proteínu totiž vzniká menejhodnotné jazvové tkanivo, ktoré je oproti normálnemu menej pružné, horšie prekrvené a chudobné na pigment.

Vývoj rany teda súvisí s vekom pacienta (starnutie spomaľuje proces hojenia rany), s jeho typom pokožky, stavom imunity, liekmi, ktoré užíva (napríklad imunosupresíva a cytostatiká môžu hojenie rany spomaľovať) a tiež s jeho psychikou.

Rozhodujúci vplyv na to, ako budeme po operácii vyzerať, má takisto hĺbka rany, ďalej to, kde sa na tele nachádza (šija, ramená a hrudník sú na vznik jaziev náchylnejšie než iné), aké má okraje (napríklad nakoľko sú pravidelné) a či sa do nej náhodou nedostala infekcia.

Na možnosti prevencie zjazvenia už pri samotnom zákroku a pri následnej starostlivosti sme sa opýtali plastického chirurga MUDr. Romana Bánskeho z Kliniky plastickej chirurgie FNsP Ružinov v Bratislave. „V záujme chirurga je zabezpečiť maximálnu možnú asepsu, čiže sterilnosť rany. Infekcia totiž prispieva okrem iného k vytvoreniu hrubšej jazvy.“ V tejto súvislosti spomína tzv. atraumatickú, čiže „no touch” operačnú techniku, pri ktorej sa zaobchádza s tkanivami obzvlášť šetrne – ruka, či pinzeta chirurga sa dotýka orgánov len vtedy, keď je to nevyhnutné.

Dr. Bánsky spomína aj dôležitosť správneho zošitia rany: "Pri sutúre, čiže zošití rany, ide o čo najtesnejšie priblíženie jej okrajov s čo najmenším ťahom na pokožku, kde ťah nesú hlbšie uložené stehy v zamši a podkoží. Keď kontakt okrajov rany nie je tesný, dochádza k vytvoreniu širšej jazvy."

Pooperačná starostlivosť spočíva v eliminovaní možných komplikácií a v zlepšení funkčnosti a estetického vzhľadu jazvy. "Po operácii niekedy do rany vkladáme drény na odsávanie tkanivového moku a zrazenej krvi," uvádza príklad starostlivosti Dr. Bánsky. "Pacientov, prirodzene, pravidelne preväzujeme.” Lekár by si mal všímať aj to, či sa pacientovi zvyknú vytvárať spomínané vystúpené, hypertrofické jazvy alebo keloidy. Najmä pacientom, u ktorých je väčšie riziko vzniku keloidov, by mal lekár prezrieť staré jazvy, z ktorých môže "vyčítať", ako si telo s nimi vie poradiť.

Pacient však nie je len pasívnou obeťou v cudzích rukách. V starostlivosti o ranu, či lepšie povedané, o vznikajúcu jazvu, musí po prepustení z nemocnice prevziať iniciatívu on. Dr. Bánsky k tomu radí: “Po vybratí stehov, pri vyzrievaní jazvy (čiže keď je už rana pevne zahojená) ju možno ľahko masírovať, lokálne ošetrovať repíkom a potierať hydratačným  krémom. Doporučiť možno aj podporné prostriedky pozitívne ovplyvňujúce hojenie jaziev. Jedným z nich je napríklad gélik Contractubex, s ktorým máme dobré skúsenosti. Prispieva k zjemneniu rany, k jej zmäkčeniu, nedochádza k nadmernej proliferácii, čiže bujneniu, väziva v rane.” Konštatuje, že rany, ktoré dostávajú podpornú liečbu, sa hoja lepšie. “Je to aj moja osobná skúsenosť, keďže som použil spomínaný gél na sebe s pozitívnym efektom,” dodáva Dr. Bánsky. Na otázku, kedy teda presne takéto podporné prostriedky použiť, odpovedá: “Hojenie je veľmi individuálne, maturačné štádium, čiže štádium vyzrievania jazvy, začína okolo štrnásteho dňa, u detí a na tvári o niečo skôr. Všeobecne možno podporné prostriedky, ako napríklad spomínaný Contractubex, použiť po 14-20 dňoch.”

Na záver dodáva: "Chirurg musí pamätať aj na to, že organizmus každého človeka reaguje inak a že psychická pohoda pacienta a jeho dôvera v lekára môžu tiež pozitívne vplývať aj na hojenie rán.”


Diskusia k článku:

u mňa to nefungovalo
Neregistrovaný - , 26.4.2004 06:33
Contratubex je dosť drahý a nie je hradený poisťovňou.
Neregistrovaný - Jaja, 26.4.2004 08:49
Idem na operáciu štítnej žľazy a bojím sa, že budem mať na krku škaredú jazvu.Som po dvoch operáciach: brušný pruh a plastika ľavého ramena a mám keloidné jazvy.
Neregistrovaný - Jenny, 26.4.2004 16:30
Z praxe viem, ze potieranie jazvy po kazdom umyti olejom, najvhodnejsi je Aviril-Baby, prinasa velmi dobre vysledky. Je to lepsie ako drahy Contratubex, ale treba sa natieraniu venovat aspon pol roka. Niekedy prispieva k hojeniu aplikacia laseru.
Neregistrovaný - dada, 26.4.2004 23:34, sivekova(`na`)r2.roburnet.sk
Nas kamarat bol na operacii stitnej zlazy cca na zaciatku februara. to co som videla teraz na jeho krku bolo priam majstrovske dielo - tenka ciara ako ked vezmes spendlik a prejdes nim po kozi. Vsetka cest lekarovi co to robil. Z detstva poznam aj presny opak.
Neregistrovaný - zuzana, 27.4.2004 11:02
nezalezi to od lekara, ale od dispozicie, aky ma organizmus.
Neregistrovaný - bebe, 27.4.2004 14:28
mam 19 rokov a so m uz pol roka po operacii stitnej zlazy , mam teraz na krku jazvu, ktora nevyzera velmi esteticky...ale vraj az po roku sa moze nieco s jazvou robit
Neregistrovaný - , 14.5.2006 19:57
Som dva roky po operácii strumy. Keďže som žena, veľmi ma trápi neestetická jazva. Vie mi niekto odporučiť najlepšie riešenie?
Neregistrovaný - , 2.2.2007 11:40, mojko601(`na`)azet.sk
Mám jazvičku na tvári - asi 3 cm, bola červená a zle sa hojila, preto som si ju začala každý večer potierať rôznymi mastičkami, najviac mi pomohol heparoid. Contratubex som nemala rada, po nanesení to neuveriteľne svrbelo a keďže som mala len 11 rokov, stále som to dávala z tváre dole . Heparoid je super. Jazvu takmer vôbec nevidno =)) splýva s pokožkou a nie je vypuklá..
Neregistrovaný - , 21.7.2007 16:22
Pomože mi ten gel CONTRATUBEX na keloidneé jazvy? Dakujem.
Neregistrovaný - Anjel, 5.4.2008 16:01
aj ja som ho používala, už niekoľko rokov mám na chrbte keloidné jazvy, ktoré stále rastú.. používala som tu mast sice davno, hned po vzniku keloidov.. ale u mna nezabrala.. zial..
Neregistrovaný - , 14.7.2008 21:34
mam škaredu hrubu jazvu na krku spredu,som po operacii krčnej chrbtice,použivala som drahu mast cicatrix ale učinok žiadny,velmi ma to trapi,poradte,dakujem.vierka bj.
Neregistrovaný - , 4.11.2009 19:10, ladislav.ivanco(`na`)zoznam.sk
Som týždeň po operácii štítnej žlazy,ale tá jazva je dosť otrasná,videla som po dvoch týždňoch operácie jazvy,ale nebolo ich skoro vidieť.Na odporúčanie známeho kožneho lekára skúsim krém Sodermix,že vraj je na takéto jazvy dobrý.Uvidím vysledky.
Neregistrovaný - , 8.11.2009 09:53, gritka(`na`)centrum.sk
na velku jazvu po operacii materinskeho znamienka (14 stehov) na ruke som brala wobenzym - patrala som dlho na nete i u lekara, pretoze po slepaku mi ostala skareda jazva, a nechcela som to mat aj na ruke. Zabralo to, ale treba to uzivat hned po operacii aspon 3-4 tyzdne.
Neregistrovaný - zuzka, 28.2.2010 18:46
mohla by som sa vas spitat maju mi za 3 mesiace vybrat celu stitnu zalzu ake velke a dlhe rezy na krku?a co mam a po akej dobe robit aby mi jazva zmensilaalebo apon troska zrastla dakujem
Neregistrovaný - adriana, 1.5.2012 08:42, rasto.m(`na`)azet.sk
jebem na to
Neregistrovaný - dd, 23.7.2012 21:04,
ak by som mohla poradiť, ja som na jazvu po cisarskom reze použivala krem sodermix, poradil mi ho môj lekar, a som určite spokojná
Neregistrovaný - livia, 25.7.2012 13:51
Ja som pouzival Contractubex po cirkumcizii (obriezke) a pomohlo. Ako tu niektorí spominaju, Contractubex je drahy... Myslim si ze cca 7,74E za balenie oproti Dermatix-u co stoji cca 54,- E je zanedbatelna velicina.
Neregistrovaný - Roman, 26.3.2013 11:27, elaine30(`na`)azet.sk
ja som sa po sekcii ani tak strasne neobavala jazvy, ale mala som neskutocne bolesti, ani 3 dni po tom som nemohla normalne fungovat a v tych bolestiach som musela este aj okolo malej vsetko vratane kojenia. Som si vtedy myslela, ze sa zblaznim. Mamina hrdinka vsak mala doma liek wobenzym co jej ostal v velkeho balenia, brala som ho potom vyse mesiaca a pomohol velmi. ale ak je zena tehotna, mala by sa asi poradit s lekarom, netusim ako je...
Neregistrovaný - Lucyliu, 27.2.2014 21:22, lucylion(`na`)post.sk
mam 5 tyzdnov po operacii stitnej zlazy,vybrana bola zatial polovica,jazva vyzera strasne..Je hruba a vypukla..Pocula som som o plastickej operacii,kedze ju mam na krku,ma niekto skusenosti?dakujem tana
Neregistrovaný - tana, 1.7.2017 21:12, tipota(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!