lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vrahovia libida. Hor sa na poštára!

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 13.6.2002
späť
Späť

Poslať
 

Libido, slovo, ktoré ešte nedávno patrilo na dno slovníka cudzích slov sa dnes už prebojovalo na frekvenciu rovnako častú ako slovo chlieb. Stretáme sa s ním v médiách, na besedách , v odbornej literatúre. Napriek tomu, nie každý pozná jeho význam. Tento základný pojem, ktorý zaviedol geniálny psychiater Sigmund Freud, označuje túžbu po ukojení pohlavného pudu a vyvoláva ho chuť, zažiť niečo príjemné . Slovo už poznáme a čo obsah? 

Prečo libido klesá?
S klesajúcou potenciou, klesá aj libido, táto priama úmera však nemá nič spoločného s naším dobre, alebo menej živeným sexuálnym životom. Jej príčiny sú hlbšie. Mnohé ochorenia alebo situácie, ktoré nemajú ani najmenšiu súvislosť so sexom, ho môžu výrazne oslabiť a my často vôbec nechápeme súvislosti. /Možno preto, že nepočúvame pána Freuda. Podľa neho, všetko súvisí so sexom./

Hormóny
Za silu libida zodpovedá rovnako u žien, ako aj u mužov hormón testosterón. Zmeny jeho hladiny v organizme sú zodpovedné za chuť na sex.  Je zaujímavé, že hladina tohto hormónu je v júni u oboch pohlaví  takmer o 30% vyššia ako uprostred zimy a možno práve preto sa ženy aj muži cítia v lete viac sexy. Letné lásky a flirty preto nemôžeme pripísať iba na vrub  minisukniami a ľahučkým šatám s rafinovane odhaleným vrchom i spodkom,  či intenzívnemu slnku. Je to síce krásne, ale bez testosterónu  by nám nepomohli ani šaty z rybárskych sietí. Všetko spôsobuje testosterón. U žien v období pred menopauzou obyčajne prichádza k poklesu jeho hladiny a dodatočne klesá aj hladina hormónu estrogénu, ktorých nedostatok vyvoláva sucho v pošve, zníženú citlivosť klitorisu a ťažkostí pri dosahovaní orgazmu. Toto všetko samozrejme nemôže pozitívne vplývať na túžbu po sexe a jediným riešením v takomto prípade je náhradná hormonálna terapia, ktorej cieľom je zvýšenie hladiny testosterónu. Libido znižuje aj väčšina tzv. jednofázových antikoncepčných tabletiek. Moderné, trojfázové antikoncepčné tabletky už celkom neblokujú vytváranie hormónov vaječníkmi a neznižujú hladinu testosterónu

Únava a nedostatok spánku
Americká psychiatrička Kathleen  Segravesová tvrdí, že poruchy spánku a najmä jeho nedostatok sú takisto nezanedbateľným dôvodom oslabenia libida. Zodpovedný za to je s najväčšou pravdepodobnosťou ďalší hormón – vazopresín, ktorý pomáha regulovať teplotu tela. Tento problém vyrieši už 7-9 hodín pravidelného spánku. Pozor, nesmierne populárny melatonín, ktorý  má nielenže uľahčovať zaspávanie, ale byť aj elixírom mladosti, libido takisto znižuje.

Posilňovňa
Pravidelná a mierna fyzická aktivita povzbudzuje produkciu testosterónu u oboch pohlaví, ale v nadmernom množstve tiež znižuje produkciu tohto hormónu. Organizmus ,,fitnessholičiek“, ktoré okrem prehnaného cvičenia večne nedojedajú, alebo držia nízkokalorické diéty,  vytvára chemickú mozgovú látku zvanú neuropeptid Y, ktorý prudko znižuje libido.

Depresia a antidepresíva
Depresia je súhrn príznakov, ku ktorým patria poruchy spánku, apetítu aj pokles záujmu o všetko, čo nás doteraz priťahovalo – vrátane sexu. Zatiaľ nie je presne známe, ako vplýva depresia na libido, ale keď človek nemá chuť na nič, potom ho nezaujíma ani sex. Vo chvíli, keď je vyliečená depresia, sa do normy vráti aj libido. Žiaľ, jeho ďalším vrahom sú aj antidepresíva, vrátane veľmi populárneho lieku Prozac. 

Stres
V tomto prípade je mechanizmus veľmi jednoduchý – pod vplyvom stresu klesá produkcia testosterónu a adrenalín, vylučovaný v stresových situáciach, znižuje prekrvenie pohlavných orgánov u oboch pohlaví. Bolo by zaujímavé zistiť, či sa už niekto zaoberal otázkou, ako na sexuálny život vplývajú extrémne športy (pretože megastres by mal logicky znamenať megaadrenalín). Poznám zopár ľudí, ktorí napríklad bangi- jumping porovnávajú s orgazmom, rovnako ako rýchlu jazdu, horolezectvo,či preháňanie sa na rachotiacich motorkách.

Z tohto všetkého vyplýva, že sa veľmi mýlime, ak v posteli  očakávame viac  od citlivých (čo sa spája so sklonmi k depresiám), či poriadne svalnatých (posilňovňa , litre adrenalínu) mužov, ako od vyrovnaného poštového úradníka, ktorý pokojne spáva, netrénuje nadmerne svoje svaly a nemusí hltať antidepresíva. 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!