lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Staňte sa kráľovnou domácich marmelád a sirupov!

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 24.9.2014
späť
Späť

Poslať
 

So špeciálnymi druhmi Korunného cukru si chuť jesenného ovocia užijete v podobe perfektného sirupu i džemu počas celého roka! Už nikdy nebudete musieť prácne zháňať jednotlivé prísady. Všetko teraz nájdete v jednom balení.

Poďte sa hrať!

Voňavé slivky, vyfarbené jabĺčka i hrušky, šťavnaté hrozno ale aj drobné šípky či drienky - všetky tieto plody, ktorými nás jeseň štedro obdarúva, priam nabádajú k pečeniu, odšťavovaniu, zaváraniu i rozváraniu, ale tiež k experimentovaniu s chuťou a vôňou. A to je dobre! Jeseň je predsa hravá, hýri farbami a fantáziou a navyše nás zásobuje aj plnými priehrštiami  voňavého zrelého ovocia. Presne toho, ktoré sme videli cez leto rásť, naberať energiu zo slnka, vyfarbovať sa... Teraz konečne dozrelo, je plné vitamínov a pripravené poskytnúť nám svoju energiu v čase, keď naša imunita bude strácať dych. Od dostatku čerstvého ovocia je už len krôčik k jeho spracovaniu. Uvarte si napríklad chutný džem alebo pravý domáci sirup. Na výber je toľko možností! Dušu pohladí už samotná príprava a chuťové poháriky zase vydarený výsledok. Zabojujte s jesennou únavou takouto aktívnou činnosťou. Ideálne je, keď samotnému spracovaniu úrody, predchádza aj oberačka. Až vtedy je pohľad na lesklé poháriky a fľaše, zoradené na polici v komore, tou správnou odmenou.

Než si vyhrnieme rukávy

Ak už sme sa rozhodli nepodľahnúť pokušeniu kúpiť si džem či sirup v obchode, ale naopak uvariť si ho vlastnoručne doma, urobili sme prvý krok k radosti z vydarenej práce a perfektnému chuťovému zážitku. Druhým a azda najdôležitejším krokom je výber správnych plodov. Najlepšie chutia samozrejme tie vlastnoručne odtrhnuté z domácej záhrady, ak však nemáme takúto možnosť, spoľahnúť sa môžeme na ponuku miestneho trhoviska. Vyberáme len dostatočne dozreté a na pohľad zdravé ovocie. Perfektné, rovnako vyzerajúce plody radšej nekupujeme, volíme prirodzený tvar.

Pred tým, ako sa pustíme do samotnej prípravy, je ešte potrebné zvoliť si metódu varenia. Postupovať môžeme dvoma spôsobmi. Pri prvom rozvárame presladené ovocie až do úplného zhustnutia, čo môže trvať veľmi dlho a mať za následok stratu cenných vitamínov. Treba tiež rátať s tým, že takto pripravený džem je veľmi sladký. Podobne je tomu aj pri varení sirupu, kde navyše riskujeme, že sirup príliš zhustne a nebude mať vyváženú chuť. Alternatívou tohto postupu je použitie špeciálnych druhov cukru, ktoré sa postarajú o perfektný výsledok. A to bez zbytočnej chémie!

Korunný cukor želírovací 2:1

Tento cukor predstavuje ideálneho pomocníka pre výrobu džemu. Jedná sa o prírodný produkt, ktorý v sebe spája presnú kombináciu cukru, kyseliny citrónovej a prírodného pektínu pre perfektný domáci džem. Prípravu zvládne každý bez potreby špeciálneho vybavenia v kuchyni a predchádzajúcich skúseností. Nakrájané, alebo pomleté ovocie sa zasype obsahom balenia a zmes sa povarí 3-5 minút. Výsledkom je výborná domáca marmeláda s ideálnou hustotou, prírodnou farbou i chuťou, ktorú si uchová dlhé mesiace.

 

Cukor na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia

Táto horúca novinka umožní prípravu sirupu prakticky z akéhokoľvek ovocia, pričom jednotlivé druhy možno podľa fantázie kombinovať. Bez pridanej chémie a potreby rozličných prísad a špeciálnych receptov, len s Korunným cukrom na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia sa domáci sirup podarí každému. Praktické balenie poskytuje presné množstvo potrebných prísad a presný postup varenia. Hotový sirup má neodolateľnú vôňu i chuť a vďaka špeciálnemu zloženiu vydrží čerstvý až do spotrebovania.

Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek

Novinka sa vyznačuje prírodným zložením a vysokou kvalitou. Predností má však oveľa viac. V prvom rade poskytuje spotrebiteľovi hotovú zmes, ktorá obsahuje správny pomer prísad na varenie sirupu. Nemusíte odhadovať aké množstvo cukru a citrónovej šťavy je potrebné na určitý objem kvetov alebo byliniek. Balenie obsahuje aj presný návod na prípravu, ktorá je veľmi jednoduchá. Cukor rozpustíme varením v pol litri vody, zalejeme ním kvety, alebo bylinky a necháme odstáť 48 hodín. Bylinky potom scedíme a nálev ešte krátko povaríme. Odmenou je perfektný sirup s mierne hustou konzistenciou a ideálne „namiešanou“ chuťou. Takto jednoducho si môžeme pripraviť nielen sirupy na riedenie vodou, ale aj špeciálne liečivé sirupy.

Inšpiráciu na varenie sirupov a džemov spolu s praktickými videopostupmi možno nájsť  aj na portáli www.korunnycukor.sk, kde sú pravidelne pridávané zaujímavé návody a tipy na použitie rôznych druhov cukru.

 

Receptár

HRUŠKOVÝ DŽEM

 

Potrebujeme:

          1 kg hrušiek

          800 g Korunného cukru želírovacieho 2:1

          1 pektogel

          1/8 l vody

          niekoľko klinčekov

 

Ako na to:

Hrušky umyjeme, osušíme, rozštvrtíme a zbavíme jadierok. Nakrájame ich na plátky. Šupky necháme! Plátky varíme vo vode tak dlho, až sa takmer rozpadnú. Potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, pridáme Korunný cukor želírovací 2:1, klinček a všetko varíme 4 – 8 minút. Keď máme pocit, že už je hmota uvarená, kvapneme z nej malú vzorku na suchý a studený tanier. Ak stuhne hneď, marmeláda je hotová. V prípade, že nie, varíme ju ďalej a skúšku zopakujeme. Po dovarení vyberieme korenie, horúcu marmeládu plníme do pohárov a ihneď uzavrieme.

 

SLIVKOVO-JABLKOVÝ DŽEM

 

Potrebujeme:

          500 g jabĺk

          šťava z 1 citróna

          500 g sliviek

          500 g Korunného cukru

          želírovacieho 2:1

          2 kúsky celej škorice

          3 lyžice tuzemského rumu

 

Ako na to:

Jablká umyjeme, ošúpeme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Odvážime 100 g jabĺk, 100 g sliviek a nakrájame ich na malé kúsky. Zvyšok ovocia rozmixujeme alebo rozomelieme. Rozmixovanú zmes dáme do väčšieho hrnca, pridáme Korunný cukor želírovací 2:1 a premiešame. Pridáme celú škoricu a tuzemský rum. Všetko za stáleho miešania privedieme k varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Hotovú zmes zbavíme peny a ihneď plníme do pripravených zaváracích pohárov a to až po okraj. Poháre starostlivo uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Ak nechceme mať v džeme celú škoricu, vyberieme ju ešte pred plnením do pohárov.

 

BAZOVO-ŠALVIOVÝ SIRUP

·         1 kg plodov bazy čiernej

·         1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek

·         4 l vody

·         30 dkg lístkov šalvie lekárskej

Umyté plody bazy čiernej (bez stopiek) zalejeme vodou, privedieme k varu a necháme zovrieť. Do horúcej zmesi pridáme Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek a miešame až do rozpustenia. Potom odstavíme a pridáme umyté a nasekané šalviové lístky. Necháme prikryté odstáť 24 hodín. Potom znova privedieme k varu a na miernom ohni povaríme cca 10 minút. Horúce prelejeme cez sitko s gázou a teplým sirupom plníme fľaše. Šalvia lekárska napomáha tráveniu a uľaví aj pri nadúvaní. Má protizápalové účinky a zamedzuje hnačke. Je tiež osvedčená ako účinná zbraň proti kašľu, ktorý vie utíšiť. Dokonca dokáže regulovať nadmerné potenie.

 

JABLKOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA

·         1,5 kg jabĺk

·         1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia

·         1 zvitok celej škorice

Umyté jablká vylisujeme v odšťavovači a získanú šťavu precedíme cez jemné sitko. Odmeriame ¾ l šťavy, privedieme do varu spolu s cukrom na prípravu sirupu a škoricovým zvitkom. Varíme 3 minúty. Odstránime škoricu a sirup za horúca plníme do sterilizovaných fliaš. Nápoj riedime v pomere 1 diel sirupu + 6 dielov vody. Po otvorení je potrebné skladovať v chladničke a rýchlo spotrebovať.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!