lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Karamelky

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 24.5.2014
späť
Späť

Poslať
 

Karamelky patria medzi jedny z najobľúbenejších detských cukríkov. Čo tak si ich tento rok pripraviť doma? Aj keď sa ich príprava môže zdať náročná, nie je to tak. Aj napriek tomu, že sa mnohí roztápania cukru boja, naozaj nemajú dôvod. Je dôležité dodržať niekoľko zásad a výsledok je zaručený.

 

Tip cukrára Josefa Vícha: Cukor vždy tavte najprv bez prísad. Jedinou výnimkou je varenie cukru s vodou, kým nezačne karamelizovať. Tento postup je ale veľmi časovo náročný a rozvar sa nesmie počas celého varenia miešať, alebo do hrnca strkať či ho posúvať. V opačnom prípade vám to cukrové kryštáliky vrátia aj s úrokmi a z rozvaru sa stane v určitej fáze kompaktná biela hruda. Pri roztápaní cukru tzv. na sucho je podstatné neponáhľať sa a cukor premiešať len občas, aby sa mal čas rovnomerne roztopiť a netvoril veľké zlepence, ktoré sa potom dlho rozpúšťajú.

 

Ingrediencie:

500 g kryštálového cukru

150 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť

300 ml smotany

50 g sójovej múky

do karameliek môžete podľa chuti pridať koreniny – škoricu, badián, sladké drievko atď.

 

Cukor v hrnci alebo v hlbšej panvici roztopte do svetlo-hnedej farby. Potom pridajte tuk Hera maslová príchuť a rozmiešajte. Takto pripravenú zmes zaprášte sójovou múkou, ľahko premiešajte, ako keď robíte zásmažku a všetko zalejte horúcou smotanou. Potom nechajte variť cca 10 minút na miernejšom ohni.

Po uvarení prelejte zmes cez kovové sito do kovovej misky a šľahajte, kým zmes nebude vlažná.

 

Proces môžete urýchliť tak, že misku vložíte do studeného vodného kúpeľa. Je dôležité vždy zalievať karamel vriacou tekutinou za stáleho miešania či už smotanou či vodou a vždy postupne, nikdy naraz, aby ste nemali karamel až na strope.

 

Vlažnú zmes nalejte do plechu vyloženého pergamenom alebo silikónovou podložkou a nechajte stuhnúť.

Potom nakrájajte a zabaľte do celofánu.

 

Tip cukrára Josefa Vícha: Pokiaľ cukor neustrážite a pretavíte ho do takmer čiernej farby, zhorkne. Tomuto štádiu sa hovorí kulér a možno ním dofarbovať ako omáčky, tak ajpečivo. Jednoducho pretavený cukor zalejte primeraným množstvom vody a varte, kým nedosiahnete medovú konzistenciu, ktorú spoznáte jednoducho tak, že lyžičkou odoberte trochu vriaceho rozvaru a kvapnite na studený tanier, potom už jednoducho viete, na čom ste. Pamätajte, že cukor bude chladnúť dlho a teda výsledná konzistencia bude vždy hustejšia než pri skúške! Takto pripravený kulér sa nekazí a preto vám vydrží v zavretej dóze naozaj dlho.

 

Tip cukrára Josefa Vícha: Ak vám stuhne karamel na panvici alebo v hrnci, nemusíte ho hneď vyhadzovať. Jednoducho zalejte vodou alebo smotanou podľa množstva roztopeného cukru a dajte odvariť a opäť máte výborný toping na poháre alebo ochutenie krému.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!