lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Trendom tohtoročných Vianoc bude kombinácia tradícií a modernosti

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 18.11.2012
späť
Späť

Poslať
 

Vianočné tradície, ktoré patria k najpestrejším z celého kalendárneho roka, dodržiava podľa prieskumu agentúry STEM/MARK viac než 90 % slovenských domácností.[1] Pod slovom „Vianoce“ si väčšina z nás predstaví hlavne vianočný stromček, rodinnú pohodu, darčeky pod stromčekom, betlehem a štedrú večeru. Vianočný stromček je zároveň základom vianočnej výzdoby vo viac než 80 % slovenských domácností. Pre tretinu opýtaných je neodmysliteľnou ozdobou vianočného ihličnanu špic v podobe hviezdy na jeho korune. Hviezda rôznych podôb prežíva počas tohtoročných Vianoc svoju renesanciu.

 

Od pôstnych adventných dní po štedrú večeru, viažu nás k Vianociam tradície uchované stáročiami a generáciami našich predkov. Napriek rôznorodosti slovenských regiónov sa ich forma s malými odchýlkami dodržiava dodnes. Pre 98 % Slovákov je najtradičnejším zvykom spoločná štedrá večera. Rovnaké percento Slovákov si nevie Vianoce predstaviť bez darčekov pod stromčekom. Takmer 90 % opýtaných na Vianoce pečie tradičné vianočné koláče. Podľa výsledkov prieskumu sú Slováci stále verní aj historickým zvykom: dodržiavajú štedrovečerný pôst  (až 32 %), na záver večere krájajú jablko (31 %) a betlehem má vo svojej domácnosti 25 % z nás. Slovákom je blízka aj kresťanská tradícia polnočnej svätej omše. Zúčastní sa jej takmer každý tretí Slovák.

 

Nie sú to len vianočné tradície, ktoré nás sprevádzajú vianočnými sviatkami. Súčasťou Vianoc je aj typická výzdoba dotvárajúca vianočnú atmosféru. „Náš domov je miesto, kde trávime najviac času so svojou rodinou a priateľmi počas celých vianočných sviatkov, takže celý dom by mal byť v slávnostnej nálade! Nezáleží na tom, či je to obývacia izba, kuchyňa či dokonca kúpeľňa – vianočná výzdoba môže byť všade,“ hovorí interiérová dizajnérka Zuzana Lukačiková.

 

Zdobenie vianočného stromčeka

 

Najčastejšie uvádzanou súčasťou vianočnej výzdoby je dekorovaný stôl. Na jeho zdobení si dáva záležať takmer 80 % opýtaných. Počas adventného obdobia v takmer každej druhej domácnosti postupne zapaľujú aj sviečky adventného venca. Podľa prieskumu je až pre 54 % Slovákov symbolom Vianoc práve vianočným stromčekom. Ihličnatý symbol Vianoc nie je pôvodným slovenským kultúrnym javom. Tradícia zdobenia vianočného stromčeka tak, ako ju poznáme dnes, má pôvod v Nemecku, kde sa začiatok tejto tradície pohybuje okolo 16. a 17. storočia. Úspech vianočných stromčekov bol podmienený staršou tradíciou, ktorá vyžadovala, aby cez vianočné obdobie boli v dome čerstvé vetvičky, prúty, prípadne iná zeleň. Naši predkovia vešali jedličky spočiatku na strop alebo nad stôl, až neskôr ich osadili do podstavca a ozdobovali jabĺčkami, orechmi, medovníkmi a inými cukrovinkami. V súčasnosti, kedy máme k dispozícii na trhu veľkú ponuku vianočnej výzdoby, môžeme postupovať pri dekorovaní stromčeka s veľkou fantáziou.

 

Na ozdobenie vianočného ihličnanu Slováci s veľkou obľubou využívajú svetlo elektrických sviečok. Dokazuje to aj vysoké percento opýtaných: Až 97 % Slovákov nedá na elektrické sviečky dopustiť. Ich dôležitosť vysvetľuje aj interiérová dizajnérka: „Svetlo má magické čaro, a preto chceme aby stromček nádherne svietil. Svetielka na stromčekoch,  sviečky v oknách, v súčasnosti často aj svetelné girlandy na zábradliach alebo strechách domov násobia poetickú vianočnú atmosféru.“ Vianočné svetlá nahradili klasické voskové sviečky, ktoré zvyšujú riziko požiaru. Do ústrania ustupujú aj najmä deťmi obľúbené prskavky – na zdobenie ich využíva len 9 % opýtaných. Slamené ozdoby, aké v minulosti zdobili stromčeky skromnejších vidieckych rodín, zastúpili na vetvičkách stromčekov rozličné druhy sklenených ozdôb. Pre 96 % Slovákov sú sklenené gule a figúrky dekoratívnymi stálicami na vetvičkách vianočného ihličnanu: „V súčasnosti je na trhu obrovský výber vianočných ozdôb – od tých tradičných slamených alebo drevených až po veľmi moderné. Môžu byť rôznych veľkostí a materiálov. Posledné roky sa na stromčekoch čoraz viac objavujú dekorácie najrozličnejších tvarov – anjeliky, bábiky, korčule, snehuliaci. Fantázii sa medze nekladú,“ dodáva interiérová dizajnérka. Vo veľkom používame aj kolekcie čokoládových figúrok. Na stromček ich vešajú takmer tri štvrtiny Slovákov.

 

Hviezda – znovuobjavený symbol Vianoc

 

Na záver zdobenia vianočného stromčeka na jeho vrchol kladie špicu 57 % Slovákov, pričom každý tretí Slovák používa vianočnú hviezdu. Pre takmer polovicu opýtaných je táto hviezda typickým symbolom Vianoc. Jej pôvod vysvetľuje biblický príbeh o betlehemskej hviezde, ktorá zažiarila nad jasličkami s novorodeným Ježiškom a ukázala trom kráľom cestu do Betlehema. Znalosť jej symboliky potvrdilo takmer 70 % Slovákov. Počas tohtoročných vianočných sviatkov zažíva dekoratívna vianočná hviezda svoju renesanciu. Z toho dôvodu ju spoločnosť Nestlé uvádza vo svojej vianočnej kolekcii ako dizajnérsky exemplár na dekorovanie vianočného stromčeka. Čokoládová Hviezda ORION spraví radosť hneď dvakrát: Počas vianočných sviatkov ako štýlová vianočná ozdoba, po Vianociach ako chutná čokoládová pochúťka. Praktickosť a úžitkovosť Hviezdy ORION potvrdzuje aj interiérová dizajnérka: „Dômyselný papierový stojan ju umožňuje použiť ako špic na vrcholec vianočného stromčeka. Ale môžeme si ju aj zavesiť a ozdobiť ňou okno, alebo ju použiť ako dekoráciu na vianočnú misu. Jej vzhľad podčiarkuje kombináciou najtradičnejších vianočných farieb, zlatej a zelenej.“

 

Trendy vianočné farby očami dizajnérky

 

Tradičnými farbami Vianoc boli zlatá, červená a zelená a ich pôvod opäť nájdeme v histórii a náboženstve. Zelená bola v dejinách vždy považovaná za symbol života, znovuzrodenia a nádeje. Zatiaľ čo zelená má predkresťanský pôvod, červená a zlatá sa stali dôležitými pre zimné sviatky až po narodení Krista. Červená predstavovala protipól zelenej a ľudia v nej videli smrť a krv. Zlatá naopak symbolizovala dar, ktorý Ježiškovi priniesol jeden z troch kráľov. Zavedenie tejto farby znamenalo rozšírenie kresťanskej symboliky a vyjadrovalo prísľub večného života.

 

Popri týchto tradičných farbách, ktoré stále dominujú vo vianočnej výzdobe veľkej časti našich domácností,  sa každoročne objavujú aj nové módne trendy.  Ak by ste chceli tento rok zmeniť tradičnú výzdobu a farebnosť,  interiérová dizajnérka Zuzana Lukačiková odporúča aktuálne trendy vo farbách a zdobení stromčekov:

 

1. Kombinácia čiernej a zlatej prináša nádych modernej elegancie do vášho domova a robí ho nanajvýš sofistikovaným a elegantným. Ak chcete vytvoriť túto luxusnú kombináciu, budete potrebovať veľmi tmavý vianočný stromček a veľa zlatých dekorácií.

 

2. Kombinácia „ľadovej“ (frosty) zelenej a striebornej. Tento farebný motív sa nepoužíva často pre vianočnú výzdobu, ale stačí sa pozrieť na spojenie striebristého lesku snehu na zelenom ihličí. Použite zelený stromček a strieborné dekorácie. Ďalším riešením je biely umelý stromček ozdobený svietiacimi zelenými dekoráciami. Bude vyzerať skvele!

 

3. A nakoniec tyrkysová. Použiť túto farbu na vianočnú výzdobu naozaj nie je bežné.  Bude to však trend týchto Vianoc.  Keď to uvidíte naživo, budete prekvapení ako dobre to vyzerá. Farby zimy a mrazu v kombinácii s morskými farbami dokonale vyvolajú vianočnú atmosféru. Tyrkysová, resp. blankytne modrá aj v kombinácii s bielou a striebornou vytvorí mimoriadne ľahkú vianočnú náladu a bude pôsobiť veľmi štýlovo.

 

Či už bude váš vianočný stromček v tradičnom duchu alebo podľa najnovších módnych trendov, mal by ladiť s ostatnými dekoráciami v miestnosti a dome. A nezabudnite na jeho vrchol umiestniť vianočnú hviezdu, ktorá symbolizuje naplnenie večnosti.

 



[1] Zber dát prebehol prostredníctvom internetového dotazníka (CAWI) na internetovom paneli agentúry STEM/MARK v dňoch 14. – 19. augusta 2012 na vzorke 1000 respondentov z ČR a SR (z toho 517 respondentov zo Slovenska).


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!