lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Balkón v letných farbách

  Spracoval(a) : Miriam Kruhlová
Dátum : 21.5.2008
späť
Späť

Poslať
 

Nestihli ste tento rok osadiť balkón či terasu? Radi by ste sa aj napriek tomu tešili z pestrofarebných kvetín? Stále nie je neskoro. Spoločnosť Plastia Vám prináša tip, ako to dosiahnuť. Zasaďte si rastlinu so zaujímavými listami a nádhernými kvetmi – netýkavku (Impatiens). Ak nemáte veľa času na starostlivosť a zalievanie, nezúfajte! Samozavlažovacie nádoby SIESTA Vám starostlivosť o rastliny uľahčia.

Mať krásny balkón alebo terasu je nielen pýchou pestovateľa, ale tiež „pastvou pre oči“ okoloidúcich. Kvetiny si vyberáme predovšetkým podľa vkusu a daného umiestnenia. Pamätajme na to, že každá rastlina potrebuje vhodnú nádobu, aby sa rozvinula v plnej kráse. „Samozavlažovacie nádoby Plastia sa predávajú v dvoch farebných prevedeniach a poskytujú kvetinám aj v dobe neprítomnosti pestovateľa dostatok vlahy,“ hovorí Lenka Novotná, konateľka spoločnosti Plastia.

„Kvetina netýkavka je známa tiež pod botanickým názvom Impatiens. Pochádza zo severného mierneho pásma a trópov. Vyniká nádhernými kvetmi, ktoré dorastajú do veľkosti až 5 centimetrov a zaujímavými listami sýtej zelenej farby. Vďaka pestrej škále farieb je možné vytvárať bohaté kombinácie – vyberať možno z odrôd bielej, ružovej, červenej, fialovej alebo oranžovej,“ hovorí Ing. Jiří Špaňhel – špecialista na pestovanie rastlín v samozavlažovacích nádobách. „Netýkavky majú pomerne vysokú spotrebu vody, preto sú práve pre ne vhodné samozavlažovacie nádoby Plastia,“ dodáva Ing. Jiří Špaňhel.

Spoločnosť Plastia Vám prináša návod, ako si netýkavku vypestovať. Pri správnom pestovaní Vám bude kvitnúť takmer po celý rok.

Ako pripraviť samozavlažovací kvetináč Plastia?
Kvetináč naplníme substrátom, ktorý by mal byť mierne vlhký. Rastlinu s koreňovým balom vložíme tak, aby bal mierne vyčnieval nad okraj nádoby. Sadeničku zľahka pritlačíme a doplníme substrátom zároveň s okrajom kvetináča.

Umiestnenie: zdravú mladú rastlinu netýkavky umiestnime do samozavlažovacej nádoby Plastia s ohľadom na cielenú veľkosť a tvar dospelej rastliny. Rastlinu v prípade nižších teplôt necháme v miestnosti s dostatkom svetla. Von ju dávame až keď teploty neklesajú pod 10°C.

Starostlivosť o kvetinu: počas doby vegetácie sa odporúča staré listy a kvety odstrániť. Rastlina tak bude mať viac svetla a priestoru na tvorbu nových kvetov. Dobre ošetrené kvetiny môžeme pestovať dva aj viac rokov.

Zalievanie: rastlinu nie je vhodné zalievať zhora. Najvhodnejším spôsobom, ako dodať kvetine vlahu a nepreliať ju sú samozavlažovacie nádoby Plastia. Rastlina získava vodu z rezervoáru a vďaka otvorom vo vložke dochádza k prevzdušneniu koreňov. Prepadovými otvormi voda odteká a preto nedochádza ani v období dažďov k premokreniu.

Hnojenie:  s pridávaním hnojiva rastlinám je vhodné začať 10 – 14 dní po výsadbe. Pri dopĺňaní vody do nádob pridáme polovičnú dávku hnojiva Kristalon start (5 gramov na 10 litrov). Toto opakujeme do tej doby, kým začnú rastliny intenzívne rásť. Potom do závlahovej vody začneme pridávať polovičnú dávku Kristalonu plod a kvet. V horúcich mesiacoch rastlinám nezvyšujeme množstvo hnojiva - dopĺňame iba čistú vodu.

Ochrana: oslabenú rastlinu ľahšie napadne škodlivý organizmus, preto je dôležité sa o ňu patrične starať. V tomto prípade majú samozavlažovacie nádoby výhodu. V plastových nádobách je pri správnom pestovateľskom postupe eliminovaný výskyt škodlivých organizmov na minimum.


Plastia tip: vhodnou nádobou pre Netýkavku môže byť napríklad samozavlažovacia žardina v troch veľkostiach priemeru 25 cm, 30 cm a 35 cm. Použiť môžete taktiež samozavlažovaciu žardinu DUO alebo TRIO, teda dve alebo tri veľkosti žardiniek umiestnených nad sebou. Pre netýkavku môžete použiť aj samozavlažovací kvetináč SIESTA hranatý, ktorý môžete kúpiť v troch veľkostných prevedeniach (25x25 cm, 30x30 cm, 35x35 cm).

 


 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!