lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čajové variácie vás nikdy nebudú nudiť

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 9.12.2015
späť
Späť

Poslať
 

Vedeli ste, že na svete sa každý rok vypije 1000 miliárd litrov nealkoholických nápojov a až 40 % z tohto množstva tvorí čaj? Na svete existuje obrovské množstvo rôznych príchutí a druhov čajov. Mnohí ľudia, vrátane kráľovnej Veľkej Británie, si bez neho nedokážu predstaviť ani jeden deň. A ani nemusia! Každý deň v roku môžete piť iný.

Kolíska čaju

Odkiaľ sa vzal čaj? Na túto otázku existuje viacero odpovedí. Podľa starej čínskej legendy objavil čaj cisár, ktorý odpočíval pod divoko rastúcim čajovníkom. Jeden lístok čajovníka padol cisárovi do pohára a ochutil mu vodu sviežou chuťou. Tento príbeh sa údajne odohral 2737 pred n. l. Výskumníci, ktorí bádali po počiatkoch čaju zistili, že jeho skutočnou pravlasťou je Barma, odkiaľ sa postupne rozšíril do Číny, Indie a Japonska. Niektorí tvrdia, že za zrod čaju môžu Číňania, ktorí jeho silu objavili zhruba 2700 rokov p. n. l. Na európsky kontinent sa čaj dostal až o necelých tisíc rokov. Spočiatku bol výsadou bohatších vrstiev spoločnosti a až neskoršie sa stal dostupným aj pre nižšie skupiny obyvateľstva. Ak si chceme pripraviť čaj, v horúcej vode si vylúhujeme listy alebo plody rastlín, a to buď čajovníka, rôznych bylín, či sušeného ovocia.

Čaj náš každodenný

Národy, ktoré sú typické pitím čaju sú v prvom rade Angličania. Denne vypijú až 175 miliónov šálok čaju, hlavne čierneho s mliekom. Pitie tohto nápoja sa na britských ostrovoch začalo šíriť v 18. storočí, kedy vznikali čajovne a čajové záhrady. V neposlednom rade sa na prvých priečkach konzumácie čaju umiestňujú Japonci, ktorí môžu dodnes navštevovať špeciálne čajové školy. V Ázijských krajinách sa pije najmä zelený čaj. Čaje  možno rozlišovať na základe viacerých delení. Základné skupiny čajov sú zelené, biele, čierne, žlté a polozelené čaje. Rozoznávame i ovocné a bylinné čaje, čierne čaje s bergamotovým olejom a čaje typické miestom pôvodu a metódou spracovania. Výrobcovia čajov si dávajú záležať, aby pitie čajov nebolo jednotvárne a my sme mali možnosť ochutnať novú čajovú variáciu.

Zelené a čierne čajové bohatstvo

Ak patríte k ľuďom, ktorí v pravidelnom rannom zhone iba narýchlo vypijú kávu a utekajú do práce, dávajte si pozor! Vaše telo sa ráno prebúdza zároveň s vami a žalúdok začne pracovať až po raňajkách. Práve preto nie je káva na lačno dobrý nápad, ak si nechcete privolať žalúdočné vredy a iné zdravotné ťažkosti. Okrem toho, že odvodňuje, je príliš agresívna pre zobúdzajúci sa žalúdok. Alternatívnym riešením je šálka zeleného alebo čierneho čaju! Aby ste napokon pili kvalitný a lahodný čaj, tak okrem ceny a príchute je dôležitá i jeho kvalita. Vyberte si čaj, ktorého výroba bola založená na dôslednom procese zberu, spracovania, sušenia, triedenia a kontroly kvality. Všetky štádia jeho výroby majú veľký podiel na jeho výslednej kvalite. Podstatnou časťou celého výrobného procesu je degustácia. Trebárs, svetoznámy Lipton podrobí každú svoju čajovú zmes ochutnávaniu a až potom potvrdí, že  môže byť distribuovaná ako výsledný čajový produkt nesúci logo tejto značky.

Slováci milujú ovocné čaje!

Na Slovensku sme si obľúbili pitie ovocných čajov. Tie sa vyznačujú sýtou červenou farbou, sladkastou vôňou a sviežou chuťou po ovocí. Ovocné čaje sú vhodné naozaj pre každého, práve vďaka svojmu zloženiu. Vo všeobecnosti však netreba podceňovať ich skladovanie. Pre ovocné čaje sú ideálne opakovane zatvárateľné obaly, ktoré uchovajú vôňu vášho obľúbeného čaju čo najdlhšie a zároveň sú veľmi praktické. Vzhľadom na nekomplikovanú chuť, sú ovocné čaje ideálnym doplnkom spoločných rodinných raňajok alebo stretnutí s priateľmi. Na trhu nájdete množstvo príchutí, z ktorých si určite vyberie každý.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!