lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Hovorme o alkohole. Aj s deťmi

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 30.6.2015
späť
Späť

Poslať
 

Otázka, či je alkohol droga, keď je legálna a tak ľahko dostupná, vždy rozpúta vášnivé debaty. Aké by však boli odpovede v tieni faktov, ktoré hovoria o tom, že na Slovensku sa s alkoholom stretávajú už 11-ročné deti, čo je najnižší vek spomedzi všetkých európskych krajín a osobnú skúsenosť s ním má 56% piatakov?! Je to tiež jeden z dôvodov, prečo Fórum Pi s rozumom vytvára edukačné a preventívne programy, prostredníctvom ktorých chce hovoriť o konzumácii alkoholu, samozrejme aj s deťmi.

FÓRUM PI S ROZUMOM je nezisková organizácia združujúca významných výrobcov, distributérov a  importérov alkoholických nápojov na Slovensku. Od roku 2010 organizuje rôzne edukačné a preventívne akcie zamerané na zodpovednú konzumáciu a minimalizovanie škôd spôsobených alkoholom, ktorý môže byť dobrý sluha, ale veľmi zlý pán. Dôkazom, že aktivity PSR majú zmysel, je nielen to, že sa členská základňa tohto občianskeho združenia významne rozrástla, ale aj jeho prijatie za člena spiritsEUROPE. Táto organizácia združuje 34 národných asociácií reprezentujúcich 26 krajín a osem najvplyvnejších nadnárodných korporácií venujúcich sa exportu potravín a poľnohospodárskych produktov.

 

Filozofiou všetkých aktivít Fóra Pi s rozumom pritom je predchádzať sociálnym problémom, ktoré zneužívaním alkoholu môžu vzniknúť. Aktuálny edukačný program PSR Hovorme o alkohole je zacielený na žiakov 7. ročníkov. Prečo práve na túto skupinu, vysvetľuje predseda predstavenstva PSR Erik Čížek: „Obdobie siedmeho ročníka je jedným z najrizikovejších – deti sa stretávajú s alkoholom osobne, no výhodou je, že sa s nimi ešte dá pracovať. Z našich prieskumov totiž vyplynulo, že až tretina 15-ročných detí pije alkohol viac ako desaťkrát mesačne. Väčšina ich rodičov pritom vie, že ich potomok alkohol ochutnal, no nedokážu mu poskytnúť dostatočné informácie o tom, čo spôsobuje a aký má vplyv na ich vývoj a zdravie.“ Platí pritom, že ľudský mozog sa vyvíja až do 25 roku života, takže čím skôr mladý človek alkohol ochutná a čím viac si ho dá, tým viac to ovplyvní vývoj jeho mozgu. „Podľa našich zistení s deťmi o alkohole vôbec nehovorí pätina rodičov. Traja z piatich tému síce spomenú, ale podľa názorov detí nie dostatočne a určite nie otvorene. A toto chceme zmeniť, o alkohole s nimi treba hovoriť. Náš projekt je preto zacielený nielen na žiakov, ale aj ich rodičov a učiteľov,“ dopĺňa E. Čížek.

 

Do konca kalendárneho roka PSR plánuje urobiť po celom Slovensku 200 prednášok pre takmer 4 000 žiakov. „Podľa nás je to najzraniteľnejšia a najohrozenejšia skupina mladistvých, pretože sami seba už nepovažujú za deti a v rámci voľnočasových, ale aj školou organizovaných aktivít, napríklad na lyžiarskom výcviku alebo pri konci školského roka, prvý raz siahajú po alkohole,“ hovorí Martin Šimunič zo združenia Fórum PSR Slovensko. „Je dôležité otvorene s nimi debatovať o tom, čo s nimi urobí už jedno malé pivo, aký bezprostredný a aký dlhodobý vplyv má alkohol na nedospelý organizmus, či čo robiť, keď sa jeho vplyvy prejavia.“

 

Prednášky sú koncipované tak, aby sa ich deti aktívne zúčastňovali a nielen (ne)počúvali poúčajúce názory niekoho „múdreho“. Lektori ich považujú za rovnocenných partnerov, s ktorými chcú debatovať o otázkach, aké sú výhody a nevýhody alkoholu, za akých okolností je legálny, prečo si ho ľudia dopriavajú, ako sa vyrába či ako pôsobí v kombinácii s energetickými nápojmi. Nevyhýbajú sa pritom ani chúlostivým momentom, napríklad hanbe, ktorú mladý človek zažíva, keď jeho organizmus nezvládne spracovať alkohol a on sa pred ostatnými povracia alebo odpadne. „Súčasťou prednášok sú príhody mladých ľudí z reálneho života, ktoré deti naozaj vtiahnu do témy, takpovediac roztopia ľady a umožnia im otvorenejšie a uvoľnenejšie hovoriť o všetkom, čo ich v téme alkohol zaujíma a trápi. Nám dospelým možno ani nenapadne, že školopovinné deti môžu alkoholom riešiť napríklad nejaké svoje problémy, no taká skutočnosť naozaj je a preto je viac ako potrebné vytvoriť im priestor, kde môžu o tejto téme a problémoch s ňou spojených bezpečne hovoriť,“ uzatvára predseda predstavenstva PSR Erik Čížek.

 

Všetky potrebné informácie o projekte nájdete na webovej stránke: http://www.hovormeoalkohole.sk/.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!