lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kliešte útočia aj na našich miláčikov! Ako ich ochránime?

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 22.7.2014
späť
Späť

Poslať
 

Aké choroby môžu kliešte spôsobiť psíkom? Ktoré sa najčastejšie vyskytujú u nás? Radí MVDr. Pavol Valašek

Budeme sa rozprávať predovšetkým o vonkajších, tzv. ektoparazitoch. Ektoparazity môžu škodiť dvojakým spôsobom - priamym a nepriamym. Priamy spôsob znamená, že samotná „činnosť“ parazita spôsobuje hostiteľovi zdravotný problém. Nepriamy spôsob je taký, keď parazit je prenášačom iného ochorenia a svojho hostiteľa ním infikuje. Napríklad ochorenie Babezióza spôsobuje jednobunkový parazit Babesia canis. Je prenášaný kliešťami a napáda červené krvinky hostiteľa a spôsobuje ich rapídny rozpad. Jedná sa o akútne ochorenie končiace u väčšiny napadnutých psov smrťou v priebehu niekoľko dní. Je to druhovo špecifické ochorenie. Ľudí nepostihuje. Psov najviac ohrozuje babezióza, lymská borelióza a ehrlichióza.

Ako ochrániť domácich miláčikov?

Očkovanie - Očkovať psov proti kliešťom nie je možné. Očkovať sa dá iba proti ochoreniam, ktoré kliešte prenášajú. Aj to nie proti všetkým. Bežne sa zvykne očkovať proti dvom ochoreniam a to lymskej borelióze a babezióze. Proti samotným kliešťom je nutné chrániť psíkov použitím insekticídnych a repelentých prípravkoch!

Spot on

Na trhu je momentálne mnoho preparátov. Môžeme ich rozdeliť na spot on-y, ktoré sa aplikujú povrchovo, obojky a novinkou je ochrana vo forme tabliet, ktoré sa aplikujú vnútorne. Spot on-y „sa nevstrebávajú“, čiže nevytvárajú pre zvieratko žiadnu záťaž. Jednoducho sa aplikujú, majú repelentný  (teda odpudzujúci) aj akaricídny (teda parazity usmrtia) účinok. Nevýhodou je práve dĺžka účinku, zväčša je to tri-štyri týždne.

Obojok

Pre obojky platí v zásade to isté ako pre spot on, akurát ich účinnosť je 1-8 mesiacov. Dnes už sú pomerne lacné, nezapáchajú, sú subjektívne estetické, len zriedkavo po nich dochádza k nežiaducim reakciám. Sú bezpečné aj v domácnostiach s deťmi, účinkujú 4-6 mesiacov a majú repelentný účinok nielen na blchy a kliešte, ale aj na komáre a pakomáre. Jednoduchým a dlhodobým riešením je antiparazitárny obojok Scalibor® ProtectorBand, ktorý chráni hneď štyrikrát - proti kliešťom, blchám, komárom a pakomárom. Nezapácha, je odolný voči vode a bezpečný aj pre ľudí. Okrem toho tie kliešte, čo obojok neodpudí, pomerne rýchlo usmrtí. Je však potrebné, aby bol obojok nasadený non-stop a slúžil tak celých 4-6 mesiacov ako zdroj účinnej látky.

Revolučná novinka – žuvacia tableta

Žuvacie tablety sú absolútnou novinkou a javia sa ako cesta budúcnosti v antiparazitárnej terapii. Účinkujú buď len na blchy, ak sa bavíme o ektoparazitoch alebo aj na blchy a kliešte. Výhodou je trojmesačná ochrana po jednej tablete. Účinná látka ostáva v tele a postupne sa uvoľňuje do kože. Je bezpečná nielen pre vášho chlpáča, ale aj pre chovateľov, deti či mačky. Stačí, ak sa „malé potvorky“ snažia prichytiť či pohrýzť vášho miláčika, pričom nie je potrebné, aby začali piť alebo sať krv a kliešte aj blchy uhynú do 12 hodín od napadnutia. Možno podať psíkovi do krmiva alebo samostatne.

 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!