lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
VITAMÍNOVÝ DOPING PRE KRÁSU?!

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 4.5.2016
späť
Späť

Poslať
 

Pigmentové škvrny odstráni vitamín D, kruhy pod očami vitamín K, šedý nádych poukazuje na nedostatok vitamínu C, suchej pokožke pravdepodobne chýba vitamín B2 a akné vylieči zinok.

 

Po zimnom období, ktoré je náročné nielen pre psychiku, ale aj pleť, je čas dopriať jej očistu, energiu a vitamíny. Pobyt v prekúrených miestnostiach, málo pohybu na čerstvom vzduchu a deficit slnečného žiarenia sa na nej musí viac či menej podpísať  u každého z nás. Ochabnutá, unavená a šedá pleť bez života vám však nezostane navždy. Zbaviť sa jej môžete už teraz kombináciou vhodných vitamínov. Viete, ktoré sú pre pokožku tie správne?

 

„Skutočný stav našej pokožky závisí od veku len v malej miere. Dôležité sú faktory medzi ktoré patrí životné prostredie a životný štýl, stres, stravovanie a každodenná starostlivosť. Najvyšší podiel vitamínov, minerálov a ostatných prospešných látok pokožka získava práve zvnútra. Zima je však na tieto zložky chudobnejšia a ak nepokryjeme všetky potreby pleti, môžeme jej ľahko dopomôcť zvonka“ hovorí Ing. Lýdia Šandriková z výrobného laboratória kozmetickej spoločnosti Herba Drug.

 

Medzi základné „pleťové“ vitamíny patrí vitamín A alebo betakarotén, vitamín E, vitamín B2, teda riboflavín, vitamín B3 zvaný niacín alebo tiež vitamín PP a vitamín  C či B5 nazývaný aj kyselina panthotenová. Svoju úlohu však zohráva aj zinok, kolagén a koenzým Q10.

 

Vitamín A

Tento vitamín v prvom rade udržuje pleť zdravú, jeho nedostatok totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože. „Vitamín A obnovuje tkanivo a spevňuje pokožku. Ak ho máte dostatok, môže dokonca pomôcť vyhladiť vrásky. V prípade, že vás skôr trápi akné, stavte na vitamín A – reguluje totiž aj tvorbu mazu a pomáha akné predchádzať“ menuje Ivan Milý zo spoločnosti Herba Drug.  Hľadať môžete tento vitamín okrem kvalitnej kozmetiky aj v mrkve, paprike, mlieku, vaječných žĺtkoch, špenáte i brokolici. Tento vitamín pôsobí aj ako peeling a odstraňuje odumreté bunky, no pozor! Ak je súčasťou kozmetických produktov, treba ho čo najviac chrániť pred svetlom i vzduchom.

 

BETAKAROTÉN

„Je schopný najvýraznejšie chrániť pokožku pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú vplyvom ultrafialového žiarenia“ vysvetľuje Milý.  Patrí do skupiny karotenoidov a jeho zvláštnosťou je, že sa dokáže premeniť na vitamín A. Príjem betakaroténu pleti, navyše, dodáva pekné sfarbenie a uchováva zlatistý odtieň na dlhší čas. Nájdete ho vo všetkých druhoch žltého a oranžového ovocia a zeleniny a tiež v svetlozelenolistých plodoch. Najlepším zdrojom sú sušené marhule a mrkva.

 

Vitamín B2 – RIBOFLAVÍN 

Nedostatok vitamínu B2 sa prejavuje dehydratáciou pleti a nižšou kvalitou nechtov či vlasov. Táto bežná zložka mlieka, orechov, vajíčok, sóje a strukovín či piva však dodáva pleti i jas a bojuje proti akné. Ak vám praskajú kútiky pier, je to jasný signál, že vášmu telu chýba riboflavín. Doplniť ho expresne môžete aj vo forme výživových doplnkoch s obsahom biotínu, ktorý je určený predovšetkým pre tých, ktorý majú problémy s pokožkou či rednutím vlasov.

 

Vitamín B3 – NIACÍN

Ak nie je súčasťou jedálnička táto zložka, ohrozujú pokožku kožné zápaly či ekzémy. V prípade, že hydinové mäso, strukoviny a pečienka nepatria medzi vaše obľúbené jedlá, doplňte jeho príjem prostredníctvom multivitamínov.

 

Vitamín B5 – KYSELINA PANTOTÉNOVÁ

Ak máte stresujúce zamestnanie, začnite sa kamarátiť s vitamínom B5, ktorý jeho negatívne účinky na krásu odstraňuje. Kyselina pantoténová, navyše, pomáha preliečiť podráždenú pokožku a kožné infekcie. Doplniť ju môžete v mlieku i vajíčkach.

 

Vitamín C – KYSELINA ASKORBOVÁ

„Známy bojovník za imunitu, urýchľuje aj látkovú výmenu pokožky, takže pomáha pri hojení raniek a eliminuje výskyt hnedých škvŕn na koži. Dopriať by si ho mali najmä fajčiarky. Ide o najdôležitejší vitamín pri regenerácii kože a ochrane pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia či nikotínu“ radí odborník. Klasickým zdrojom tohto vitamínu je kyslá kapusta, brokolica, citrusy a kiwi, takže ak ich skonzumujete dostatok, ochráni „céčko“ vašu pleť pred voľnými radikálmi či akné. Vitamín C však aj viaže kolagén, takže spevňuje pokožku a na prvý pohľad ozdravuje jej povrch. Posledným výskumom vedci dokázali, že kozmetické výrobky  s obsahom vitamínu C, pomôžu  pleti uchovať si pružnosť a vitalitu.

 

Vitamín D 

Zima sa na našej pleti prejavuje najmä nedostatkom tohto vitamínu, ktorý patrí medzi dôležité antioxidanty. Nedostatok slnka a nižšia konzumácia rýb totiž k jeho nedostatku ešte prispievajú. Ešte viac vitamínu D si doprajte v prípade, ak trpíte nadváhou, pretože má tendenciu sa ukladať vo väčších zásobách tuku. Táto zložka hrá potom veľkú rolu aj pri pigmentácii pokožky, ale aj mentálnych schopnostiach.

 

Vitamín E – TOKOFEROL

Vedeli ste, že je prezývaný aj ako vitamín krásy? „Éčko“ chráni pokožku pred voľnými  radikálmi podobne ako vitamín C, takže vám pomáha omladnúť. Tieto bioaktívne látky obnovujú bunky zvnútra a chránia ich pred stratou vlhkosti, preto ich nájdete aj v krémoch s ochranným faktorom. Majú totiž schopnosť spomaliť starnutie buniek i tkanív. Z prírodných zdrojov vitamínu E môžete využiť chutný karfiol, špenát, paradajky, slnečnicové semiačka či mrkvu a brokolicu. Najviac ho nájdete v olivovom a slnečnicovom oleji. Kúpiť ho však dostanete aj v lekárni. „Ak chcete pleti expresne dopomôcť ku kráse, prepichnite jednu tobolku vitamínu E a naneste jej obsah na pleť tesne pred spaním. Rovnaký recept používajú Francúzsky aj pre zdravie nechtov“ dodáva Ing. Lýdia Šandriková z výrobného laboratória kozmetickej spoločnosti Herba Drug.

 

Vitamín K 

Dermatológovia zistili, že práve vitamín K je zodpovedný za „vymazanie“ tmavých kruhov a opuchov pod očami. Práve tento vitamín totiž stimuluje krvný tok do týchto oblastí. Svoju dennú dávku tejto účinnej zložky nájdete napríklad v syroch, kravskom mlieku a fermentovaných potravinách.

 

Zinok

Zinok je vitamínom kože, vlasov i nechtov. Nedostatok zinku teda môže mať za následok ich celkové oslabenie. Zvýšiť jeho príjem treba najmä pri problémoch s akné. V spojení s vitamínom C pôsobí dokonale  ako výživový a imunitný doplnok nielen na oslabený organizmus, ale aj pokožku po zime. Nájdete  ho v orieškoch, hydinovom mäse, ale aj v zelenine.

 

Kolagén

Kolagénové či elastínové vlákna vytvárajú na povrchu pokožky pevnú sieť, ktorá slúži na zabezpečenie pevnosti. Spomedzi všetkých bielkovín má kolegén v tele  až štvrtinový podiel a tvorí trištvrte tkaniva pokožky. Po 25. roku života však jeho objem v nej každoročne klesá až o 1,5%. Prírodnú látku, ktorá pomáha udržiavať pokožku mladú a pevnú je preto potrebné dopĺňať v podobe kozmetiky či kolagénových kapsúl. Pleťová bunka sa okamžite po dodaní kolagénu naplní tekutinou, čo sa prejaví vyhladením a vzpružením pokožky. Ide teda o okamžité zásobenie pleti vodou a zmiernenie škôd spôsobených dehydratáciou. Jedna jeho molekula dokáže na seba naviazať také množstvo vody, ktoré zodpovedá 300- násobku jej hmotnosti. Jeho tvorbu podnecuje práve vitamín A.

 

Koenzým Q10

Koenzým Q10 sa nachádza v každej bunke ľudského tela a patrí medzi dôležité antioxidanty. Ide o prírodnú látku, ktorá dokáže chrániť bunky a dodávať im energiu. Pomáha však aj pri hojení rán, znižovaní nadváhy a depresiách. 


Diskusia k článku:

ono stačí mať dobrý a kvalitný pletovy krem, ktorý má v sebe všetko čo plet potrebuje.
Mila, 31.10.2018 11:19
I usually accustomed to read through short article in news papers but now as I am a user of Internet Therefore from now I'm applying Internet for posts, thanks to Website. oreiep.se/map1.php minska i vikt fort
Neregistrovaný - , 25.9.2021 23:19, glenn.dransfield(`na`)msn.com
Ale tiež by som pridal kolagén
lianajova, 15.12.2021 19:21
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!