lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nové lasery prinášajú nové možnosti: Zbohom, tetovanie!

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 30.4.2014
späť
Späť

Poslať
 

Celkom pekne si spolu žili: koža a na nej umenie tetovača. Ibaže prešli roky. Vyznanie „Fero forever“ na ľavom ramene už dávno nie je aktuálne. Symbol „Milujem čínsku polievku“ na pravom členku irituje, lebo je odrazom neznalosti jazyka. A okrídlený tvor na pupku sa už nedá rozoznať, zmenil sa na niečo medzi zachmúreným anjelom a futuristickým drakom.

 

„V dobrom aj v zlom, až kým nás smrť nerozdelí“ je síce sľub, ktorý si dávajú on a ona pri vstupe do manželstva, pokojne by ho však mohol zašepkať aj klient v tetovacom štúdiu svojej novej ozdobe na koži. Alebo ona jemu. A možno oveľa dôraznejšie, pretože zbaviť sa partnera v rozvodovom konaní je z istého uhla pohľadu jednoduchšie, než zbaviť sa kerky.

Tá nezmizne len preto, že sú medzi ňou a jej nositeľom neprekonateľné rozdiely, ani preto, že bola úplne iná, keď začali spolu nažívať. Je hluchá na ponosy, že sa po rokoch zmenila a že svojho nositeľa obmedzuje v živote...

 

Dlhá cesta späť

Časy sa zmenili a tetovanie nie je už iba pre námorníkov, trestancov či rebelov, tiež jeho odstránenie je vďaka pokroku medicíny o čosi nádejnejšie ako pred rokmi.

„Estetická medicína napreduje aj v tejto oblasti,“ pritakáva dermatovenerologička MUDr. Adriana Tomeková, primárka kliniky Tomar. „Je to aj preto, že tetovať sa dáva čoraz viac mladých ľudí, ktorých názor na ozdobu na koži sa časom zmení a chcú sa jej zbaviť. Dnes sú populárne najmä Q lasery, ktoré v sebe kombinujú dva druhy laserov, a to NdYag a KTP. Rozbíjajú pigment na malinké mikročiastočky, ktoré sú potom z pokožky odstránené vďaka fungovaniu imunitného systému.“

Ak ste práve v duchu zaplesali, že svitla nádej zbaviť sa delfína, ktorého ste si dali vryť pod kožu ešte v čase, keď sa život zdal gombičkou, radíme iba mierny optimizmus, zato poriadnu dávku trpezlivosti, času, schopnosti znášať bolesť a odložiť si aj slušnú kôpku peňazí. „Napriek pokroku medicíny stále platí, že odstraňovanie tetovania je nákladnejšia, bolestivejšia aj časovo náročnejšia záležitosť ako jeho nadobudnutie,“ upozorňuje MUDr. Tomeková. „Rozhodne sa ho nedá zbaviť za dva mesiace, môže to trvať aj dva roky. Časový odstup medzi jednotlivými ošetreniami musí byť šesť až osem týždňov a na odstránenie jedného tetovania treba od päť do desať sedení, niekedy aj viac.“

 

Čím mladšie, tým lepšie

Ideálny čas na odstránenie kerky neexistuje, pretože ide o dlhodobý proces a v každom období treba ranu chrániť pred infekciami a slnečným žiarením. Určite sa pritom treba obrátiť na lekára, ideálne na dermatológa, ktorý vie o koži najviac, prípadne na chirurga.

„Po zákroku vznikajú na ošetrovanom mieste chrastičky a začervenania, v prípade použitia starších typov laserov je aj vysoká pravdepodobnosť tvorby jaziev. Tie môžu vzniknúť aj po ošetrení najnovšou generáciou laserov, ale vo výrazne menších percentách. Ide o mierne invazívny zákrok, ktorý vždy lepšie toleruje mladšia a elastickejšia pokožka,“ upozorňuje lekárka.

O konečnom úspechu/neúspechu odstraňovania tetovania rozhoduje nielen typ lasera použitý pri zákroku, ale aj farby, ktoré dostali druhý domov v koži človeka. Najviac farieb odstraňuje Q laser, na malé čiastočky dokáže rozbiť čiernu, hnedú, modrú, zelenú, červenú aj žltú farbu. Iné lasery odstraňujú predovšetkým tmavé farby – napríklad čiernu a zelenú. „Najťažšie sa odstraňujú svetlé farby, ako sú žltá alebo červená. Každá časť pokožky tela reaguje na laserové odstránenie tetovania individuálne a treba dodať, že stopercentne odstraňujúci efekt neexistuje. Tetovanie síce nebude viditeľné na prvý pohľad, ale môže jemne presvitať cez kožu,“ dopĺňa A. Tomeková.

Niekto to rieši novým tetovaním na tom istom mieste, ale v súlade s aktuálnymi trendmi a s pevnými kontúrami, iný si dá od tohto druhu zdobenia už navždy pokoj.

V oboch prípadoch je však veľmi dôležitá starostlivosť o kožu, ktorá dostala zabrať. V tomto smere sa veľmi dobre osvedčili prípravky obsahujúce beta glucan. Konkrétne beta-1,3/1,6-D-glucan, ktorý je vhodný aj pre citlivú a problematickú pokožku, podporuje kvalitné a rýchle hojenie rán, vplýva na tvorbu kožného tkaniva, čím znižuje riziko vzniku hlbokých a výrazných jaziev a zároveň chráni postihnuté miesto pred ďalším poškodením, napríklad čistiacimi prostriedkami, slnečným žiarením či dokonca pri rádioterapii. Naším tipom je Beta Glucan gél od aj vo svete uznávaného slovenského výrobcu Natures. Pomôže zahojiť ranu po tetovaní, nech ste ho nadobudli kdekoľvek vo svete.

 

Raster 1

Pri odstraňovaní tetovania treba rátať:

·                    s miernou bolestivosťou počas a niekedy aj po zákroku

·                    s tým, že to bude trvať 6 mesiacov až 2 roky

·                    s tým, že stopercentný efekt sa dosiahnuť nedá, tetovanie môže jemnulinko presvitať cez pokožku

·                    s rizikom vzniku jaziev a hyperpigmentových fľakov, ktoré sa dá znížiť využitím najnovšej generácie laserov u dermatológa v kombinácii s dobrou starostlivosťou o postihnutú kožu (v lete si ošetrované miesto treba chrániť obväzom, sterilnou náplasťou alebo krémom s vyšším UV faktorom a treba používať krémy podporujúce kvalitné a rýchle hojenie kože)

·                    s alergickou reakciou

·                    s kontrolami u lekára

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!