lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Doprajte si jarný reset

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 7.5.2015
späť
Späť

Poslať
 

Počasie konečne dostalo rozum a my sa môžeme tešiť z prvých jarných lúčov. Niekedy sa však stáva, že si vytúženú jar po dlhej chladnej zime akosi nevieme vychutnať. Ak aj vám chýba energia alebo vás postihla jarná únava, doprajte si poriadny jarný reset, ktorý vás dostane späť do formy.

Príchod jari prežívame predsa len trochu inak, ako iné ročné obdobia. Asi niet človeka, ktorý by sa na jar netešil. Príroda sa prebúdza, všetko kvitne, slniečko už príjemne zohrieva a počasie nám umožňuje tráviť oveľa viac času na čerstvom vzduchu. Čo však spôsobuje, že sa sem tam cítime akísi bez energie a vyčerpaní? Vonku je večer dlhšie svetlo a nás to už ťahá do postele. Nervozita a únava sa na prelome ročných období spájajú s jarnou únavou. U starších ľudí a ľudí s oslabenou imunitou môže dokonca vyvolať pocit, že ide o prvotné príznaky choroby. Nenechajte sa ale vystrašiť, tieto prejavy sú celkom prirodzené. Jarná únava nie je klasifikovaná ako ochorenie a aj keď jej prejavy môžu byť veľmi intenzívne, zvykne odznieť, keď sa organizmus zmenám prispôsobí.

Nedostatok denného a slnečného svetla, nezdravé a kalorické jedlá, málo čerstvej zeleniny a ovocia, teda aj menej vitamínov a minerálov. Aby sme boli celkom úprimní, aj nedostatok pohybu si vybral svoju daň. Nielenže sa na nás nalepilo nejaké to kilo navyše, pri väčšej fyzickej námahe zisťujeme, že nevládzeme ako zvyčajne. To všetko sa musí niekde odzrkadliť. Výsledkom je, že sa cítime slabí a unavení. Vyčerpaný organizmus sa v kombinácii s náhlym oteplením dostáva do záťažovej situácie a je náchylnejší na ochorenia.

Tipy na jarný reset:

1.      Dodržujte pitný režim a nečakajte na pocit smädu. Ten už signalizuje, že telu chýbajú tekutiny. Nastavte si rozloženie príjmu tekutín tak, aby ste počas dňa vypili minimálne dva až tri litre. Pite v menších dávkach, nesnažte sa naraz vypiť liter vody, keď budete mať pocit, že ste nič nepili. Zbytočne by ste zaťažili žalúdok a organizmus by aj tak trpel nedostatkom tekutín. Ideálne je piť čistú vodu, ktorá telo hydratuje, pomáha pri trávení a detoxikácii. Káva, čierny čaj, alkohol a miešané nápoje s obsahom alkoholu nie sú vhodné pre správny pitný režim. Rovnako ako mlieko a mliečne nápoje, ktoré sa považujú skôr za jedlo. Skúste si počas pracovného dňa položiť na stôl pohár s vodou, nesladenú ovocnú šťavu alebo bylinkový čaj. Ak ste počas dňa v pohybe, vezmite si so sebou fľašu s vodou.

2.      Doprajte si spánok, ako sa patrí. Podľa prieskumov, až tretinu svojho života trávime spánkom, ktorý je pre naše ďalšie fungovanie, zdravie a pohodu veľmi dôležitý. Vieme, že spánok nás uvoľňuje, zlepšuje náladu, ale najmä regeneruje a nabíja novou energiou. Ak chcete, aby ste si počas spánku poriadne oddýchli, dodržiavajte pravidelný režim. Večer si choďte ľahnúť v rovnakú hodinu a pokiaľ je to možné, doprajte si aspoň 7 – 8 hodín spánku.  

3.      Stravujte sa sezónne. Hovorí sa, že telo je prispôsobené sezónnym, ale aj geografickým podmienkam. Kedysi sme si mohli niektoré druhy ovocia či zeleniny dopriať len v určitom období. Jahody len na jar, hrozno a melóny na jeseň a hlávkový šalát len v sezóne dozrievania. Myslite na prísun čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré sú pre naše krajiny špecifické a práve na jar dozrievajú.

4.      Pohyb na čerstvom vzduchu. Človek bez telesnej a duševnej kondície sa cíti unavený a spomalený. Nedostatok pohybu má nepriaznivý dopad na naše zdravie, postupne sa spomaľuje trávenie a dochádza k vzniku nadváhy či obezity. Oslabuje sa funkcia svalov, kostí a srdca. Pohyb je najlepšou formou relaxácie, dokáže kompenzovať stres a psychickú únavu. Spravte si toľko času, koľko je možné a trávte ho v prírode. Či už prechádzkou v lese, športom alebo meditáciou.

5.      Doplňte minerály. V dôsledku jednostrannej výživy počas zimy trpí organizmus nedostatkom vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre naše zdravé fungovanie. Väčšinu z nich vieme prijať z čerstvej zeleniny a ovocia. Magnézium je minerálna látka potrebná pre každú bunku v našom tele a je súčasťou mnohých metabolických procesov. V dnešnej dobe prijímame v strave veľmi málo magnézia. Veľké množstvo magnézia sa z potravín stráca nadmerným hnojením a technologickým spracovaním. Dbajte preto na jeho optimálnu hladinu a pravidelné dopĺňanie.

 

Magnerot® je voľnopredajný liek s obsahom jedinečnej kombinácie magnézia a kyseliny orotovej (magnéziumorotát), ktorý je určený na vnútorné použitie. Pred jeho použitím si pozorne prečítajte príbalový leták a poraďte sa so svojim lekárom alebo lekárnikom.

Viac informácií nájdete na webovej stránke www.magnerot.sk a www.zivotbezstresu.sk


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!