lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aj vaše dieťa trápi astma? Čo ju spôsobuje a ako ju liečiť?

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 26.7.2014
späť
Späť

Poslať
 

Najčastejším dôvodom návštevy detského lekára sú práve dýchacie ochorenia. Stúpa počet astmatikov a každé štvrté dieťa trpí alergiou. Štatistiky sú alarmujúce. Každý rodič hľadá efektívne riešenie ako by svojej ratolesti uľavil. Počuli ste už o Tatranských klimatických kúpeľoch Lučivná? Vaše dieťa ich bude milovať a vy si ich nebudete vedieť vynachváliť.

Astma – čo je podstatou tohto ochorenia, čo ju spúšťa?

 

„Priedušková astma je najzávažnejším alergickým ochorením. Je to chronická zápalová choroba dýchacích ciest, predovšetkým priedušiek, na ktorej sa podieľajú aktivované bunky imunitného systému, charakterizovaná zvýšenou reaktivitou na rôzne stimuly vedúce k zúženiu až uzavretiu priesvitu priedušiek,“ vysvetľuje MUDr. Helena Potanková z klimatických kúpeľov Lučivná. O tomto civilizačnom ochorení sa hovorí ako o epidémii 3. tisícročia. Môže za to nárast počtu neustále novo diagnostikovaných prípadov, ako aj posun prepuknutia ochorenia do čoraz mladších vekových skupín.

 

Priedušková astma sa prejavuje súborom príznakov, z ktorých najdôležitejšia je dýchavičnosť spojená s jasne počuteľným dýchaním s typickým zvukom jemného „pískania“ v pľúcach pri nádychu a výdychu. Častá je nočná dýchavica, dýchavica pri alebo po telesnej námahe, suchý, dráždivý kašeľ nereagujúci na bežnú liečbu, opakujúce sa zápaly priedušiek.

 

Na vzniku astmy sa podieľajú: genetická predispozícia, porušená imunita a vplyvy prostredia. „Genetická predispozícia znamená, že dieťa má zvýšený predpoklad dostať astmu v prípade vystavenia určitým negatívnym vplyvom životného prostredia, medzi ktoré patrí cigaretový dym, prízemný ozón, benzén, olovo, CO, SO2, NO2, alergény a taktiež aj psychický stres,“ dodáva lekárka z klimatických kúpeľov Lučivná.

 

Čo je spúšťačom ochorenia? „Za spúšťač bronchiálnej astmy, ale aj iných alergických ochorení, sa v súčasnosti považuje nedostatočná vyzretosť imunitného systému dieťaťa. Odborníci varujú pred prílišnou čistotou domácností a snahou matiek držať svoje deti skoro až v sterilnom prostredí. Za takýchto podmienok je zamedzené detskému imunitnému systému dostať sa do kontaktu so zlými, ale aj neškodnými baktériami, ktoré obranný systém formujú a umožňujú mu dozrieť. Ten potom reaguje nedostatočne a neadekvátne,“ hovorí MUDr. Potanková.  

 

 V posledných rokoch majú ochorenia dýchacích ciest rastúcu tendenciu. Prečo je tomu tak?

Ochorenia dýchacích orgánov sú najčastejšou príčinou návštev pacientov v ordinácii detského lekára. U deti do 5 rokov veku tvoria 50% celkovej chorobnosti a u detí od 5 do 12 rokov veku 30%. Ide o nealergické a alergické ochorenia. Počet alergických ochorení sa neustále zvyšuje, čo súvisí hlavne s „urbanizáciou“ prostredia, teda zväčšovaním podielu populácie žijúcej v mestách. Alergická rinitída a astma v detskom ako aj v dospelom veku sa za posledné desaťročia stáva častým ochorením a výskyt týchto ochorení je na vzostupe. Udáva sa, že na Slovensku má až 7% detí príznaky astmy a každé štvrté dieťa trpí alergiou. Celosvetovo podľa predpokladov Svetovej zdravotníckej organizácie má až 300 miliónov ľudí astmu.  

 

Klimatické kúpele ako efektívne riešenie

Tatranské klimatické kúpele Lučivná sú bránou do Tatier a ponúkajú 30-hektárový raj pre deti. Sú určené malým pacientom od 3-18 rokov s respiračnými ochoreniami. Deti po návrate z liečenia vykazujú zlepšenie zdravotného stavu alebo sa ich stav aspoň stabilizuje a tým sa choroba u chronických pacientov nezhoršuje, dochádza tiež k stimulácii imunitného systému, k znižovaniu frekvencie respiračných infekcií a redukcii následnej antibiotickej liečby. V prípade malých detí môže prevencia zabrániť rozvinutiu ochorení, na ktoré je dieťa predisponované, napríklad práve bronchiálnej astme.

 

V klimatických kúpeľoch Lučivná deti absolvujú nielen priaznivo pôsobiace procedúry, ale majú bohatý kultúrny a športový program. Dokonca navštevujú tunajšiu školu, aby počas pobytu nič nezameškali. Počas pobytu sa o malých návštevníkov starajú nielen animátori, ale aj odborný personál. Základom liečby je klimatoterapia a pobyt na čerstvom vzduchu. Najlepšie však je, že takmer celé liečenie hradí poisťovňa. Stačí si nechať potvrdiť návrh na kúpeľnú liečbu u lekára a poslať ho do príslušnej zdravotnej poisťovne. Dieťa môže za príplatok sprevádzať aj doprovod. Viac na www.kupelelucivna.sk.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!