lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kyselina hyalurónová (1/2)

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 9.6.2014
späť
Späť

Poslať
 

Kyselina hyalurónová (HA) sa v ľudskom tele vyskytuje prirodzene, rovnako ako aj v tele zvierat a niektorých baktérií. Je to číra, priehľadná látka (hyalos znamená v gréčtine sklo).

Celkovo sa v našom organizme nachádza zhruba 15 gramov kyseliny hyalurónovej  v podobe viskózneho gélu. Vo vysokých koncentráciách je obsiahnutá v niektorých mäkkých spojivových tkanivách, koži, pupočnej šnúre, kĺbovej tekutine a  sklovci (oko). Významné množstvo HA sa nachádza v pľúcach, obličkách, mozgu a svaloch.

Kyselina hyalurónová vzniká s pomocou enzýmov priamo vo vnútri našich buniek a cez bunkovú membránu sa postupne pretláča do medzibunkového priestoru. Z chemického hľadiska ide polymérnu molekuly,  glykosaminoglykán (GAG) - teda molekulu, ktorá je zložená z opakujúceho sa reťazca zloženého z jednoduchých cukrov, kyseliny glukurónovej a N-acetylglukosamínu.

Funguje ako špongia

Vzhľadom na svoje chemicko - fyzikálne vlastnosti, má kyselina hyalurónová silnú hydratačnú schopnosť.  Ak sa nenaviaže na iné molekuly, viaže vodu a  získava gélovitú konzistenciu. Vďaka svojej molekulárnej štruktúre sa správa ako „hubka“, ktorá doslova  „miluje vodu“. Je schopná  ju absorbovať, udržať a uvoľňovať podľa potrieb organizmu. Pri maximálnej hydratácii dokáže zväčšiť svoj objem až tisícnásobne.

Až 55 percent z celkového obsahu kyseliny hyalurónovej  v  ľudskom tele sa nachádza v pokožke. HA spolu s kolagénom sa podieľa nielen na správnej hydratácii pokožky a jej mladistvom vzhľade, ale aj na jej ochrane.

Pre svoju schopnosť viazať vodu a udržiavať tak hebkosť a najmä pevnosť  pokožky má kyselina hyalurónová výsadné postavenie v estetickej medicíne - pri výrobe injekčných výplní vrások či modelácii kontúr tváre, dekoltu, rúk a tela. Hojne sa tiež používa v rôznych krémoch a sérach ako omladzovací prostriedok. Na tieto účely sa však využívajú chemicky upravené a stabilizované, nie telu vlastné molekuly kyseliny hyalurónovej, sú jej však veľmi podobné. Živočíšna HA sa pri výrobe injekčných výplní a kozmetiky vylučuje kvôli prípadným zriedkavým alergickým reakciám či precitlivenosti na túto látku.  Získané molekuly sa stabilizujú vo forme špeciálnych štruktúr- "sieťok", čo zvyšuje trvanlivosť efektu vyplnenia a napnutia pokožky.

Kyselina hyalurónová  kvôli svojej schopnosti udržať vlhkosť má významnú  úlohu pri zvlhčovaní slizníc. Tým, že dokáže vypĺňať priestory medzi bunkami,  zabraňuje prieniku baktérií, vírusov a cudzorodých látok do organizmu. Vytvára akýsi filter alebo bariéru proti šíreniu toxických látok.  Okrem  schopnosti viazať vodu, pôsobí ako mazivo pohyblivých častí ľudského tela, ako sú svaly a kĺby, ktoré sa bez vlhkosti nezaobídu. HA má tiež dôležitú úlohu pri transporte výživných látok. Vysoký obsah kyseliny hyalurónovej vedci tiež zistili v embryonálnych tkanivách. Predpokladá sa preto, že práve kyselina hyalurónová  hrá veľmi dôležitú úlohu pri novotvorbe buniek a hojení rán -  podporuje totiž ich delenie a umožňuje migráciu (pohyb) buniek.

Krátky život kyseliny hyalurónovej

Životnosť kyseliny hyalurónovej v organizme je veľmi krátka. Polčas rozpadu HA je 2-5 minút v krvi, 12 hodín v koži a 1- 3 týždne v chrupavke. Takmer dve tretiny kyseliny hyalurónovej, ktorú naše telo vyprodukuje, sú teda v organizme spotrebované prakticky okamžite - počas jedného dňa.  A práve tu vznikajú problémy. Schopnosť organizmu vyrobiť si akúkoľvek ochrannú látku  totiž vekom klesá. U 40-ročného človeka telo produkuje už iba polovicu toho množstva kyseliny hyalurónovej, ktoré organizmus denne potrebuje.

Nepriatelia kyseliny hyalurónovej

Hlavným nepriateľom kyseliny hyalurónovej je pribúdajúci vek. Ničí ju však aj zápal, nikotín, slnečné žiarenie a niektoré enzýmy (napr. hyaluronidáza). Produkciu tohto enzýmu dokážu spomaliť napríklad čučoriedky, brusnice alebo citrusy.

Vlastnosti kyseliny hyalurónovej

·         Urýchľuje a stimuluje proces hojenia

HA je hlavnou zložkou medzibunkovej hmoty a prispieva tak k deleniu buniek a tvorbe nového tkaniva. Vytvorením vlhkého prostredia v rane sa novovzniknuté bunky ľahko presunú na svoje miesto. Pri dostatočnej hladine kyseliny hyalurónovej sa rana hojí rýchlejšie a bez jaziev.  

·         Reguluje zápalový proces

Počas zápalového procesu HA  uľahčuje migráciu buniek (fibroblastov, lymfocytov, leukocytov) smerom k ložisku zápalu a reguluje funkcie bielych krviniek tak, aby pracovali efektívne. Podieľa sa na produkcii bielkovín, ktoré sú spoluzodpovedné za úspešný priebeh imunitnej reakcie. Svojimi antioxidačnými vlastnosťami kontroluje priebeh zápalu.

·         Vychytáva voľné kyslíkové radikály

Voľné kyslíkové radikály sú veľmi reaktívne atómy, ktoré reagujú so všetkým vo svojom okolí. Týmto mechanizmom môžu poškodiť bunkovú stenu, DNA alebo bielkoviny buniek, čím môžu významne narušiť ich funkcie a spustiť v tele rôzne ochorenia. Vo fyziologických podmienkach je HA ionizovaná, má k dispozícii voľné elektróny schopné deaktivovať voľné radikály. Slúži teda aj ako efektívny antioxidant a likvidátor voľných radikálov.

·         Viaže vodu  - vytvára vhodné prostredie pre prúdenie výživných a odpadových látok

Kyselina hyalurónová vytvára priaznivé prostredie, ktoré podporuje bunky. Jej schopnosť viazať vodu udržiava bezprostredné okolie buniek vždy dostatočne hydratované. Tým sa podporuje delenie a  migrácia buniek, výmena výživných a odpadových látok. Bez dostatku vody bunky nie sú schopné života.

·         Na povrchu slizníc vytvára ochrannú vrstvu

Len správne hydratovaná sliznica je schopná plniť si svoje funkcie a byť efektívnou bariérou pre baktérie a iné škodlivé látky. Kyselina hyalurónová s vodou vytvára na povrchu slizníc „ochranný gél“, ktorý zabraňuje baktériám a vírusom prichytiť a množiť sa. Súčasťou tejto ochrannej bariéry sú aj vlastné obranné enzýmy, ktorá HA  aktivuje-  bielkoviny schopné zabiť baktérie a vírusy.

·         Zvýšenie viskoelastických vlastností kĺbovej tekutiny

Kyselina hyalurónová je základnou súčasťou kĺbovej tekutiny, ktorá slúži ako zdroj živín pre bunky chrupavky. Je zodpovedná za jej viskozitu -  teda správnu konzistenciu kĺbovej tekutiny. V kĺbe funguje ako „vankúšik“ tlmiaci nárazy vznikajúce pri pohybe a zabezpečuje nám hladký kĺzavý pohyb.

Kyselina hyalurónová v strave

 

Produkciu kyseliny hyalurónovej môžeme podporiť aj prostredníctvom stravy a dosiahnuť tak hladšiu, mladšiu pleť, lepší zrak a pružnejšie, zdravé telo. Sójové bôby obsahujú vysoké množstvo fytoestrogénov a pomáhajú telu produkovať viac kyseliny hyalurónovej. Vhodné je konzumovať sójové potraviny, ako je tofu, sójové syry a sójové mlieko. Zdrojom HA je aj koreňová zelenina a červené víno. Slepačia polievka z kĺbov, kostí, šliach a koží  je ideálny zdroj kyseliny hyalurónovej. Správna strava nám zabezpečuje ochranu pred vznikom alebo návratom mnohých ochorení. Ak sa u nás už vyskytne choroba, kyselinu hyalurónovú v liečebných koncentráciách môžeme dodať iba lokálnym podaním priamo na miesto poškodenia. Bohužiaľ, vstrebaním zo žalúdka a čriev sa nedajú dosiahnuť účinné liečebné koncentrácie.

 

Živočíšne produkty

Hrebene kohútov a sliepok sú najbohatším zdrojov molekuly cukru hyaluronanu- zlúčeniny, ktorú niektorí lekári považujú za veľký objav na odstraňovanie vrások. Ďalšie časti zvierat ako sú kĺby a šľachy sú tiež bohaté na kyselinu hyalurónovú.

Sója

Sójové bôby obsahujú vysoké množstvo fytoestrogénov - rastlinných zdrojov estrogénu, ktoré v tele fungujú ako estrogén. Estrogén pomáha telu produkovať viac kyseliny hyalurónovej. Konzumujte sójové potraviny, ako je tofu, sójové syry a sójové mlieko.

Červené víno

Pitie červeného vína alebo šťavy z červeného hrozna zvyšuje hladinu estrogénu-hormónu, ktorý zvyšuje produkciu kyseliny hyalurónovej v tele.

Koreňová zelenina

Dedina Yuzurihara v Japonsku je nazývaná aj "dedinou dlhého života." Obyvatelia tam majú nádhernú pleť bez vrások, výborný  zrak, zdravie a energiu a dožívajú sa  úctyhodných  80 -  90 rokov. Ľudia z Yuzurihara jedia výhradne koreňovú zeleninu a druh malej zeleniny podobnej sladkým zemiakom, ktorý stimuluje telo k produkcii kyseliny hyalurónovej.

 

História  použitia kyseliny hyalurónovej

 

·         V minulosti získavali kyselinu hyalurónovú zo zvieracích tkanív – napríklad z kohútích hrebienkov, z očí tuniakov, hovädzieho dobytka alebo zo žraločej kože. Išlo o metódu, ktorá so sebou prinášala veľa etických a zdravotných rizík. V dnešnej dobe sa kyselina hyalurónová získava z bunkových stien streptokokov alebo z Escherichia colli. Táto metóda je síce zložitejšia, ale eticky prijateľnejšia a bez možných zdravotných rizík.

·         Kyselinu hyalurónovú objavil v roku 1934 biochemik Karl Meyer a jeho asistent John W. Palmer.

·         Prvýkrát ju patentoval maďarský vedec Dr. Endre A. Balazs ako náhradu vaječného bielku v pekárenských výrobkoch v roku 1942.  Išlo o jedinečný objav. Dr. Balazs naďalej skúmal funkciu HA a jej pôsobenie v bunkách a sa stal popredným odborníkom na HA. V roku 1947 na 6. Medzinárodnom kongrese cytológie v Stockholme predstavil svoje výsledky. Ako prvý tak odhalil „zázračný“ potenciál kyseliny hyalurónovej a stal sa popredným odborníkom na jej výskum. Stál za najvýznamnejšími objavmi, ktoré sa kyseliny hyalurónovej v minulom storočí týkali.

·         Priaznivý vplyv HA na pokožku a zdravie kĺbov bol spopularizovaný až  dokumentom o japonskej dedine Yuzuri Hara, kde viac ako 10 percent obyvateľov malo nad 85 rokov. Ich kĺby však boli stále dostatočne ohybné. Na pokožke mali minimum vrások, pevné vlasy a na svoj vek boli veľmi vitálni. Zistilo sa, že obyvatelia tejto dediny jedli často sladké zemiaky a množstvo koreňovej zeleniny. Tieto potraviny napomáhajú k tvorbe kyseliny hyalurónovej v tele. Zvýšené množstvá HA boli zistené aj v telách obyvateľov tejto dediny.

 

Kyselina hyalurónová a veda

Kyselina hyalurónová sa od prvej polovice 20. storočia do súčasnosti uplatnila v  2000 patentoch, o jej využití bolo napísaných takmer  20 000 vedeckých článkov a štúdií.

Kým pred  70. rokmi mala kyselina hyalurónová iba nahradiť vaječný bielok v pekárenských výrobkoch, dnes odborníci vďaka vede vedia, ako ju získať, pripravovať, modifikovať a používať v najrôznejších oblastiach.

Moderná veda, ktorá pracuje v oblasti nanočastíc, nanomateriálov a mikrovlákien, má pre kyselinu hyalurónovú pomerne širokú škálu využitia. Či už ide o tkanivové  inžinierstvo, výskumy v oblasti hojenia rán, starnutia pokožky alebo cielenej distribúcie a riadeného uvoľňovania liečiv.

Využitie kyseliny hyalurónovej v medicíne

 

Cenná nielen pre kožu

Slovo kyselina hyalurónová sa mnohým spája predovšetkým s jej využitím v boji proti starnutiu pokožky. Jej vlastnosti v boji proti vráskam viedli k malej, ale zato významnej revolúcii v oblasti kozmetiky. Kyselina hyalurónová dokáže v pleti zadržiavať vodu, udržiavať konštantnú vlhkosť a vypínať vrásky. Zmäkčuje a vyhladzuje kožu, má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Dokáže dokonca viazať ťažké kovy z prostredia (olovo, kadmium). S pomocou kyseliny hyalurónovej je už dnes možné remodelovať lícne kosti, obnoviť hydratáciu tváre, rúk a dekoltu, ako aj zväčšiť objem pier.

 

Sliznica nosa

Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou sliznice nosa. Jej úlohou je udržiavanie vlhkého prostredia na sliznici horných dýchacích orgánov. HA zvyšuje odolnosť sliznice voči infekciám. Vypĺňa priestory medzi bunkami v sliznici, čím zabraňuje prieniku baktérií, vírusov a cudzorodých látok. Je účinným antioxidantom – pri každom zápale sa totiž v tele tvoria voľné radikály, veľmi reaktívne molekuly schopné poškodiť tkanivo. Kyselina hyalurónová vychytáva tieto reaktívne molekuly, ktoré sa pri zápale tvoria nadmerne a predlžujú ho, má teda protizápalový účinok – tlmí riedky výtok a opuch, zlepšuje transport hlienu obsahujúceho cudzorodé látky. Regeneračná vlastnosť kyseliny hyalurónovej je v nose dôležitá pre urýchlenie hojenia mikrotrhlín a poškodenej sliznice (prispieva k vytvoreniu nových buniek) čím obmedzuje tvorbu chrást. Prospieva aj alergikom užívajúcim kortikoidy v spreji. Tie častokrát spôsobujú pálenie a suchosť sliznice nosa, čo kyselina hyalurónová dokáže rýchlo utíšiť.

Využitie HA v súvislosti so sliznicou nosa

akútna nádcha, krvácanie z nosa (epistaxis), úrazy nosa, endoskopické operácie (FESS), medikamentózna nádcha – závislosť na nosných kvapkách (sanorinizmus), alergická nádcha, chronická nádcha

Účinky kyseliny hyalurónovej v súvislosti s nosovou sliznicou:

·         Udržiava sliznice hydratované

·         Zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť sliznice

·         Znižuje opuch a tlmí riedky výtok z nosa

·         Zmierňuje pocit pálenia sliznice nosa

·         Vychytáva voľné radikály, ktoré zápal zhoršujú a predlžujú

·         Vypĺňa priestory medzi bunkami sliznice, čím bráni prieniku cudzorodých látok a baktérií

·         Urýchľuje hojenie

·         Obmedzuje tvorbu chrást

·         Odstraňuje pocit suchosti a pálenia sliznice nosa

 

Dýchacie cesty

 

Kyselina hyalurónová je všeobecne uznávaná ako hlavná molekulárna súčasť mimobunkovej hmoty. V dýchacom ústrojenstve sa syntetizuje v nosohltanových a pľúcnych medzibunkových fibroblastoch, priedušnicových a prieduškových podsliznicových žľazách a pohárikových bunkách krycieho epitelu. Tie kyselinu hyalurónovú uvoľňujú do hlienov, ktoré pokrývajú a chránia dýchacie cesty. Kyselina hyalurónová s vodou vytvára na povrchu slizníc „ochranný gél“, ktorý zabraňuje baktériám a vírusom prichytiť a množiť sa. V tejto ochrannej bariére kyselina hyalurónová aktivuje aj vlastné obranné enzýmy - bielkoviny schopné zabiť baktérie a vírusy. Okrem toho  reguluje migráciu populácií buniek zúčastňujúcich sa na zápalových reakciách. Kyselina hyalurónová dokáže redukovať zápaly v dýchacích cestách aj tým, že vychytáva škodlivé voľné radikály, ktoré by mohli poškodiť zdravé bunky. Pri kašli kyselina hyalurónová podporuje tzv. mukociliárny transport, čiže prirodzený čistiaci mechanizmus v pľúcach a  to tým, že  riedi hlien a aktivuje činnosť riasiniek, čím sa hlien rýchlejšie a ľahšie dostáva z dýchacích ciest. Napomáha hojeniu mikrotrhliniek napríklad na hlasivkách, ktoré vznikajú ako dôsledok vibrácie hlasiviek pri rozprávaní.  Kyselina hyalurónová v tomto prípade funguje ako tlmič chrániaci hlasivky pred traumou z vibrácií. Vytvorením vlhkého prostredia v oblasti poranenia HA urýchľuje delenie buniek, uľahčuje novovzniknutým bunkám dostať sa na správne miesto, zefektívňuje výmenu výživných a odpadových látok, čím sa poranenie zahojí skôr.

 

Využitie kyseliny hyalurónovej v dýchacích cestách pri :

 

·         Dlhodobom kašli – suchom alebo vlhkom

·         chronickom zápale priedušiek

·         astme

·         CHOCHP, emfyzéme pľúc

·         angíne

·         zápaloch hrdla, nosohltanu, dutín resp. nádchy

·         zápaloch hltanu

·         akútnych alebo chronických zápaloch priedušnice

·         liečba zachrípnutí, zápalov hlasiviek

 

 

Pomocník pri hojení rán

 

V koži nájdeme asi 50% kyseliny hyalurónovej z celkového množstva v našom tele. Je prítomná v hlbokých vrstvách pokožky (epidermy) ako aj na povrchu kože, kde sa nachádzajú receptory, ktoré sú schopné prijať HA z vonku.

Kyselina hyalurónová vytvára akési "lešenie", ktoré podporuje bunky. Jej vysoká schopnosť viazať vodu udržiava bezprostredné okolie buniek dostatočne hydratované, čím v rane udržuje vlhké prostredie, podporuje delenie buniek, umožňuje migráciu buniek, výmenu výživných a odpadových látok  a stimuluje tvorbu nových ciev (angiogenézu). V procese hojenia minimalizuje tvorbu jaziev tým, že zabraňuje nesúrodému ukladaniu kolagénových vlákien. Kyselina hyalurónová "nasáva" vodu spolu s výživou a rastovými faktormi z okolia a podložia rany a týmto spôsobom výrazne zlepšuje proces hojenia  rán až o 40%. Podieľa sa na zmiernení opuchov a bolesti. Už v 60. rokoch sa využívala HA k liečbe popálenín, preležanín a chronických rán.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!