lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Choroby z rozkoše hrozbou 21.storočia?!

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 5.3.2014
späť
Späť

Poslať
 

Choroby z rozkoše alebo tiež amorov otrávený šíp, tak sa od nepamäti nazývajú pohlavne prenosné choroby, ktoré ľudstvo sprevádzajú už viac ako 500 rokov. Ani dnešná doba na tom nie je o nič lepšie. Uvoľnené mravy, nechránený pohlavný styk, časté striedanie sexuálnych partnerov, to všetko vedie k šíreniu pohlavných ochorení.

 

Kvapavka, syfilis, hepatitída, chlamýdie, HIV sú najznámejšie pohlavne prenosné choroby a mohlo by sa zdať, že vo vyvinutých európskych krajinách akou je Slovensko bude táto otázka skôr okrajová. Bohužiaľ opak je pravdou. „Z vlastnej dlhoročnej praxe musím povedať, že pohlavné choroby je rozhodne téma, ktorej je treba venovať pozornosť,“ uvádza k problematike doc. Danka Švecová z Dermatovenerologickej kliniky LF UK a UN v Bratislave a dodáva, že čím viac budú ľudia informovaní o vzniku, prenose a prevencii pohlavných chorôb, tým ľahšie si všimnú prípadných dôležitých maličkostí a príznakov v prípade nákazy.

 

„V súčasnosti je pohlavnou chorobou číslo jedna jednoznačne condylomata acuminata, známa ako genitálne bradavice. Áno, pri diskusií na túto tému človeka asi prejde chuť na sex, ale podľa môjho názoru je dôležité o tejto otázke hovoriť, lebo za posledných 10 rokov vzrástol počet nakazených genitálnymi bradavicami o viac ako 70 %. Aktuálne odhady dokonca uvádzajú, že celosvetovo je týmto vírusom zasiahnutých viac ako 630 miliónov ľudí,“ komentuje situáciu doc. Švecová a upresňuje, že genitálne bradavice sú vírusové ochorenie, ktoré vzniká nákazou ľudskými papilloma vírusmi (tzv. HPV - Human Papillomae Virus) a bohužiaľ sa to týka celej populácie od detí až po dospelých. Teda nie ako by sme sa mohli domnievať iba u sexuálne aktívnych jedincov, či už heterosexuálov alebo homosexuálov aj keď tí sú samozrejme najviac rizikovou skupinou.

 

Condylomata acuminata postihujú ako ženy tak aj mužov a veľmi často môžu viesť k obmedzeniu sexuálnej aktivity. Môžu viesť až ku vzniku depresií. U tehotných žien, trpiacich touto chorobou môže dôjsť k prenosu na novorodenca a to môže spôsobiť ohrozenie jeho života. Doc. Švecová k tomu uvádza: „Genitálne bradavice sa prenášajú takmer výlučne pohlavným stykom, kde sa nejedná iba o vaginálny pohlavný styk, ale k prenosu môže dôjsť aj pri tzv. pettingu, alebo análnom, či orálnom sexe. Inkubačná doba sa pohybuje od 3 týždňov do 3 mesiacov, ale môže to byť aj niekoľko rokov a nie sú výnimočné ani prípady, kedy infekcia v rôznych štádiách pretrváva v organizme po celý život. Medzi najviac postihnuté skupiny patria mladé ženy okolo dvadsiateho roku života a homosexuáli.

Prevencia je vždy lepšia než liečba.

Dalo by sa povedať, že jedinou spoľahlivou ochranou proti ochoreniu je sexuálna abstinencia. Žijeme však v reálnom svete a tak dôležitými zásadami pri prevencii je predovšetkým vyvarovať sa promiskuity a dodržovať hygienu. Pokiaľ dôjde k nákaze jedného z partnerov, mal by sa nechať vyšetriť aj druhý partner. „Ak má pacient podozrenie, že sa nakazil, tak potom samotnú liečbu predchádza najskôr klinické vyšetrenie,“ popisuje liečebný postup doc. Švecová a pokračuje: „Veľmi často sa robí tzv. venerologická anamnéza, pretože genitálne bradavice sú mnohokrát vedľajším nálezom pre vyšetrovaní iných sexuálne prenosných infekcií. Na základe výsledkov vyšetrenia potom lekár odporučí najvhodnejší liečebný postup.“

Súčasná medicína ponúka celú radu možností ako liečiť genitálne bradavice. Bohužiaľ žiadna z nich nemá 100% účinnosť. „Na Slovensku doposiaľ prevládala liečba aplikovaná lekárom. Teda lokálna liečba, napr. Kryoterapiou tekutým dusíkom, kyselinou trichloroctovou alebo chirurgicky, či CO2 laserom,“ vymenováva druhy liečby doc. Švecová a dodáva, že je rada, že na slovenský trh dorazila pomerne účinná liečebná metóda s vysokou úspešnosťou využívaná v USA a západných štátoch, 10% masť s obsahom tzv. sinecatechínov, čo sú čistené extrakty zo zeleného čaju s protizápalovými a protivírusovými účinkami. „Výhodou tejto liečby je vysoká účinnosť liečivého prípravku a možnosť aplikácie pacientom v domácich podmienkach. To prináša pacientom výhody ako časová flexibilita a tak odpadá nutnosť návštev u lekára. Okrem flexibility prináša tento spôsob liečby pacientom jednoznačne aj výhodu absolútnej intimity a súkromia. Nezanedbateľným prínosom je aj plná úhrada lieku poisťovňou.“ uzatvára doc. Švecová.

Viacej informácií na www.genitalni-bradavice.com


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!