lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
OZ Únia pre zdravšie srdce

  Spracoval(a) : Erika
Dátum : 11.2.2014
späť
Späť

Poslať
 

Únia pre zdravšie srdce – odštartovala svoje pôsobenie na Slovensku 16. decembra 2013, s cieľom prispieť k zlepšeniu zdravia srdca našich občanov – teda našich rodičov, súrodencov, detí, blízkych aj vzdialených príbuzných, priateľov a známych. Podnetom pre vznik nového občianskeho združenia, sú hlavne nelichotivé štatistiky v oblasti kardiovaskulárnych ochorení u nás. Na Slovensku asi niet rodiny, v ktorej by sa niekto neliečil na ochorenie srdca či ciev a tiež takej, kde by kardiovaskulárnemu ochoreniu niekto nepodľahol. V našej krajine je očakávaná doba prežitia pri narodení  v porovnaní s vyspelejšími krajinami západnej Európy, stále takmer o 10 rokov kratšia, práve  kvôli kardiovaskulárnym ochoreniam. V celosvetovom rebríčku úmrtnosti na srdcovocievne  ochorenia, sa Slovensko nachádza na jednom z najhorších miest v Európe. V roku 2012 podľahlo týmto chorobám takmer 30 000 ľudí. No a práve tieto hrozivé štatistiky, chce svojím pôsobením, pomôcť zvrátiť aj „Únia pre zdravšie srdce“.  Zakladajúcimi členmi nového občianskeho združenia sú významné osobnosti medicínskeho života na Slovensku, ktoré svoju profesionálnu kariéru zasvätili diagnostike a liečbe kardiovaskulárnych ochorení.

Veď čísla hovoria jasne - až deväť z desiatich občanov Slovenska má minimálne jeden rizikový faktor pre vznik kardiovaskulárnych ochorení – vysoký krvný tlak, cholesterol, obezita, cukrovka, fajčenie. Hlavným problémom je to, že tieto rizikové faktory nijako nebolia a človek dlho ani len netuší, že v jeho organizme sa skrýva časovaná bomba, napríklad  v podobe srdcového infarktu. Únia pre zdravšie srdce chce túto situáciu meniť a  realizovať celoslovenské aktivity zamerané nielen na podporu prevencie, ale predovšetkým na zlepšenie prognózy a kvality života významnej časti našej populácie, ktorá už týmito ochoreniami trpí.

Občianske združenie Únia pre zdravšie srdce má ambíciu byť prostredníkom medzi lekármi, pacientmi a všetkými autoritami, ktoré môžu pomôcť pri napĺňaní cieľov združenia.  Únia pre zdravšie srdce chce byť hlasom všetkých pacientov na Slovensku, ktorí trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami a denne bojujú s množstvom problémov - počnúc zdravotnými, sociálnymi, až po finančné. Práve preto je dôležité, aby sa aj samotní pacienti, ktorí najlepšie vedia aké je to žiť so srdcovocievnym ochorením,  podieľali na hľadaní ciest a riešení, ako aj tvorbe novej legislatívy či zmenách, ktoré súčasným, ale aj budúcim pacientom prinesú kvalitnejšiu liečbu a zdravotnú starostlivosť, so zámerom uľahčenia života s ochorením. Podľa slov prezidenta združenia Ing. Petra Kollárika, je na Slovensku potrebné, aby hlas pacientov bolo „dostatočne počuť“, tak ako je to štandardom v ostatných vyspelých krajinách Európy.

Členmi OZ Únia pre zdravšie srdce sa môžu stať pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ich príbuzní a blízki, ako aj lekári a všetci, ktorým táto téma nie je ľahostajná a ktorí sa chcú podieľať na napĺňaní cieľov združenia.

 

Na Úniu pre zdravšie srdce – sa môže obrátiť každý, kto potrebuje pomoc, podporu, chce sa dozvedieť najnovšie informácie o ochoreniach srdca a ciev, ich liečbe či prevencii. Rovnako každý, kto má problém s dostupnosťou liekov či zdravotnej starostlivosti alebo sa chce podeliť o svoje starosti s inými pacientmi s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Ciele OZ Únia pre zdravšie srdce

 

Únia pre zdravšie srdce, chce realizovať spoločné aktivity zamerané na zlepšenie života pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami a zároveň robiť všetky aktivity s cieľom, čo najviac znížiť výskyt chorôb srdca a ciev v nižšom veku.

·      Občianske združenie má ambíciu byť prostredníkom medzi lekármi, pacientmi a všetkými autoritami, ktoré môžu pomôcť pri napĺňaní cieľov združenia. Chceme sa aktívne podieľať na tvorbe novej legislatívy a zmien, ktoré súčasným aj budúcim pacientom prinesú lepšiu, kvalitnejšiu liečbu a  zdravotnú starostlivosť.

·      Združenie bude realizovať celoslovenské aktivity zamerané nielen na podporu prevencie, ale predovšetkým na zlepšenie prognózy a kvality života pacientov, ktorí trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami.

·      Podporovať projekty zamerané na edukáciu verejnosti, pričom hlavnou témou by mali byť základné informácie o kardiovaskulárnych ochoreniach, príznakoch a prevencii.

·      Pomáhať k rozširovaniu a výmene aktuálnych informácií týkajúcich sa kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku a vo svete.

·      Chceme byť hlasom všetkých pacientov na Slovensku, ktorí trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami a denne bojujú s množstvom problémov. Počnúc zdravotnými, sociálnymi, až po finančné.

·      Chceme, aby hlas pacientov bolo „dostatočne počuť“, tak ako je to štandardom v ostatných vyspelých krajinách Európy.

Našimi ďalšími činnosťami a poslaním je:

·      Podporovať rozširovanie a výmenu aktuálnych informácií týkajúcich sa kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku a vo svete.

·      Zvyšovať informovanosť verejnosti o kardiovaskulárnych ochoreniach, ako aj získavať a poskytovať najnovšie informácie o ich liečbe, kontrole a prevencii.

·      Podporovať vzájomnú komunikáciu medzi pacientmi a ich rodinami, zdravotníckymi zariadeniami, lekárskymi združeniami a so všetkými skupinami odborníkov, ktorí pracujú v oblasti kardiovaskulárnych ochorení.

·      Upozorňovať na potrebu systematického vyhľadávania a skorej diagnostiky kardiovaskulárnych ochorení.

·      Podávať návrhy na legislatívne opatrenia zabezpečujúce  efektívnu  zdravotnú starostlivosť o pacientov so srdcovocievnym ochorením.

·      Napomáhať tomu, aby pacienti a ich rodiny rozumeli navrhovanej liečbe, vrátane možnosti účasti na klinických štúdiách a aby si boli vedomí svojho práva na druhý názor.

·      Poskytovať informačné poradenstvo v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

·      Zasadzovať sa za rozvoj kvality a zlepšovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v oblasti srdcovocievnych ochorení.

·      Presadzovať prijatie opatrení zameraných na rozvoj podpornej starostlivosti pre pacientov počas a po liečbe kardiovaskulárnych ochorení.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!