lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 4 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Streda, 17. Apríl, , Dnes oslavuje Rudolf
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zaujímavé fakty o srdci 3/3

  Spracoval(a) : Erika
Dátum : 11.2.2014
späť
Späť

Poslať
 

Liečba srdca

 

Vo väčšine prípadov je liečba srdca dlhodobou záležitosťou a pacienti musia byť neustále pod dohľadom odborníka.  V prípade už diagnostikovaného kardiovaskulárneho ochorenia, ide vždy o tímovú spoluprácu medzi lekárom a pacientom. Súčasná moderná medicína dáva lekárom do rúk rôzne možnosti liečby a liečebné metódy, ktoré lekár volí v závislosti od diagnózy, zdravotného stavu pacienta a rodinnej anamnézy. V prvom rade však lekári pacientom odporučia zmenu životného štýlu - odstránenie rizikových faktorov. Ďalej majú k dispozícii rôzne typy liekov a v niektorých komplikovaných prípadoch, lekári volia, aj chirurgický zákrok na srdci.

 

Životný štýl by mal zmeniť každý pacient s akýmkoľvek ochorením srdca:

·      Prestať fajčiť.

·      Kontrolovať si pravidelne hladinu krvného tlaku, cukru v krvi a cholesterolu.

·      Fyzická aktivita aspoň 30 minút denne.

·      Strava s nízkym obsahom tukov a solí.

·      Správna telesná hmotnosť.

·      Vyhýbanie sa stresu.

·      Správna hygiena - predchádzanie vzniku infekcií.

 

Ako sa stravovať

 

Potraviny, ktoré jeme, môžu mať významný vplyv na zdravie nášho srdca. Zdravé stravovanie však neznamená jesť „nemastné - neslané“ potraviny, ktorých konzumácia ľudí stojí obrovskú dávku sebazaprenia. Je to jednoduchšie, ako si mnohí myslia. Stačí počas niekoľkých týždňov zaraďovať do svojho životného štýlu nasledujúce pravidlá.  Začať treba postupne, krok za krokom, aby bola pre pacienta zmena jednoduchšia.

·      Jesť dostatok ovocia a zeleniny – odporúča sa 4-5 porcií denne. Dve porcie je možné nahradiť 100 % ovocným alebo zeleninovým džúsom.  

·      Jesť viac celozrnných výrobkov – obsahujú málo nasýtených tukov a cholesterolu a naopak majú veľa vlákniny. Patrí medzi ne celozrnný chlieb, ražný chlieb, naturálna ryža či celozrnné cereálie.

·      Aspoň 4x týždenne si dopriať porciu orieškov alebo semiačok.

·      Pri varení používať tekuté rastlinné oleje – napríklad olivový, kukuričný, olej zo semien kanoly (odroda repky olejnej), naopak vyhýbať sa stuženým tukom.

·      Uprednostňovať hydinu (bez kože) a ryby pred inými druhmi mäsa – sú hodnotným zdrojom bielkovín a zároveň obsahujú menej nasýtených tukov a cholesterolu, ako iné mäso (hovädzie, bravčové či jahňacie).

·      Nasýtené tuky by mali tvoriť menej ako 7% celkového príjmu energie.

·      Čítať etikety na potravinách – obsahujú dôležité informácie. Všímať si treba napríklad obsah tukov, ale tiež solí.

 

Fyzická aktivita

Pacienti, ktorým diagnostikovali ochorenie  srdca alebo podstúpili chirurgický zákrok na srdci, lekár pravdepodobne povie, že fyzické cvičenie je dôležitou súčasťou ich liečby. Mnohí pacienti však majú strach, aby si cvičením neublížili a práve preto sa fyzickej aktivite vyhýbajú. Tá je však z pohľadu liečby veľmi dôležitá.

Existujú základné všeobecné pravidlá zdravého pohybu u pacientov s chorobami srdca:

·      Každé cvičenie vyvážiť odpočinkom.

·      Vyhýbať sa cvikom, ako je napr. sed - ľah či vztlaky. Tieto cviky si vyžadujú tlak svalstva oproti iným svalom alebo predmetom, čo nie je pri ochoreniach srdca vhodné.

·      Necvičiť vonku, pokiaľ je príliš chladno, horúco alebo vlhko. Vysoká vlhkosť môže spôsobiť, že sa pacient rýchlejšie unaví, extrémne teploty zase môžu narušiť krvný obeh, sťažujú dýchanie a spôsobujú bolesť na hrudníku. V takom počasí je preto lepšie cvičiť vo vnútri.

·      Dbať na dostatočný príjem tekutín. Piť aj vtedy, keď sa pacient necíti smädný, a to najmä v horúcich letných dňoch.

·      Extrémne teplá a studená sprcha či sauna a ľadový bazén nie sú po cvičení pre pacientov s ochorením srdca vhodné. Extrémne teploty totiž  zvyšujú záťaž na srdce.

·      Vyhýbať sa fyzickej aktivite v kopcovitom teréne. Ak už si pacient nevie odpustiť prechádzku hore kopcom, mal by spomaliť, aby srdce nepreťažoval. Kontrolovať si tep srdca.

·      Nepoľavovať. Ak pacient niekoľko dní necvičil, napríklad kvôli chorobe, je dôležité sa k pravidelnej fyzickej aktivite znovu vrátiť.

 

Lieky na liečbu srdca

Pri liečbe ochorení srdca sa využívajú viaceré typy liekov s rôznym účinkom. Ich výber závisí od konkrétneho ochorenia, stavu pacienta, cieľov liečby a podobne. Väčšinou sa využíva kombinácia viacerých prípravkov s rôznym mechanizmom účinku. Medzi najpoužívanejšie skupiny liekov na liečbu srdca patria (zoradené podľa  abecedy):

 

ACE inhibítory – sú to lieky, ktoré rozširujú a otvárajú cievy, čím sa zlepšuje krvný obeh, znižuje sa krvný tlak, zvyšuje sa množstvo krvi, ktoré srdce pumpuje, a to bez toho, aby sa viac namáhalo. Okrem liečby vysokého krvného tlaku sa ACE inhibítory využívajú aj pri liečbe srdcového zlyhávania, po srdcovom infarkte, ale aj ako preventívna liečba u ľudí s rizikom srdcovocievnych ochorení, u ktorých znižujú riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody.

Antiarytmiká – používajú sa na liečbu abnormálneho srdcového rytmu, ktorý vznikol ako dôsledok nepravidelnej elektrickej aktivity v srdci. Majú teda svoje miesto v liečbe srdcových arytmií a ochorení, ktorých prejavom je nepravidelný srdcový rytmus.

Antitrombotiká a antikolagulanciá – sú to veľmi účinné lieky, ktoré riedia krv a pomáhajú predchádzať tvorbe krvných zrazenín, ktoré by mohli niektorú cievu zablokovať a tak viesť k srdcovému infarktu či mozgovej mŕtvici. Toto riziko hrozí pri väčšine srdcovocievnych ochorení, preto sa lieky na zriedenie krvi využívajú pri koronárnej chorobe srdca, angíne pectoris, fibrilácii predsiení, po srdcovom infarkte, cievnej mozgovej príhode, pri ochorení periférnych ciev, ale aj po väčšine zákrokov či operácií na srdci, napríklad po angioplastike, koronárnom bypasse, či náhrade srdcovej chlopne.

Aspirín – je to liek, ktorý sa využíva už viac ako 100 rokov na liečbu bolesti. V súčasnosti sa využíva aj na prevenciu a liečbu srdcovocievnych ochorení a cievnej mozgovej príhody. Predpisuje sa pacientom s koronárnou chorobou srdca, aterosklerózou, angínou pectoris, po prekonanom srdcovom infarkte, po chirurgickom zákroku, ale aj pri ischemických atakoch.

Betablokátory – patria medzi najvyužívanejšie lieky pri liečbe vysokého krvného tlaku a tvoria tiež základ liečby pri kongestívnom srdcovom zlyhaní. Spomaľujú srdcovú frekvenciu (počet úderov za minútu) a tým znižujú požiadavky srdca na kyslík. Z dlhodobého užívania môžu profitovať pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním. Často sa predpisujú aj pri liečbe angíny pectoris, abnormálneho srdcového rytmu, ako aj po srdcovom infarkte.

Blokátory angiotenzínových receptorov – pôsobia na určité chemické látky, ktoré sú zodpovedné za zužovanie ciev a vďaka tomu môže krv prúdiť telom jednoduchšie. Tiež ovplyvňujú látky, ktoré sú zodpovedné za hromadenie solí a tekutín v organizme. Majú rovnaký efekt na organizmus, ako ACE inhibítory, no majú iný mechanizmus pôsobenia. Často sa predpisujú pacientom, ktorí netolerujú liečbu ACE inhibítormi, ako ich náhrada.

Blokátory kalciového kanála – tieto lieky pomáhajú uvoľniť krvné cievy a zvýšiť prúdenie krvi a kyslíka do srdca. Tiež znižujú záťaž srdca. Využívajú sa pri liečbe koronárnej choroby srdca, koronárnych spazmov, angíny pectoris, srdcových arytmií, kardiomyopatií a tiež pri liečbe niektorých prípadov srdcového zlyhania.

Digoxín – je to liek, ktorý pomáha poškodenému alebo oslabenému srdcu pracovať účinnejšie a zlepšiť pumpovanie krvi do organizmu. Spomaľuje srdcový rytmus, zosilňuje zmršťovanie srdcového svalu a tak zlepšuje cirkuláciu krvi. Využíva sa pri liečbe srdcového zlyhania a tiež fibrilácie predsiení.

Diuretiká – lieky, ktoré pomáhajú telu zbavovať sa prebytočných tekutín a solí močom. Zbavenie sa prebytočnej vody uľahčuje srdcu pumpovať krv a tiež kontrolovať krvný tlak. Využívajú sa pri liečbe opuchov, vysokého krvného tlaku, srdcového zlyhania, znižujú riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody.

Nitráty – sú to lieky zo skupiny vazodilatancií – lieky, ktoré rozširujú krvné cievy. Využívajú sa na liečbu angíny pectoris u ľudí s koronárnou chorobou srdca a tiež na liečbu bolesti na hrudníku, ktorej príčinou je nepriechodnosť krvných ciev v srdci.

Statíny – lieky, ktoré znižujú hladinu krvného cholesterolu. Používajú sa na zníženie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu, zvýšenie hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu a zníženie hladiny krvných tukov.

Warfarín – je to liek zo skupiny antikoagulancií, teda zrieďuje krv a pomáha predchádzať tvorbe krvných zrazenín alebo ak už vznikli, zabraňuje ich zväčšovaniu. Využíva sa u pacientov s fibriláciou predsiení, pľúcnou embóliou a tiež po chirurgických zákrokoch na srdcových chlopniach.

Chirurgická a prístrojová liečba

 

Angioplastika a použitie stentov

Angioplastika je nechirurgický zákrok, pomocou ktorého sa zvyšuje prietok krvi v zúžených cievach. Lekár pri ňom zavedie do cievy pomocou katétra balónik, ktorý sa v zúženom mieste cievy nafúkne a tak stlačí usadeninu, ktorá cievu zužuje. Potom sa balónik opäť sfúkne a spolu s katétrom vytiahne. Aj po tomto zákroku sa však cievy môžu znova upchať, preto sa často použije tzv. stent. Je to trubička z jemnej sieťoviny zvinutá do malého priemeru a pomocou balónového katétra sa umiestni na miesto, ktoré je zablokované. Keď sa balónik sfúkne, stent sa rozvinie, čím vytvorí v cieve pevnú oporu a udržiava ju priechodnú.

 

Koronárny bypass

Lekári volia u pacientov, u ktorých iné liečebné metódy nepomohli alebo sú cievy príliš upchaté. Je to chirurgický zákrok, pri ktorom sa časť cievy (obyčajne sa odoberá z dolnej končatiny alebo hrudníka) našije na upchaté miesto tepny, ktoré sa tým obíde a krv potom prúdi cez „novú“ našitú cievu.

Operácie srdcových chlopní

Cieľom týchto zákrokov je opraviť alebo nahradiť srdcové chlopne, ktoré nepracujú správne. Existuje viacero typov zákrokov, od minimálne invazívnych až po otvorené operácie srdca:

·      Balóniková dilatácia – zákrok, pri ktorom sa cievou zavedie do zúženej chlopne tenký katéter s balónikom. Ten po nafúknutí uvoľní zúženie a obnoví prúdenie krvi.

·      Chirurgická plastika (rekonštrukcia chlopne) - operácia, pri ktorej sa zrasty v chlopni odstránia a chlopňa sa opraví.

·      Náhrada poškodenej chlopne umelou protézou – odstránenie nefunkčnej chlopne a všitie náhrady z plastu, kovu alebo biologického materiálu – chlopňová protéza.

 

Kardioverzia

Je to spôsob liečby fibrilácie predsiení, pri ktorom sa cez špeciálne gélové podložky upevnené na hrudníku pôsobí na srdce elektrickým výbojom. Pomocou šoku srdce opäť „naskočí“ na svoj normálny rytmus. Je to veľmi účinná liečba, najmä ak ide o začínajúce ochorenie.

 

Ablácia

Ide o chirurgický zákrok, pri ktorom sa poškodia alebo zničia drobné oblasti v srdcovej predsieni, v ktorých môžu vznikať abnormálne elektrické signály spôsobujúce artymiu. Tým sa podarí dosiahnuť normálny rytmus. Zákrok sa vykonáva pomocou ohybných katétrov, ktoré sa zavedú do ciev a pod kontrolou röntgenu až do dutín srdca. Tkanivo sa potom zničí buď teplom (rádiofrekvenčná energia) alebo naopak chladom (kryoenergia).

 

Implantovanie pacemakera – kardiostimulátora

Kardiostimulátor je drobné elektrické zariadenie, ktoré sa implantuje do tela pacienta. Slúži na úpravu činnosti srdca pomocou elektrických impulzov, ktoré prístroj do srdca vysiela. Existujú kardiostimulátory, ktoré sa zapínajú automaticky, len keď srdcová činnosť klesne pod istú hranicu, alebo prístroje s pevne nastavenou frekvenciou, obyčajne 70 impulzov za minútu. 

 

Implantovanie kardioverter-defibrilátora

 je to prístroj, ktorý sa implantuje do hrudníka a elektrickým výbojom dokáže „naštartovať“ srdce, pokiaľ sa zastaví. Okrem tepu kontroluje aj rytmus srdca a pokiaľ zaznamená príliš rýchly, abnormálny srdcový rytmus, elektrickým výbojom jeho rytmus napraví. Využíva sa preto pri liečbe srdcových arytmií, ale aj u ľudí, ktorým hrozí náhla zástava srdca, napríklad pri kardiomyopatii, po srdcovom infarkte, komorovej fibrilácii a podobne.

 

Mechanický podporný systém ľavej komory

Ide o podporné zariadenie s funkciou pumpy, ktoré sa umiestňuje do hrudníka pacienta a pomáha srdcu pumpovať okysličenú krv do organizmu. Nenahrádza srdce, ale pomáha mu vykonávať jeho funkciu – zabezpečiť normálne prúdenie okysličenej krvi zo srdca do tela. To môže rozhodnúť o živote alebo úmrtí pacienta, ktorého srdce je oslabené a potrebuje si oddýchnuť po otvorenej operácii srdca, u pacientov, ktorých srdce je príliš slabé a nedokáže dostatočne pumpovať krv ako aj u ľudí, ktorí čakajú na transplantáciu srdca. Podporný systém ľavej komory sa využíva ako doživotná liečba aj u pacientov, ktorí nemôžu podstúpiť transplantáciu alebo sú v poslednom štádiu srdcového zlyhávania.

 

Transplantácia srdca

 znamená nahradenie pacientovho chorého srdca zdravým srdcom od darcu. Transplantácia je vhodná pre vybraných pacientov, ktorí spĺňajú medicínske kritériá. Je metódou liečby v prípadoch, kedy je srdce natoľko poškodené, že iná liečba už nie je účinná, no pritom celkový zdravotný stav pacienta je dobrý. Medzi najčastejšie ochorenia, ktoré si vyžadujú transplantáciu srdca, patria:

 

·      Dilatačná kardiomyopatia

·      Závažná koronárna choroba srdca so zjazvením tkaniva srdca v dôsledku srdcového infarktu

·      Vrodené defekty srdca

 

Komplikácie ochorení srdca

 

Srdcový infarkt

Cievna mozgová príhoda

Aneuryzma

Periférne artériové ochorenie

Náhle zastavenie srdca

Iné komplikácie:

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!