lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Lieky vs. výživové doplnky

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 7.11.2012
späť
Späť

Poslať
 

V súčasnosti je v lekárňach a niektorých obchodoch dostupných množstvo výživových doplnkov, ktoré si ako laici môžeme ľahko zameniť s liekmi a prisúdiť im schopnosť liečiť či predchádzať ochoreniam. POZOR! Medzi liekmi a doplnkami výživy je zásadný rozdiel.

 

Výživové doplnky

Výživové doplnky sú potraviny na doplnenie prirodzenej stravy, ktoré sú koncentrovanými zdrojmi živín, vitamínov, minerálnych látok alebo iných látok a výživovým alebo fyziologickým účinkom. Musia sa vyrábať v súlade s potravinovým kódexom.

 

Vyvážená a rozmanitá strava vo všeobecnosti poskytuje vyvážené množstvo živín a vtedy je užívanie výživových doplnkov prakticky zbytočné. Význam môže mať v prípadoch, keď strava nie je vyvážená alebo jej nie je dostatok, pri zvýšenej potrebe živín – napr. pri výkonnom športe, tehotenstve, ťažkej práci, nadmerným stresom v skúškovom období, pri rôznych diétach s nevyváženým pomerom živín, a podobne.

 

Povolenie na uvedenie výživových doplnkov do obehu vydáva Úrad verejného zdravotníctva, no posudzuje pritom najmä zdravotnú nezávadnosť produktu. Priamo nekontroluje kvantitatívne ani kvalitatívne vlastnosti prípravku. Priemerné hodnoty živín alebo látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom deklaruje len výrobca a úrady dozerajúce na bezpečnosť potravín.  Výživovým doplnkom je podľa zákona zakázané prisudzovať  schopnosť prevencie alebo liečby ochorení. Musia byť zo zdravotného hľadiska neškodné, no ich účinnosť, bezpečnosť a kvalita nemusí byť a obyčajne ani nie je overovaná takým spôsobom , ako pri liekoch.

 

Lieky

Liek je liečivo alebo zmes liečiv a pomocných látok upravených technologickým procesom, ktoré sú určené na ochranu pred chorobami, na liečenie chorôb, diagnostiku chorôb a ovplyvňovanie fyziologických funkcií. Liek obsahuje farmakologicky účinné množstvá liečivých látok. Ich obsah je prísne definovaný a kontrolovaný národnými i medzinárodnými štátnymi orgánmi.

 

Pred uvedením na trh musia lieky prejsť rozsiahlymi a komplexnými skúšaniami, po uvedení na trh podliehajú ďalšiemu prísnemu sledovaniu účinnosti a bezpečnosti. Majú iný štatút a udelenie povolenia uvedenia na trh tiež prebieha inak, ako pri výživových doplnkoch. Výrobca liekov musí mať povolenie a spĺňať kritériá na správnu výrobu liekov, musí byť zabezpečená kontrola vstupných surovín, kontroly počas výrobného procesu, ako aj výstupná kontrola. Pre lieky platia prísne kritériá, ktoré zabezpečujú, aby bola účinná látka v správnej dávke a čistote, aby sa liek v tele správal tak, ako to očakávame, musí byť zabezpečená stabilná hladina účinných látok a účinnosť musí byť overená kontrolovanými klinickými štúdiami. Na to, aby sa liek dostal na trh, musí prejsť prísnym registračným procesom na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv, ktorý mu pridelí tzv. registračné číslo a to musí byť uvedené na vonkajšom obale lieku. Pokiaľ prípravok nemá toto číslo na obale, ide iba o potravinový doplnok.

 

Pre naše zdravie je dôležité, aby sme využívali dostupné prípravky správne, podľa toho, na čo sú určené a nekupovali „neškodný“ (ale málo účinný) výživový doplnok, keď trpíme skutočným ochorením a v skutočnosti potrebujeme účinný a primerane bezpečný liek.

 

Tab. Niektoré rozdiely medzi výživovým doplnkom a liekom[1]

 

 

Výživový doplnok

Liek

Účel použitia

Doplnenie prirodzenej stravy, ochrana a podpora zdravia

Prevencia a liečba chorôb, ovplyvnenie fyziologických funkcií, diagnostika ochorení

Obsah

Zložky výživy, najmä vitamíny a minerály

Liečivo alebo zmes liečiv vo farmakologicky účinnom množstve

Obsah účinných látok

Relatívne nízky, dôraz na neškodnosť, zabránenie toxicity pri laickom nekontrolovanom užívaní

Relatívne vysoký, dôraz na zabezpečenie medicínskeho účinku

Liečivo

Zriedkavo, v nízkom dávkovaní

Vždy, vo farmakologicky účinnom dávkovaní

Garancia obsahu liečiva

Voľnejšia

Prísna

Zabezpečenie kvality výroby

Správna výrobná prax podľa zásad výroby potravín

Správna výrobná prax pri výrobe liekov – náročné, prísne požiadavky i kontrola

Cena

Obyčajne nižšia

Obyčajne vyššia

Úhrada zdravotnej poisťovne

Nie

Podľa platnej kategorizácie

 

 



[1]              doc. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD.: Liek alebo výživový doplnok, Súčasná klinická prax 1/2011, str. 39


Diskusia k článku:

môj pohľad na vec: ľudia pod vplyvom reklamy a tlakom rôznych firiem míňajú zbytočne veľa peňazí na rôzne výživové doplnky bez konzultácie lekára a za druhé aj bez efektu. konkrétny príklad - môjmu manželovi odporčil lekár na problémy s kolenom wobenzym - voľnopredajný liek a v lekárni mu ako alternatívu ponúkli nejaký výživový doplnok profizym. V konečnom dôsledku si môj manžel vybral wobeznym, pretože je to liek a vie, že mu to pomôže a o tom profizyme sme počuli už kadejaké pochybné informácie. Výživové doplnky nemajú také prísne kontroly zloženia ako lieky, takže výrobcovia si môžu prakticky napísať čo chcú.
Neregistrovaný - katarinaT, 17.2.2013 13:30, katarinaturjanova(`na`)yahoo.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!