lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
DESATORO VIANOČNEJ FINANČNEJ DISCIPLÍNY - NAKUPUJTE DARČEKY S ROZUMOM. POSLANÍM VIANOC JE UROBIŤ NIEKOMU RADOSŤ, NIE SA ZADĹŽIŤ.

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 29.11.2011
späť
Späť

Poslať
 

Takmer tretina Slovákov* nakúpi vianočné darčeky v posledných dňoch pred Štedrým večerom. Na darčeky a nevyhnutné nákupy na sviatky plánujeme podľa nedávneho prieskumu spoločnosti  Deloitte minúť v priemere 437  EUR. Snaha urobiť radosť svojim najbližším a priateľom nám však môže vytiahnuť z peňaženky viac financií ako si môžeme dovoliť minúť alebo splatiť. Nepodľahnite vianočnej nákupnej horúčke. Aby boli vaše tohtoročné Vianoce naozaj štedré a mali ste z nich radosť aj po ich skončení, nenechajte sa finančne vyčerpať.

 

Najčastejšími darčekmi, ktoré nakupujeme na Vianoce, sú kozmetika, knihy, hračky, oblečenie, ale aj elektronika, mobily, či fotoaparáty, kamery alebo počítače. Vianočná nákupná vášeň sa však môže poľahky stať nebezpečnou. Vytriezvenie však môže byť bolestivé a to najmä vtedy, ak radosť vašich blízkych niekoľkonásobne preplatíte na úrokoch a splátkach, alebo nakúpite darčeky za zbytočne vysoké ceny.

„Zachovať chladnú hlavu a trocha počítať. Skúste sa vyhnúť akýmkoľvek pôžičkám, úverom a splátkam,“ tak znie základná rada finančnej odborníčky sprostredkovateľskej spoločnosti Partners Group SK Andrey Strakovej a potvrdzuje to známou ľudovou múdrosťou: „najlepšie je prikrývať sa takou finančnou perinou, na akú máme“. Zároveň radí, ako sa nezadlžiť a v prípade, ak požičanie  peňazí je nevyhnuté radí, aký typ pôžičky je najvhodnejší a prečo.

 

 

Desať rád finančne zdravých a veselých Vianoc:

 

  1. Urobte si plán nákupov a vianočný zoznam. Ešte pred samotným vrhnutím sa do víru nákupov si v pokoji ujasnite, ČO a KOMU chcete podarovať. Urobte si zoznam darčekov, ktoré plánujete nakúpiť a zoznam obchodov, kde darčeky získate. Nebudete sa tak túlať z obchodu do obchodu a nakupovať impulzívne to čo zbadáte a míňať zbytočne peniaze.

 

  1. Nakupujte do výšky Vášho rozpočtu.  Staré porekadlo hovorí – prikrývajte sa takou perinou, na akú máte. Skúste si dopredu stanoviť a vyčleniť z vašich rodinných financií sumu, ktorú si môžete dovoliť minúť.

 

  1. Nezabúdajte na povianočnú finančnú rezervu. Myslite tiež na finančnú rezervu. Aj po sviatkoch predsa musíte zabezpečiť bežný chod vašej domácnosti.

 

  1. Keď už si požičiavate, počítajte či si to môžete dovoliť. Stanovte si, koľko budete po Vianociach mesačne schopní splácať z rodinného rozpočtu. Neberte si úver kvôli maličkostiam a na nákup potravín. Platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte. Ak sa zadlžujete, robte to len pre nákup vecí, ktoré skutočne potrebujete a ktoré budete využívať dlhodobo.

 

  1. Najrýchlejší a najlacnejší úver je povolené prečerpanie na svojom účte. Ten nepreplatíte. Je to najlepší spôsob rýchleho získania finančných prostriedkov. Pri dodržaní určitých podmienok je táto pôžička zdarma. Musíte však vrátiť peniaze do doby, ktorú stanoví banka. Väčšinou sa hovorí o 40-45 dňoch. Dôležitý je však 40/45-dňový cyklus banky, nie dátum odkedy si požičiate. Preto sa dobre v banke informujte.

 

  1. Bankové spotrebné úvery sú bezpečné. Ak potrebujete väčší objem peňazí, obráťte sa radšej na banky a využite spotrebný úver. Vyhnite sa nebankovým pôžičkám a „rýchlym formám“ získania peňazí. Ich ponuky sú lákavé, ale veľmi drahé a často krát ich nesplácanie vymáha exekútor.

 

  1. Nepodľahnite zdanlivo výhodným pôžičkám. Môže Vás vyjsť veľmi draho. Nízky úrok nie je zárukou výhodnosti, keď musíte splácať privysoké splátky. Dávajte si pozor na poplatky a dobre si prečítajte zmluvné podmienky. Všímajte ročnú percentuálnu mieru nákladov, číslo ktoré vyjadruje sumu úveru a dobu na ktorú je poskytnutý, spolu so všetkým poplatkami, ktoré s touto transakciou súvisia. Aby ste vianočný darček nemuseli splácať ešte niekoľko ďalších sezón.

 

  1. Nakupujte cez internet. Ceny rovnakých darčekov na internete sú často nižšie či prinajmenšom rovnako vysoké ako v kamenných obchodoch, navyše vám tovar doručia až domov. Niektoré tovary, napríklad počítače, kúpite cez internet dokonca až o tretinu lacnejšie. Počet ľudí, ktorí nakupujú vo virtuálnych obchodných domoch, z roka na rok stúpa. Pripravte sa teda na to, že počas Vianoc môže doručenie darčekov trvať o niečo dlhšie ako zvyčajne.

 

9.      Buďte alternatívni voči vianočnému konzumu. Nezabúdajte, že hodnota darčeka sa neurčuje podľa toho, koľko stojí. Často urobí radosť  maličkosť a fakt, že ste si spomenuli. Existuje množstvo kníh či webových stránok s návodmi, ako urobiť darček vlastnoručne (napríklad z textilu, papiera a podobne). Nemyslite si, že je to výlučne doména školopovinných detí a skúste zapojiť svoju fantáziu.

 

  1. Kupujte darčeky priebežne počas roka. Tento prístup vyžaduje určitú dávku  finančnej disciplíny, ale môže sa vyplatiť napríklad pri kupovaní kvalitných značkových vecí v sezónnych výpredajoch. Takto dokážete ušetriť až 70 percent z ceny darčeka. Skúste sa teda pripraviť na Vianoce 2012.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!