lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Manželkám antidepresíva a manželom viagru?

  Spracoval(a) : Diana Uričková
Dátum : 23.11.2007
späť
Späť

Poslať
 

Ústrednou témou siedmeho ročníka medzinárodnej sexuologickej konferencie Lábadyho dni bola sexualita minoritných skupín. Sexuologická špička zo Slovenska a Česka si vymieňala skúsenosti a názory od 15. do 17. novembra v Patinciach. Na kongrese odznelo spolu 34 prezentácií, ktoré sa venovali otázkam súvisiacim so sexuológiou a partnerskými vzťahmi. Zo známych osobností sa ňom zúčastnili napríklad Prof. Petr Weiss, Doc. Jaroslav Zvěřina, MUDr. Danica Caisová a MUDr. Anežka Imrišková.

Polygamia nie je typická len pre ľudí
Je človek od prírody monogamný, polygamný či promiskuitný? Na túto otázku sa vo svojej prezentácii snažil odpovedať Prof. Petr Weiss zo Sexuologického ústavu 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovy. V populačných výskumoch muži uvádzajú častejšie mimomanželské vzťahy, viac náhodných partneriek, viac komerčných sexuálnych stykov a túžbu po väčšej sexuálnej rozmanitosti.

Vyššia promiskuita mužov má biologické, ako aj historické príčiny. Do prvej skupiny patrí napríklad rozdielnosť medzi počtom spermií u mužov a vajíčok u žien. Kým muži ich majú desiatky až stovky miliónov, ženy len niekoľko sto. Z toho pramení túžba mužov po väčšej pestrosti sexuálnych partneriek.

K historickým príčinám možno zaradiť napríklad to, že pri veľkých rozdieloch v rozložení bohatstva v spoločnosti ženy preferujú polygynné manželstvá. Sú však aj prípady, kedy sa viacero mužov, obvykle bratov, žení s jednou ženou. Polyandria vzniká tam, kde muž má obmedzenú možnosť podporovať manželku, alebo kde sa týmto spôsobom bráni nárastu populácie nad únosnú mieru.

Iba tri percentá zo 4000 druhov cicavcov vytvárajú trvalejšie páry. Až 87 percent z 1154 popísaných ľudských spoločenstiev bolo alebo je polygamných. Napriek tomu sa väčšina ľudstva dnes hlási k monogamii. Vznik monogamných partnerstiev podľa Prof. P. Weissa súvisí s exponenciálnym nárastom veľkosti mozgu človeka a s tým súvisiacim zväčšením nárokov na rodičovskú starostlivosť.

Staršie ženy znášajú neveru ťažšie
MUDr. Anežka Imrišková z Psychiatrickej nemocnice vo Veľkom Záluží predstavila závery štúdie, ktorá poukazuje na psychiatrickú morbiditu podvádzaných manželiek a problematiku ich liečby.

Manželská nevera je fenomén, ktorý sa poníma rôzne z historického, zemepisného, etického, filozofického či náboženského hľadiska. Existujú extrémy od ponuky manželky hosťovi u Eskimákov až po prísahu manželskej vernosti Bohu v kresťanstve alebo upálenie  manželky s mŕtvym manželom v niektorých kultúrach.

V našom čase a priestore najmä u starších párov často spôsobuje nevera mužov psychiatrické symptómy u podvádzaných manželiek. MUDr. A. Imrišková pritom poukázala na skutočnosť, že sexuálne ambície starších mužov sa vekom nemenia, len zlyháva stratégia ich realizácie a ženy sa k nej stávajú menej tolerantné.
Odmietavé postoje starších žien voči manželskej nevere sú zrejme jedným z prejavov zmeny ženskej role v spoločnosti  a jedným z faktorov prehlbovania krízy maskulinity. Ako vtipne uzavrela tému nevery MUDr. A. Imrišková, sexuológom ostáva predpisovať ženám antidepresíva a mužom viagru.

Vedecká disciplína andrológia
Urológ Pavol Lepieš priblížil ponímanie sexuality v starovekých civilizáciách a históriu sexuológie. Zároveň sa zaoberal vznikom vedeckej disciplíny andrológie. Ide o odvetvie medicíny, ktoré sa zaoberá reproduktívnymi funkciami vo fyziologických a patologických podmienkach. P. Lepieš okrem iného konštatoval, že muži po štyridsiatke by mali aspoň raz za dva roky absolvovať vyšetrenie prostaty.

D. Kešický sa zaoberal sexuálnymi poruchami u depresívnych pacientov. Podľa neho existujú jednoduché dotazníky, ako zmerať poruchu sexuálnych funkcií, ako je ejakulácia, orgazmus, vzrušenie alebo libido. J. Štefančík vo svojej prezentácii opísal dopad erektilnej dysfunkcie na psychiku muža a zároveň na partnerský život. V tejto súvislosti konštatoval, že optimálna pevnosť erekcie vedie k zvýšenej spokojnosti so sexuálnym životom a je najviac žiadaným cieľom liečby porúch erekcie. Otázku ženského orgazmu priblížil J. Zvěřina. Ako však pripustil, stále sa nevie, ako presne funguje a na čo slúži, interpretácie jeho funkcie sa vo vedeckých kruhoch a výsledkoch experimentoch líšia.

Sexuálna výchova
MUDr. Martin Hrivňák prezentoval výsledky prieskumu znalostí a postojov mládeže na stredných odborných školách, ktoré nemajú v osnovách sexuálnu výchovu ani biológiu. Uviedol niekoľko zaujímavých poznatkov a zároveň aj alarmujúcich zistení. 38 percent žiakov nemá žiadne skúsenosti so sexuálnou výchovou, iba 25 percent považuje homosexualitu za prirodzenú, ostatní ju vnímajú ako chorobu či úchylku. 90 percent považuje sex pred manželstvom za správny a/alebo akceptovaný, 48 percent použilo pri prvom pohlavnom styku prezervatív a takmer všetci považujú antikoncepciu za potrebnú. Takmer tretina študentov si myslí, že informácie o sexuálnej výchove by mala poskytnúť škola.

Erotické v neverbálnej komunikácii
Odľahčenie od vážnych sexuologických tém priniesla prezentácia psychoterapeutky Laury Janáčkovej, ktorá sa zaoberala tým, čo je erotické v neverbálnej komunikácii. U žien je podľa nej sexi mladosť, postava v tvare presýpacích hodín, oblé boky a štíhly krk. Na mužoch ženy pútajú ramená, držanie tela, malý zadok, svalnaté paže a širší hrudník. Muži aj ženy preferujú dlhé nohy. Muž chce zaujať potenciou, ženy cudnosťou. Najmenej obľúbenou časťou u oboch pohlaví je veľký zadok. Zdvihnutie obočia a úprava vlasov je prejavom záujmu. Zaklonenie hlavy je signálom zraniteľnosti a má sexuálny podtext.

Slovenská sexuologická spoločnosť organizuje odborné semináre a konferencie. K najznámejším patria Košické sexuologické dni a Lábadyho sexuologické dni. Verejnosť má od roku 2001 k dispozícii internetovú stránku venovanú kvalite sexuálneho života www.potencia.sk a telefonické poradenstvo na Modrej linke 0850 111 218. Na linku mesačne  volá 150 až 300 ľudí, prevažne mužov. Za šesť rokov na Modrú linku zatelefonovalo viac ako 29-tisíc ľudí. Využíva sa aj elektronická korešpondencia s odborníkmi, čo dokumentuje vyše 8-tisíc osobných rád v uplynulom období.


 


Diskusia k článku:

To sa da aj takto riesit. Manzelkam spanish fly a manzelom bromovy caj.
Neregistrovaný - prispevok, 10.12.2007 17:07
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!