lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Úplne na dne…

  Spracoval(a) : Gabriela Richnavská
Dátum : 13.11.2006
späť
Späť

Poslať
 

Mala som sedemnásť a prežívala svoju prvú lásku. Bohužiaľ, rozišli sme sa. Našiel si inú. Bola pekná a… veľmi štíhla! A tak sa začal zmätok v mojej hlave. Dávala som si za vinu, že tých mojich „pár kíl navyše“ spôsobilo, že už nie sme spolu. A pritom v tom období som mala menej než 50 kíl! Môj „nový život“ sa začal delenou stravou. Šla som však až do extrému. Každé sústo som si začala vážiť. Ak malo čo i len o 2-3 dkg viac, odrezala som z neho. Tento boj trval 4 roky. Mala som sotva 36 kíl.

Znepriatelila som si celé svoje okolie. Všetci videli, čo sa so mnou deje, len ja som si to nechcela pripustiť. Nechcela som vidieť, že to, čo robím, je úplne choré a nezmyselné. Mama ma nútila jesť. Nenávidela som ju za to. Rovnako všetkých dookola. Mala som pocit, že mi nik nerozumie. Klamala som, jedlo vyhadzovala alebo skrývala. Myslela som, že už len pohľad do zrkadla spôsobí, že priberiem. Merala a vážila som sa trikrát denne. Podrobne si zapisovala, čo som počas dňa zjedla a večer vždy analyzovala, čo z toho som zjesť nemusela… Z toho všetkého mi začali vypadávať vlasy, kaziť zuby, mala som strašné kruhy pod očami. Nedokázala som sa v škole sústrediť…

Mama raz objavila ten môj denník. Preplakala celú noc a potom ma násilím odviedla do nemocnice. Keď sa na to spätne pozerám, myslím, že nič lepšie urobiť nemohla. Navštívila som veľa psychiatrov a liečební a ešte stále z toho nie som vonku, ale dospela som do štádia, keď si uvedomujem, že hru, ktorú som sama so sebou rozohrala je smrteľná. Že víťaz môže byť iba jeden. Buď ja alebo ona. Anorexia.

Silvia, 22 rokov

Fakty o poruchách príjmu potravy
Týmito poruchami trpia prevažne dievčatá a mladé ženy. Anorexia a bulímia sa stávajú jedným z najčastejších a najzávažnejších ochorení vo vekovej kategórii  od 13 až 25 rokov. V poslednej dobe však vzrastá aj počet prípadov porúch príjmu potravy u chlapcov a mladých mužov. Odborná literatúra uvádza, že počet tých, ktorí majú vážny problém so stravovaním sa pohybuje na hranici 1 - 3 % u mladých dievčat a žien. Určité narušenie stravovacích návykov a správania sa objavuje až u 6-8 % v tejto rizikovej skupine. Na desať až dvadsať chorých dievčat pripadá jeden chlapec alebo mladý muž. 

Mentálna anorexia
Mentálna anorexia je porucha charakterizovaná najmä chorobným strachom z tučnoty a priberaním na váhe. Práve z týchto dôvodov sa dievčatá snažia redukovať príjem potravy na minimum. Spočiatku je chuť k jedlu a pocit hladu vedome potláčaný. Postupom času však choré dievčatá skutočněe strácajú chuť k jedlu a dochádza u nich k závažnému oslabeniu pocitu hladu. Anorektička využíva k chudnutiu rôzne metódy: dodržiava častokrát až drastické diéty, nadmerne cvičí, zvracia aj po malom množstve jedla, užíva preháňadlá či lieky znižujúce chuť k jedlu alebo močopudné lieky.

K prejavom hladovania a intenzívnych diét patria:
.    nadmerný úbytok váhy;
.    zvýšená celková únava a svalová slabosť;
.    pocity zimnice a znížená telesná teplota;
.    nepravidelná menštruácia, postupne až jej úplné vynechanie;
.    nízky krvný tlak, závraty;
.    znížená funkcia čriev, prejavujúca sa zápchou;
.    vypadávanie vlasov, krehké nechty, vysušená koža;
.    silná kazivosť zubov;
.    smútok až depresívna nálada, podráždenosť, neistota a úzkosť;
.    pokles sebadôvery, postupne až samovražedné myšlienky;
.    poruchy koncentrácie a pozornosti, nesústredenosť;
.    poruchy spánku;
.    strata záujmu o okolie a všetko, čo sa bezprostredne netýka jedla;
.    konflikty s rodičmi a priateľmi, až postupná sociálna izolácia;
.    narušené vnímanie vlastného tela. 

Mentálna bulímia
Mentálna bulímia býva často pokračovaním anorexie a extrémnej vychudnutosti ako u anorexie. Neovládateľné bulimické aspekty sa prejavujú  hlavne záchvatmi prejedania sa a zvracaním. Nebezpečie bulímie spočíva v záchvatoch, ktoré rozvracajú telesný metabolizmus a môžu viesť k trvalým zdravotným problémom.
Choré dievčatá trpia tiež častými depresiami a pocitmi viny. Myšlienky na jedlo, prejedanie sa a zvracanie sa môžu stať jedinou náplňou ich života.

K prejavom kolobehu hladovania a zvracania patrí:
.    nadmerná pozornosť venovaná jedlu a telesnej hmotnosti;   
.    strach z pribrania na váhe;   
.    záchvaty prejedania sa a následného zvracania   
.    stravovanie sa v tajnosti;
.    zneužívanie preháňadiel a močopudných liekov, užívanie tabletiek na
zchudnutie;
.    nadmerné a vyčerpávajúce cvičenie;
.    okrúhla tvár, spôsobená zdurením slinných žliaz a hormonálnymi
zmenami;
.    zvýšená kazivosť zubov;
.    zažívacie problémy (pálenie žáhy, žalúdočné vredy, črevné potiaže);
.    možnosť metabolického rozvratu organizmu v dôsledku odvodnenia
organizmu  a nerovnováhy minerálov;
.    depresie, zmeny nálad, podráždenosť;
.    pocity viny, nadmerná sebekritika, úvahy o samovražde.

RIZIKOVÉ FAKTORY VZNIKU PORUCHY PRÍJMU POTRAVY
Vznik ochorenia závisí od viacerých skutočností a ich vzájomnej kombinácie. V odbornej literatúre sú spomínané najmä tieto rizikové faktory:
    * biologická danosť jedinca,
    * jeho psychologická zraniteľnosť,
    * primárna rodina,
    * kultúrne prostredie.

O tom, ktorý z faktorov je najrizikovejší sa vedú mnohé diskusie. Mnoho hlasov sa prikláňa k názoru, že pre dospievajúcu mládež je najväčším rizikom vzniku ochorenia súčasný spoločenský diktát módy. Či je to skutočne pravda ukážu až ďalšie výskumy.

Vek
Problémy so stravovacími návykmi začínajú najčastejšie počas dospievania a to desaťkrát častejšie u dievčat ako u chlapcov. Vrchol výskytu býva u mentálnej anorexie medzi 13.-14. rokom a medzi 17.-18. rokom. Mentálna bulímia sa objavuje skôr u dievčat po puberte a môže ju predchádzať epizóda anorexie.

Diéty
Podľa väčšiny štatistických údajov redukčné diéty zvyšujú riziko vzniku anorexie alebo bulímie asi osemkrát. Približne u 20% až 30% žien, ktoré držia nejakú redukčnú diétu sa časom rozvinie úplná alebo čiastočná forma poruchy príjmu potravy.
V minulosti držali diéty hlavne ženy s vysokou nadváhou a ľudia po operačných zákrokoch. Dnes sú vďaka mohutnej mediálnej podpore diéty oveľa rozšírenejšie a začínajú s nimi ženy a dievčatá stále mladšie a menej vážiace. Strácajú sa hranice medzi zásadami zdravej, správne vyváženej stravy a diétnym spôsobom života. Niektoré populárne osobnosti (hlavne z radov modeliek, či televíznych moderátoriek) s hrdosťou propagujú takmer anorektický spôsob stravovania. Príkladom je istá známa televízna moderátorka, ktorá v časopise pre mladých uviedla, že raňajkuje zapekané jablko, obeduje ľahký šalát a večeria jogurt. Pri tom všetkom je pracovne veľmi vyťažená a denne potrebuje veľa energie.
Výskumné štúdie však dokazujú, že držanie diéty je účinné asi tak, ako výhra na hracom automate. Znížiť hmotnosť sa podarí, ale nie vždy a určite nie každému. Ešte dôležitejším sa zdá zistenie, že držanie prísnych redukčných diét je spojené so zvýšeným rizikom úmrtia hlavne na ochorenia srdca.

Hladovanie spojené so želaním schudnúť, má veľký vplyv nielen na telesné, ale aj na duševné zdravie. Môže prechodne vyvolať mierne euforickú náladu a paradoxne aj nárast energie. Z dlhodobého pohľadu je však hladovanie pre organizmus veľká záťaž - môže ohroziť zdravie a dokonca aj život jedinca.

Niektoré účinky hladovania na organizmus:
    * zvýšená citlivosť na chlad, (väčší mráz môže spôsobiť omrzliny),
    * poruchy spánku,
    * zvýšený rast ochlpenia po celom tele,
    * oslabený krvný obeh, pomalý pulz a návaly krvi,
    * rednutie kostí,
    * stiahnutý žalúdok a pocit nepríjemného preplnenia po zjedení malého množstva jedla,
    * funkcia čriev je znížená, čo vedie k zápche.

Vplyv hladovania na myslenie a náladu:
    * nálada je depresívna, s plačlivosťou a "čiernymi myšlienkami",
    * myšlienky na jedlo sú stále častejšie, nutkanie prejesť sa postupne narastá a zaberá väčšinu predstáv,
    * znížená schopnosť a záujem nájsť si partnera,
    * sústredenie sa na nejakú činnosť je problematické a tak je obtiažne pracovať naplno,
    * malé problémy sa zdajú byť neriešiteľné,
    * je narušená schopnosť racionálne uvažovať.

Napadlo vás niekedy prečo idú knihy a časopisy propagujúce držanie redukčných diét tak na odbyt? Prečo sa každý rok dostávajú na trh nové diéty a knihy o diétach? Odpoveď je jednoduchá - pretože nefungujú. Chudnutie sa predáva ako každé iné hobby, ako niečo, čo vás bude sprevádzať celý život. Rozvetvený dietetický priemysel si tak rafinovane zabezpečuje "mastné" zisky na mnoho rokov dopredu.

Spoločenský tlak
Príčinu rastúceho počtu porúch príjmu potravy vidí väčšina odborníkov práve v súčasnej kultúre, ktorá nekriticky oslavuje vychudnutú štíhlosť a nadmernú sebakontrolu. Médiá robia zo štíhlosti najdôležitejší znak ženskej krásy. Tým je možné zdôvodniť, prečo sú poruchy jedenia v podstate ženským problémom.

Od konca 50- tych rokov chudne ideál ženskej krásy približne rovnakým tempom, akým vzrastá priemerná telesná hmotnosť obyvateľstva ekonomicky rozvinutých krajín.
Čo myslíte, je zdravšie vážiť o 10 - 15 % viac, alebo menej ako je naša ideálna telesná hmotnosť? Mnohé štúdie ukazujú, že v skutočnosti je zdravšie vážiť o trochu viac ako pod príslušnú ideálnu telesnú hmotnosť. V dnešnej kultúre to ale vyzerá tak, že hoci je zdravšie vážiť o čosi viac, stále si myslíme, že budeme vyzerať lepšie keď budeme vážiť menej, a tým sa budeme aj lepšie cítiť, hoci je to nezdravé.
Módny ideál nepriamo ovplyvňuje hlavne ľahko zraniteľnú mládež. Štíhlosť je dnes cestou ku kráse, k úspechu, k šťastiu ... Pravdou ale zostáva, že súčasné ideálne proporcie sú pre väčšinu žien prakticky nedosiahnuteľné a ohrozujú zdravie.
Je zaujímavé, že zatiaľ čo v našej "západnej" spoločnosti sú prerušenia diét a mierna nadváha vnímané ako zlyhanie, v krajinách, kde je hladovanie nepríjemnou životnou skutočnosťou (a nadváha nepredstavuje estetickú vadu), sa poruchy príjmu potravy vyskytujú v minimálnej miere a dôvodom ich vzniku nie je "estetický" motív.
Diéta je teda prepych, ktorý môže byť presadzovaný len v spoločnosti nadbytku.

Reklama je považovaná za hlavného podporovateľa nenávisti k obezite. V reklame ide hlavne o to, vytvoriť dokonalý svet, v ktorom je všetko krajšie. Pritom sa kladie dôraz na mladosť, módnosť a dobrú kondíciu. Moletní ľudia však v povedomí verejnosti nestelesňujú ani jednu z týchto vlastností.

Móda - pokiaľ sa dnes chce žena či dievča moderne obliekať, musí mať nízku konfekčnú veľkosť. Prieskum uskutočnený v roku 1997 v bratislavských butikoch ukázal, že ak by sa v nich chcela obliecť moletnejšia žena s konfekčnou veľkosťou 50 (obvod hrudníka 114-119 cm, obvod pása 96-102 cm, obvod bokov 105-108 cm), nemala by šancu. Bola by nútená navštíviť niektorý z obchodných domov a aj tam by si mohla vybrať len nejaké jednofarebné oblečenie, a to čierne, sivé, prípadne krémové. Vo väčších mestách existujú dokonca butiky, v ktorých predávajú oblečenie pre dospelé ženy len vo veľkosti 38.

Cvičenie a imidž tela - v minulosti bolo hlavnou zásadou byť zdravý a cítiť sa v kondícii. Dnes sa pri propagácii zdravého spôsobu života vyzdvihuje hlavne udržanie si štíhlej línie. Je pri tom úplne jedno, či ste práve v období telesného vývinu, alebo ste matkou troch detí. Mnohé módne časopisy sú dokonca upodozrievané zo zámerného pretiahnutia fotografie pomocou počítačovej techniky.

Vymaniť sa spod silnejúceho tlaku spoločnosti orientovanej na samostatnosť, úspech, výkon a sebaovládanie nie je jednoduché. Zvlášť v období, v ktorom si mladý človek hľadá svoje miesto vo svete dospelých. Vyžaduje si to nemalú dávku odvahy, schopnosť nadhľadu a tiež zmysel pre humor.

Rodina
Všeobecný typ rodiny, v ktorej dieťa trpí poruchou príjmu potravy neexistuje. Z mnohých prieskumov však vyplýva, že rodiny s poruchami príjmu potravy rozhodne nie sú rodinami, kde by rodičia nejavili o svoje deti záujem. Práve naopak. Rodičia sa o svoje deti starajú, venujú im pozornosť, zaujímajú sa o ich aktivity. Toto zistenie sa prikláňa k niektorým poznatkom, ktoré výskyt poruchy stravovania pripisujú prevažne starostlivým rodinám zo stredných, či vyšších sociálnych vrstiev. Problémom v rodine s poruchou príjmu potravy býva komunikácia medzi jednotlivými členmi rodiny a spôsob riešenia problémov a konfliktov.

SPOLOČNOSŤ UNILEVER A NADÁCIE PONTIS A VIA PODPORUJÚ PREVENCIU PORÚCH PRÍJMU POTRAVY A ZDRAVÉ SEBAVEDOMIE DIEVČAT A ŽIEN – PROJEKT 5P ODŠTARTOVAL 1. 10. 2006

Spoločnosť Unilever so značkou Dove pokračuje vo veľmi úspešnej Kampani za skutočnú krásu zverejnením jej ďalšej fázy. Teraz sa značka Dove spojila s nadáciami PONTIS a VIA, aby spoločne otvorili diskusiu na tému zdravého sebavedomia dievčat a žien a s tým zdanlivo nesúvisiacu tému Podpora Prevencie Porúch Príjmu Potravy, ktorá je neodmysliteľne spätá s prirodzenou a zdravou krásou.

Od 1. októbra 2006 po dobu minimálne jedného roka štartuje unikátny charitatívny projekt v spolupráci so spoločnosťou Unilever, pod hlavičkou značky Dove a nadácií VIA a PONTIS. Jeho cieľom je otvoriť širšiu diskusiu na tému zdravého sebavedomia dievčat, žien a porúch príjmu potravy. Projekt sa snaží poukázať na problematiku tejto témy a osloviť nás všetkých, aby sme si pripustili, že možno hneď vedľa nás žije človek s poruchou príjmu potravy. Preto budú mať ľudia možnosť v rámci projektu prispievať SMS v SR a DMS v ČR na verejnú zbierku Dove, ktorá bola vyhlásená začiatkom októbra. Výťažok z vyzbieraných peňazí bude použitý na projekty podporujúce prevenciu porúch príjmu potravy prostredníctvom vyhlásenia verejných grantov. Rovnako na podporu pomoci dievčatám v kritickom veku, ktoré trpia nedostatočne silným a zdravým sebavedomím.

Charitatívny projekt 5P je ďalšou časťou Kampane za skutočnú krásu. Jeho cieľom je aj naďalej podporovať nielen prirodzenú krásu, ale predovšetkým zdravie. To býva na úkor krásy veľmi často zanedbávané. Práve porucha príjmu potravy patrí medzi najčastejšie následky honby za krásnou postavou a desiatky – predovšetkým žien a dievčat – trpia týmto ochorením dlhodobo. V niektorých prípadoch aj celoživotne.

V rámci Kampane za skutočnú krásu a verejnej zbierky 5P, má svoje dôležité miesto samostatný výukový program Body Talk, ktorého cieľom je účinne komunikovať s teenagermi, predovšetkým s mladými dievčatami. Tvoria najviac ovplyvniteľnú skupinu a sú v oblasti PPP veľmi podceňované. Práve u detí na základných školách problém s príjmom potravy mnohokrát začína. Vie si však dvanásťročná slečna so strojčekom na zuboch a pehami poradiť so svojimi vnútornými pocitmi, keď sa denne pozerá na titulné stránky časopisov s „dokonalými“ modelkami? Práve preto je tu projekt Body Talk, v rámci ktorého budú školopovinným deťom odborníci vysvetľovať základy zdravého sebavedomia, pochopenia a akceptácie samých seba. V rámci rôznych cvičení si tu deti napríklad vyskúšajú prácu v reklamnej agentúre, kde sa rodí „všetko dokonalé“. Predovšetkým však dostanú priestor hovoriť o tom, čo ich trápi na svojom tele, v duši… aby na svoje zdanlivo  zanedbateľné problémy neboli samé. Čo je dôležité, budú mať možnosť diskutovať s odborníkmi, ktorí pomôžu ich zdanlivo malicherným problémom čeliť.

„Krása vždy bola aj bude jednou z najdiskutovanejších tém. Po stáročia sa pohľad na ňu menil. Kto dnes môže s určitosťou tvrdiť, čo je skutočne krásne a čo už nie? Značke Dove záleží na tom, aby sa všetky ženy cítili byť prirodzene pekné, vyžarovala z nich pohoda, spokojnosť a zdravé sebavedomie,“ vysvetľuje Lenka ČUBROVÁ Brand Manager Dove pre českú a slovenskú republiku a dodáva: „Každá z nás listuje v life-styleových časopisoch a častokrát sa stane, že sa porovnávame so štíhlymi, trendovo oblečenými krásnymi modelkami či celebritami. V porovnaní s nimi sa zrazu cítime byť nedokonalé. Áno, médiá niekedy formujú naše postoje. A môže to mať nedozierne, až tragické následky. Poruchy príjmu potravy a s tým súvisiace problémy sú tak nelogickým vyústením celej situácie, čo môže viesť až k patologickej bulímii a anorexii, strate sebavedomia, zažívacím problémom, poruchám osobnosti… Toto všetko musia ženy a dievčatá prekonávať na ceste za „ideálom krásy“? Ako dokáže sotva 12-ročné dievčatko včas rozpoznať, že toto nie je cesta, ktorou by sa mala uberať? Preto sa značka Dove rozhodla rozpútať verejnú diskusiu o kulte skutočnej krásy a najmä projekt 5P na Podporu Prevencie Porúch Príjmu Potravy. Nie, nechceme docieliť, aby sa dámy o seba prestali starať. Naopak, považujeme to za mimoriadne dôležité. Snažíme sa len nájsť tú správnu mieru, aby sa svoje „nedokonalosti“ naučili vnímať ako výnimočnosť a nie odchýlku od normálu. Nič sa nedeje samé od seba. Ani Rím nepostavili za noc. Uvedomujeme si, že búr nie myšlienkových stereotypov o kráse z titulných stránok časopisov je beh na dlhé trate. Značka Dove je však vytrvalá. Aj preto, že sme počuli nejeden smutný príbeh,“ uzatvára Lenka Čubrová.

Kto dokáže podať pomocnú ruku?

Bratislava:
PHDr. Katarína Kúdelová
0903 211 127, 02/57290360
Psychiatrická klinika FN, Mickiewiczova 13, Bratislava, oddelenie špecializované na PPP

Pezinok:
Pinelova nemocnica Pezinok
Psychosomatická klinika: 033/6482180

Banská Bystrica:
PHDr. Mária Sopková
0905 350 244, 048/43 12 101

MUDr. Dana Ignjatovičová
048/4131 327

Martin:
MUDr. Alena Karjašinská
048/4239 767

Košice
MUDr. Jana Frankovičová
055/6446 330

PHDr. Miroslava Orolová
Psychosociálne centrum
055/6719 359, 67 19 358

Poprad:
PHDr. Jana Bryjová
052/77223 85

MUDr. Silvia Kubáňová
052/7723 233

www.kampanzaskutocnukrasu.sk


Diskusia k článku:

aku krasnu tvaricku ste vybrali na tej prvej fotke, kompliment :).
Neregistrovaný - kocur v cizmach, 13.11.2006 00:33
Projekt,ktorý vymyslel Dov je dobrým nápadom.Videla som na vlastné oči ako sa dievčatá s problémom príjmu potravy liečili a mali pred sebou ťažkú cestu.Osveta v tejto oblasti myslím si ,že nie je na škodu veci.
Neregistrovaný - , 23.11.2006 21:07
oseveta obavam sa nepomoze nic... takmer kazdy o tom vie.. vela bab zacne, az ked o tom niekde pocuje...hm... a myslite, ze pocuju chvalospevy? nie...kazda si mysli, ze to zvladne... mam bulimiu.. aj teraz som na ceste do zachoda... denonenne zvraciam uz rok v kuse... niededy aj 15 krat denne... uz som zvracala aspon 2000 krat...a to iba za posledny rok...a viem presne, co sa deje s mojim telom a ake vyhliadky tejto choroby.... viac osvety??? skor viac porozumenia medzi ludmi, menej pokrytectva, sebectva, ublizovania... viac lasky, viac naplnenych snov a menej hlupych idealov... viac pokoja a istoty...menej rozvratenych rodin... menej strachu... viac stastia... skutocneho, nie umeleho.. . viac uprimnosti a vlastnych nazorov.... menej hlupych medii... ... ...to nie je porucha v hlave... to je porucha vo svete...
Neregistrovaný - , 13.12.2006 19:05
preco myslis,ze si s tym zacala...len mi nehovor,ze si naozaj potom schudla.
Neregistrovaný - , 28.12.2006 21:42
ahoj suhlasim s tebou ja som bulimicka uz 4 roky na zeciatku som ziskala o tom informacie v telke. vedela som ze to nieje spravne ale nebola som dost silna aby som schudla normalnym sposobom a strasne som chcela byt chuda ako dievcata z mojho okolia cely zivot sa mi niekto vysmieval z toho aka som bola tucna teraz na mi vravia ze som prilis chuda a mna najviac mrzi ze som bola taka hlupa a zacala som s tym pretoze teraz mam zniceny organizmus a pocit toho stastia ze som chuda je davno prec.konecne by som s tym chcela skoncit ale prilis sa bojim reakcie rodicov a toho ze budem musiet kvoli lieceniu prerusit skolu a preto moj zivot je len o jedle a zachode. chcela som len tym povedat ze keby ludia aspon trochu hladeli na city inych a brali by ich takych aky su nikdy by netrpelo tolko dievcat tymito chorobami hlupost a namyslenost ludi veie k ich zahube a a aj ja vediem svoj zivot k zahube pretoze jedine co chcem je zomriet a konecne sa vymamit z toho zacarovaneho sveta...ak si toto precita nejake dievca ktore s tym zacalo tak ho prosim nech prestane skor ako bude neskoro. kazdy by si mal vazit svoj zivot a zit ho naplno s tym co mu Boh dal
Neregistrovaný - , 2.1.2007 19:50
Drzim palce a som si ista, ze tento projekt pomoze stovkam/tisickam dievcat! Urcite by to pomohlo mne.. len bohuzial pred desiatimi rokmi nic podobne neexistovalo.
Neregistrovaný - Katarina, 27.4.2007 02:14, kat.kk(`na`)tiscali.co.uk
Dávajte si pozor! Ja mám 16 rokov a pred dvoma rokmi som prepadla anorexii. Vtedy som si to samozrejme v žiadnom prípade nechcela pripustit. Dnes už viem že som spravila najvačšiu hlúposť v mojom živote. Po ročnej liečbe sa to už pomaly dáva do normálu a kvoli tomu čo všetko som prežila v mojom 14. a 15. roku zivota si nadovšetko vážim samu seba a som hrdá že s pomocou mojich blizskych sa z toho pomaly dostavam. Som im zato veľmi vďačna a dám vám jednu dobrú radu buďte radi že ste a nepozerajte sa na druhých aký sú. Ja som mávala depresie kvoli mojmu výzoru a teraz si cením čo všetko mám lebo niekto nemá ani to:´´´-(
Neregistrovaný - , 26.3.2008 14:50
ked niekto chce schudnut tym ze bude hladovat, dove mu k tomu nepomoze so svojou osvetou. nic nepresvedci zeny aby prestali chudnut, ked sa chcu pacit muzom. pre nic ine baby nezacinaju chudnut len pre chalanov!
Neregistrovaný - blcha, 9.1.2009 20:29
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!