lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jesenné nepríjemnosti

  Spracoval(a) : Katarína Mikulcová
Dátum : 8.11.2006
späť
Späť

Poslať
 

Máloktorí z nás obľubujú to nepríjemné sychravé počasie na jeseň, ktoré poskytuje ideálne podmienky pre rôzne vírusové ochorenia, ako je napríklad chrípka alebo nachladnutie.

Mnohí považujú chrípku za ľahkú chorobu a pristupujú k liečbe ľahkovážne. Pritom ide o  nebezpečné ochorenie dýchacieho systému, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete. Chrípka sa prenáša z človeka na človeka kvapôčkovou cestou, to znamená kašľaním alebo kýchaním. Postihuje prevažne horné dýchacie cesty. Inkubačná doba je v rozpätí od jedného do troch dní. Zvyčajne začína zimnicou, bolesťami hlavy, svalov, kĺbov a zvýšenou teplotou. Ojedinelý nie je ani výskyt suchého dráždivého kašľa, nádchy, nevoľnosti a celkovej únavy. Komplikácie chrípky sprevádzajú asi 10% postihnutých chrípkou, a sú to najmä zápal priedušiek, zápal pľúc, zápal stredného ucha a prínosných dutín.

Dôsledky chrípky
Chrípka otravuje život nielen pacientovi, ale aj jeho okoliu. Neustále smrkanie, boľavé hrdlo či strata hlasiviek pokazí náladu hádam každému. Nehovoriac už o tom, že choroba jednotlivca má vplyv aj na fungovanie a chod celej spoločnosti. Počas chrípkových epidémií veľa ľudí nepracuje, straty súvisiace s produktivitou práce sú obrovské. Ďalším a hlavným nákladom spoločnosti sú náklady na hospitalizáciu pacientov chorých na chrípku, alebo na komplikácie spojené s chrípkou. Napríklad v USA každá chrípková epidémia stojí štát viac ako 30 miliónov dolárov.  Pre postihnutého chrípka znamená zdravotné komplikácie, narušenie pracovného a spoločenského života, výdavky na zdravotnú starostlivosť a samozrejme stratu príjmov v dôsledku pracovnej neschopnosti.

Prevencia
Veľmi dôležitá je prevencia, ktorá zabráni vzniku choroby a oslobodí človeka od zdravotných starostí a problémov. Veľký pozor na chrípku si musí dávať predovšetkým tzv. riziková skupina – starší ľudia nad 65 rokov, ľudia s chronickými zdravotnými ťažkosťami, pri ktorých je oslabený imunitný systém (napríklad cukrovka, srdcové ochorenia).
V prvom rade je potrebné nezaťažovať organizmus a dopriať si dostatok spánku a odpočinku. Odporúča sa prijímať väčšie množstvo tekutín, jesť veľa čerstvého ovocia a dodať telu vitamín C, či už v potrave alebo ako doplnok výživy. Pohyb na čerstvom vzduchu je výborným prostriedkom ako si spestriť deň a zároveň otužiť organizmus. Je dobré vyhýbať sa zafajčeným priestorom a skrátiť pobyt na verejných miestach (napríklad verejná doprava, obchody a pod.).

Tip z lekárne...
Oscillococcinum z francúzskych laboratórií Boiron je najpredávanejší homeopatický liek proti chrípke a vírusovým infekciám. Okamžite, ako sa objavia prvé príznaky chrípky, užije sa jedna dávka a zopakuje sa v šesťhodinových intervaloch 2 až 3 krát. Pri pokročilom chrípkovom ochorení sa počas 1 až 3 dní užíva jedna dávka ráno a jedna večer. Čím rýchlejšie sa liek užije (už pri prvých príznakoch), tým je jeho pôsobenie účinnejšie. Je vhodný pre všetkých, vrátane malých detí a tehotných žien.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!