lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako pripraviť ,,hriatô“?

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 7.11.2001
späť
Späť

Poslať
 

Na úvod tohto článku by sa žiadalo napísať, že hriatô vás okamžite postaví na nohy aj pri najsilnejšom prechladnutí / to vraví, môj muž/, ale tak to nie je a my nie sme pokrytecká reklama. To však nič nemení na skutočnosti, že jeho ďalšia obľúbená dobrota „ ambrózia“ /fľaška piva, vajíčko, citrón a lyžica škorice/chutí rovnako dobre a prechladnutie naozaj lieči. A ešte môže zmeniť váš negatívny postoj k akémukoľvek pivu, ktorého teplota prekročila desať stupňov Celzia.
Obľuba teplých nápojov stúpa s ubúdajúcimi stupňami na teplomeroch.
Napríklad Česi už roky popíjajú v mraze čaj s tuzemským rumom, Švédi si pochvaľujú svoj punč a Taliani servírujú unaveným lyžiarom ,,bombardino“. Kráľom všetkých varených alkoholických nápojov je však isto-iste varené víno. Víťazí aj napriek tomu, že všade ho pripravujú inak. Pridávajú do neho iné prísady, ovocie, miešajú ho s rôznymi druhmi alkoholu. A keď už vo vzduchu cítiť vôňu zimy a myšlienky zabiehajú k Štedrému dňu, ľudia bezhlavo nakupujúci vianočné darčeky sa vďačne zastavia na trhu, kam ich priláka jeho vôňa. Pôvodne som chcela písať o hriatom, ale fantázia ma priviedla až sem a to som ešte nespomenula punč.

Aký kraj, taký obyčaj
Univerzálny recept na ,,punč“ neexistuje. Jeho tradícia pochádza z pokusov vylepšiť chuť menej kvalitného vína. Kyslú a trpkú tekutinu bolo treba predovšetkým osladiť. Preto do hrnca putoval med. Zvyšok už závisel od invencie a možností kuchára. A tak je to až dodnes. Do hrnca s vínom najčastejšie vhadzujeme citrón a pomaranč – niekedy v celku, niekedy iba kôrku alebo šťavu. Na opačnej strane zemegule do neho pridávajú aj jahody a dokonca kivi. K tomu štipku brandy, cointreau, curacao. Na Slovensku povinne aj klinčeky, v Nemecku mandle. V mnohých krajinách sa korenie nepridáva bezprostredne do vína, ale nasype sa do špeciálneho ľanového vrecúška a až tak sa ponorí do vriacej tekutiny. Takto sa môžeme vyhnúť otravnému a v spoločnosti aj trápnemu vyťahovaniu klinčekov spomedzi zubov.

Ešte niekoľko tipov na horúce nápoje
Tradičný recept na varené víno je síce osvedčený, ale po niekoľkých rokoch ho už skutočne nemožno nazvať triumfom nápaditosti. Skúste to teda s jednoduchým, bulharským alebo maďarským červeným vínom. Ohrejte ho v hrnci, potom pridajte med v množstve, zodpovedajúcom vášmu individuálnemu gustu. Teraz je čas na pomarančovú kôrku a citrónovú šťavu, k tomu za hrsť klinčekov, mandle a škoricu. Tesne pred podávaním vareného vína do neho pridajte trochu brandy, ohriateho v osobitnej nádobe. Nápoj zapáľte a kvôli väčšiemu efektu zhasnite svetlo...

Dobre pripravené ,,hriatô“ tiež nie je na zahodenie.

Hriatô je vynikajúcim nápojom na zimné pikniky a víkendové výlety na chalupu. Kým naplníte slová hesla: „ Chce to pokoj a nohy v teple“ , postavte na pec plechový hrnček, hoďte do neho cukor, ktorý necháte skaramelizovať, keď má už hnedastý nádych, zalejete ho alkoholom / vodka, slivovica, kalvados/ všetko zmiešajte hrnček odtiahnite z pece, pridajte ďumbierový koreň / zázvor/ a trocha horúcej, čerstvo vypraženej slaninky. Žlčníka sa radšej nepýtajte, čo si o tom myslí.
P.S. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí horúce zimné nápoje nazývajú inak. V našej rodine je takáto tradícia. Príjemné prechádzky zimnou prírodou.


Diskusia k článku:

to už hej. <BR>Slaninka musí byť posekaná na drobučké kocôčky. Cukru radšej trošku menej. <BR>A nedajte sa dlho ponúkať. Keď hriatô ochladne, už ho nevypijete. A to je škoda! Ak ano, tak až potom vie žlčník o tom, kto je jeho pán...<BR>:-)<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 7.11.2001 17:44, pelech(`na`)dmd.sk
Oooooo a pani Janka je tu! Zdravím !:-)<BR><BR>Starý otec z Ústia (zatopené Oravskou priehradou) ma naučil hriatô variť takto: <BR>skaramelizujem 3 lyžice cukru, pridám 2 dcl vody, dobre rozmiešam. Potom prilejem 3 dcl vodky, alebo inej pálenky a pridám 1 dcl rumu! Vhodím klinček a kúštik zázvoru. Držiac v ruke pokrievku (proti prípadnému ohníku), čakám, kým nezovrie. Môj doplnok: podávam s koliečkom citrónu. <BR>Slaninku si vraj dávali len drevorubači v lese, aby nápoj vydržal horúci.<BR><BR>Horúci nápoj z "nesscafé": šálku s lyžičkou "nesky" zalejem horúcim rumom. :-))<BR><BR><BR>
Neregistrovaný - nena, 7.11.2001 19:01, nena(`na`)post.sk
Akože, u nás sa hriate robí vždy so slaninkou. <BR>Zázvor sa nepridáva. Cukor sa vodičkou zalieva, aby sa karamel rozpustil.<BR>Prsný návod neviem, pretože to je pri rodinnej udaosti=zabíjačka bratova parketa. Prezviem sa a prezradím.<BR>Pri hriatom mi je najviac ľúto toho alkoholu ktorý sa odparí.<BR>Dobrý deň s hriatym a s<BR>:-)<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 8.11.2001 10:59, pelech(`na`)dmd.sk
Slaninka, alebo lyžica masti sa vraj naozaj pridávala, aby nápoj vydržal drevorubačom v lese horúci. Myslím, že v dnešných "sedavých" časoch ju môžme vynechať. :-)))
Neregistrovaný - nena, 8.11.2001 22:20, nena(`na`)post.sk
Ľudia, ke´d je reč o alkohole hneď sme sa rozhovorili. U nás sa vravelo, že hriatô nesmie byť z rumu, ak chce človek prežiť. Ale rum sa lial potokom do kofoly a pepsi. Vraj letecká. Naozaj som z toho lietala. Alebo z guláša?
Neregistrovaný - Eva, 8.11.2001 23:48
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!