lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Všetko čo musíte vedieť o svadbách 2

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 15.11.2000
späť
Späť

Poslať
 



V niektorých kultúrach, najmä v indických, ale aj na Kaukaze, či v arabských krajinách sa vyžaduje, aby bola nevesta panna. V Gruzínsku napríklad dodnes po svadbe nosia „krvavú plachtu“ po príbuzných, aby ukázali ako si vychovali dcérku.

Ak si chce teda mladý Gruzín užívať už pred svadbou, musí rátať s tým, že počas svadobnej noci si musí dobrovoľne pustiť žilou. Najlepšie pod kolenom.
V niektorých krajoch , napríklad v Tirolsku, ale všade tam kde sa rodí málo detí, je naopak žiaduce, aby bola nevesta už tehotná. Zrejme lepší dôkaz o jej plodnosti doteraz nevymysleli. Vhodná žena sa môže preukázať aj tým, že pred manželstvom porodila aspoň jedno dieťa. S dieťaťom, s dieťaťom v brušku alebo bez dieťatka je svadba lákavou záležitosťou.
Dokonca až tak, že vznikla Guinnessova kniha o svadbách a manželstve.
Je to zaujímavé čítanie, človek sa v ňom dozvie, že v mnohých krajinách, najmä Afriky, je dodnes dovolené mnohoženstvo. Jeho pomalý zánik nespôsobuje zmena morálky, ale nedostatok financií.
Zákon totiž jasne hovorí, že všetky manželky a ich deti musia žiť na rovnakej úrovni. Najviac manželiek mal kamerunský princ-90. Predbehol ho čínsky cisár Jang-Ti, ktorí síce mal manželku iba jednu, ale oficiálne mal k dispozícii 3000 palácových „panien“. V Brazílii, v Tibete a na Novej Guinei zdieľa muž spoločnú manželku s otcom. Niektoré kmene v Afrike majú spoločné „kmeňové“ manželky. Sú kmene, kde sa manželka požičiava, ba priam vnucuje hosťovi na noc. Tento zvyk prežíva v amazonských pralesoch a u Eskimákov. Jeho pôvod spočíva v tom, že ľudia tu zistili, že ak bola manželka neverná s cudzincom, narodilo sa jej zdravšie a silnejšie dieťa. Nejde teda o veľkorysosť, ale o istý druh zmeny opotrebovaného genofondu.

Večným problémom pretriasaným najmä v Európe a špeciálne na Slovensku a v Čechách je vek manželov. Mužom ešte dokážeme odpustiť, ak si berú hoci aj o polovicu mladšie ženy, ale ženám akosi nevieme odpustiť, ak majú mladších manželov.
Rekord v tomto prípade drží za mužov 101 ročný sir Robert Mayer, ktorý poňal za svoju poslednú manželku 48 ročnú Jacqueline Nobleovú. Rut Kimberová mala 93 rokov, keď sa vydala za svojho 28 ročného manžela. Bolo to v roku 1990.
Najkratšie manželstvo zažil slávny miláčik žien Rudolph Valentino. Trvalo jeden deň, Greta Garbo sa pre istotu na svadbu s hercom Johnom Gilbertom nedostavila, Marlen Dietrichová žila celé desiatky rokov odlúčená od svojho manžela, ale nikdy sa nerozviedla. Katharine Hepburnová sa po zblížení so Spencerom Tracym, prestala úplne zaujímať o svojho zákonitého manžela a geniálny Spencer Tracy sa zasa napriek nekonečnej láske ku Katherine, nedokázal vzdať ani lásky ku svojej manželke a tak to pekne ťahali v trojici.

Osem manželstiev uzavrela Elizabeth Taylorová a Lana Turnerová, šesť manželov má na konte Danielle Steelová, päť razy sa oženil Richard Burton. Charlie Chaplin a Humphrey Bogart stáli pred oltárom štyri razy. Samozrejme, že nie spolu. Tri manželstvá má za sebou Brigitte Bardotová a Marilyn Monroeová. No a dve má dnes už sa sebou takmer každý jedinec schopný pripustiť myšlienku na manželstvo.
Reparát je síce v manželstve dovolený, ale nie je vôbec návodom na lepší vzťah. Zväčša sa stretávajú opäť rovnaké typy ľudí, aby páchali spolu rovnaké chyby. Po druhý raz ich však až tak veľmi neprekvapia.

O tom koľko ľudí si zostalo naozaj verných, až do konca života, sa nedočítate ani v knihe rekordov. Najväčšiu pozornosť v novovekých dejinách vyvolala svadba princa Charlesa s lady Dianou Spencerovou.
Dnes už vieme, že ich nešťastím bola neodpútanosť princa od svojej bývalej milenky Camilly a slabosť princeznej pre exotických mužov. To by zničilo aj silnejšie nátury.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!