lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nielen mesiac úcty, ale starnutie ako fenomén. Ako s tým žiť?

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 19.10.2016
späť
Späť

Poslať
 

K 30. septembru 2016 evidovala Sociálna poisťovňa vyše 1 045 000 poberateľov starobných dôchodkov*. Dá sa však na základe týchto čísel tvrdiť, že pätinu obyvateľov Slovenska tvoria seniori?

Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov vyhlásilo október za Mesiac úcty k starším v roku 1990. Európska populácia, Slovensko nevynímajúc, starne. Preto je potrebné podporovať seniorov v aktivitách a neposielať ich na okraj spoločnosti. Staroba čaká na každého, nech už má akúkoľvek podobu. 

Niet pochýb, že telo sa vekom mení, avšak slabosť a chorľavosť nie sú nevyhnutné. „Kľúčom k úspešnému starnutiu je prevziať zodpovednosť za svoje telo a ubezpečiť sa, že ostáva v dostatočne dobrom stave na to, aby odolalo mnohým zdravotným ťažkostiam súvisiacim so starnutím,“ hovorí MUDr. Pavel Malovič.

Kvalitu života seniorov výrazne ovplyvňujú aj medziľudské vzťahy. Samota a pocit nepotrebnosti je kritický v každom období života.  V starobe sa sieť sociálnych kontaktov redukuje, ich nedostatok vedie k depresívnym náladám, mrzutosti a zatrpknutosti. Kameňom úrazu je aj zhoršujúca sa fyzická kondícia. Starší človek sa často nechce hýbať, pretože pohyb mu spôsobuje bolesť. Menej pohybu ovplyvňuje pohybový systém a človek sa cíti ešte horšie. A tak sa bludný kruh uzatvára.

 „Pre seniorov má veľký význam fyzická sebestačnosť – základné činnosti spojené s hygienou, či prechádzky medzi ľuďmi. Práve odkázanosť a závislosť na druhých spôsobujú psychické traumy starnúcim ľuďom,“ vysvetľuje telovýchovný lekár MUDr. Pavel Malovič. 

Najlepším bojovníkom je teda pohyb a stále kontakty s ľuďmi. Pri zníženej pohybovej aktivite organizmus stráca silu, redukuje sa počet svalových vlákien, ubúda objem svalstva a objavujú sa ďalšie regresné zmeny v celom pohybovom systéme, vrátane kostí a kĺbov. Veľmi vhodné je zaradiť do životného štýlu seniorov ranné cvičenie, ktoré pripraví telo, ale aj myseľ, pre ďalšiu činnosť do dňa. Ideálnou pohybovou aktivitou je chôdza. Pomalá a krátkodobá nemá význam pre zlepšenie fyzickej kondície. Kondičný efekt má iba rýchlejšia chôdza, aspoň 3 – 4 km za hodinu, vzpriamene a s hlbokým dýchaním. Pešia turistika voľnejším tempom i na krátke vzdialenosti má okrem fyzického aj psychohygienický význam. Dobrá je turistika na bežkách alebo „severská chôdza“ s palicami – nordic walking.

 

S pribúdajúcimi rokmi treba byť pri výbere pohybových aktivít opatrní a prihliadať na už existujúce zdravotné obmedzenia. Organizmus staršieho človeka je zraniteľnejší a krehký, stúpa aj potreba príjmu minerálov a vitamínov. Na hormonálny a nervový systém priaznivo vplýva magnézium. Umožňuje uvoľnenie a sťahovanie svalstva, čim podporuje prevenciu kŕčov (spolu s vitamínmi B1, B2 a B6). Udržiava v dobrom stave obehový systém a zvykne sa označovať aj ako antidepresívny a protistresový srdcový minerál. V kombinácii s vápnikom pôsobí ako prirodzený upokojujúci a regeneračný prostriedok.

 

*Zdroj: Sociálna poisťovňa
  


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!