lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Slovákov znepokojuje slepota – no slepí sú k ochrane očí

  Spracoval(a) : Martina Pastuchová
Dátum : 3.10.2007
späť
Späť

Poslať
 

Obavy zo straty zraku majú Slováci viac ako z cukrovky alebo zo straty sluchu. Aj napriek obavám nie sú dostatočne informovaní o hlavnej príčine praktickej straty zraku – ochorení zvanom Vekom podmienená degenerácia makuly (VPDM) – a o možnostiach, ako riziko ochorenia znížiť.

Podľa posledného prieskumu by značný počet Slovákov dal prednosť ochoreniu cukrovkou (40,8%) alebo strate sluchu (38,1%) pred čiastočným či úplným oslepnutím. Respondenti tiež prehlásili, že sa menej obávajú kŕčových žíl (49,9%) či impotencie (32,6%) ako problémov s očami.

Keď bola ľudom položená otázka, či sú si vedomí hrozby číslo jedna týkajúcej sa zdravia očí, Vekom podmienenej degenerácie makuly, odpovedalo alarmujúce percento respondentov (72,6%), že o nej nikdy nepočuli, čo je v prekvapujúcom rozpore s ich vyjadreným záujmom o zdravie očí. Degenerácia makuly, ktorá postihuje miesto na sietnici zvanej žltá škvrna alebo makula a postupne spôsobuje zhoršovanie ostrého centrálneho videnia, je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) „hlavnou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách“  . Prvé príznaky ochorenia sa môžu objaviť už v strednom veku. Akonáhle bolo raz diagnostikované zrakové poškodenie, nedá sa už oko úplne vyliečiť. Postupnú stratu zraku spôsobenú ochorením možno iba spomaliť. Pacienti postihnutí degeneráciou makuly postupne strácajú centrálne videnie, zachované zostáva iba periférne videnie. Ochorenie spôsobuje, že ľudia nemôžu čítať, pozerať televíziu, riadiť automobil alebo rozoznávať ľudské tváre. Jedinou možnosťou, ako sa chrániť pred čiastočnou stratou zraku či dokonca úplnou slepotou, je úprava životosprávy a hlavne správna výživa našich očí.

Štúdie preukázali, že primerané preventívne kroky od ranného veku môžu významne znížiť riziko rozvoja degenerácie makuly. Podľa najnovšej štúdie LUNA pôsobí príjem karoténoidov luteínu a zeaxantínu pozitívne na hustotu a zdravie makuly, čím zlepšuje kvalitu makulárneho pigmentu. Štúdia označila výživový doplnok Ocuvite® Lutein veľmi efektívnym v dosahovaniu týchto cieľov.

Ocuvite® Lutein je moderný výživový doplnok navrhnutý tak, aby poskytoval optimálnu výživu pre oko. Preparát Ocuvite® obsahuje jedinečnú kombináciu dvoch pre oko charakteristických karotenoidov luteínu a zeaxantínu, antioxidantov vitaminov C a E, zinku a selénu. Príjem doplnkov v spojení s primeranou diétou, rozumnou fyzickou aktivitou a vyhýbaním sa silnému slnečnému žiareniu, podporuje zdravie očí a napomáha predchádzať vzniku ochorenia.

Slováci by mali – čím skôr tým lepšie – prijať opatrenia na podporu zdravia svojich očí a zabrániť tomu, čoho sa boja najviac: slepoty. 

O výskume VPDM
Výskum VPDM prebiehal od januára do júla 2007 pod vedením spoločnosti GFK Germany. Celkom odpovedalo 5860 ľudí starších viac ako 40 rokov z 10 európskych krajín: Českej republiky, Grécka, Maďarska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Španielska a Ukrajiny.


Diskusia k článku:

Celkom dobry a osvetovy clanok. Inak velmi uzitocny. Avsak namiesto jednostrannej reklamy by sa viac mohol zamerat na zivotospravu a dietu. Ked uz chceme predchadzat ochoreniu.
Neregistrovaný - Jan, 4.10.2007 10:26
Pekne zabalená (zamaskovaná) reklama...
Neregistrovaný - ...., 5.10.2007 09:36
Mate pravdu,namiesto nazvu pripravku, nam najskor mali povedat, ako sa spravne stravovat, co konzumovat, aby to iste dostal clovek do tela v prirodnej forme.
Neregistrovaný - , 7.10.2007 12:24
NO v dnesnej dobe bez prirodnych doplnkov clovek nemoze zdravo existovat. Potraviny v obchodoch z roka na rok neobsahuju potrebne mnozstvo mineralov stp.prvkov a vitaminov, ako pred 10 r. Nasa poda je vyzita a znehodnotena. Kazdy by si to mal uvedomit alebo nazbierat dostatok info, ako to vlastne je. Vo vlastnom zaujme. Ja a moja rodina uz viac ako 5 r. doplna stravu PD samozrejme aj 2 r. vnucke a vysledok je citelny aj viditelny. hejka
Neregistrovaný - , 8.10.2007 16:39
Taký pekný článok - do polovice. A potom sa to zvrhlo na hlúpu reklamu. Keby článok končil napríklad doporučením - jedzte viac mrkvičky či čučoriedok, potešilo by ma to. Takto ...
Neregistrovaný - Tiresius, 14.10.2007 20:05
Zaujimave riesenie, co sa preventivy tyka. Ludia odjakziva nereaguju na statistiky, vyskumy a podobne kroky, veduce k nejakemu vysledku. Ina statistika zase hovori, ze viac, ako polovica ludi sa rozhodne pre nejake riesenie pri problemoch ich zdravoteho stavu, pouzivanie roznych lieciv, popripade navstevu lekara, ked je uz ich stav naozaj kriticky. Vsetko je to v osvete ludi, mladeze a deti, aj ked na druhej strane sa nazory ludi v tychto veciach mozu lisit. Vyssie napisany clanok je v druhej polovici zamerany na liek, ako preventivne riesenie. Skoda, ze nie su vzpomenute aj ine produkty pre porovnanie. S vyssie uvedenymi reakciami suhlasim, no pridavam jeden dotaz, kolko prostriedkov s podobnymi ucinkami mame moznost na trhu vidiet a kupit? Jedenie ovocia a zeleniny, pohyb a ine zdrave cinnosti nam urcite pomozu, no co robit, ak niekto z pracujucich sedi cely den pred pocitacom a oci su v tomto momente naozaj dost namahane? Tam mrkva ci jablko nepomaha ani preventivne... a masirovat si oci kazdy chvilu tiez prestane byt ucinne. Vyskumne ustavy ci ine laboratoria by sa mali snazit potom svoje produkty "reklamovat" cez lekarske komory priamo do lekarni, aby im ludia mohli viac doverovat. Potom budu mat ludia zase novy - dalsi problem, ze vyzivny prostriedok alebo liek je prilis drahy....Preco asi? Celaskon, acylpyrin a pod. veci mame stale po ruke v kazdej domacnosti, ale ti, ktori maju so zrakom problemy by mohli skusit aj tuto cestu....ved vzdy mozu skoncit s touto vyzivou.S pozdravom...
Neregistrovaný - Ing.RF.PhD, 21.11.2007 17:34
This is way more helpful than anything else I've lokeod at.
Neregistrovaný - XgCohYwQqdwSMCzfZJ, 29.3.2012 15:14, garden_club(`na`)imcn.mc
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!