lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
BUDAPEŠŤ – perla Dunaja

  Spracoval(a) : Iveta Godárová
Dátum : 24.10.2006
späť
Späť

Poslať
 

Pre mnohých návštevníkov je to láska na prvý pohľad, iní ju začnú obdivovať až po určitej dobe, ale v jednej veci sa všetci zhodnú: Budapešť je jedno z najkrajšie položených miest na svete. Vzniklo v roku 1873, spojením Budína (Buda) a starého Budína (Óbuda), ktoré sa nachádzajú na kopcovitom pravom brehu Dunaja a Pešti (Pest), ktorá sa rozprestiera na rovine, na ľavom brehu rieky.

Ešte približne pred 30-timi rokmi  sa dalo cez Dunaj prejsť cez Reťazový most (Lánchíd), najstarší z tunajších deviatich budapeštianskych mostov. Reťazový most sa od tej doby stal jedným zo známych symbolov mesta. Budínska panoráma – Hradná štvrť s niekdajším Kráľovským palácom a Chrámom kráľa Mateja, rovnako ako vrch Gellért, čo dotvára silueta Citadely – boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
Línia snehobielej Rybárskej bašty, vybudovanej v roku 1905 ako vyhliadková terasa, sa nachádza blízko niekdajšieho rybného trhu. Presne kopíruje líniu pôvodných stredovekých hradieb, obrana ktorých bola na tomto úseku zverená práve cechu rybárov. Budínska strana mesta je zároveň zeleným pásmom maďarskej metropoly, kde sa nachádza pár obľúbených výletných cieľov. Tunajšie kopce patria k budínskej chránenej prírodnej oblasti. V ich vnútre sa ťahajú súvislé jaskynné systémy, nájdeme medzi nimi aj niekdajšiu vápencovú jaskyňu Maďarska, jaskyňu Pálvölgyi.

Budapešť svoju dnešnú tvár získala v 90. rokoch 19. storočia, keď bol vybudovaný okrem iného prvý budapeštiansky bulvár (dnes Andrássy út), ktorý spojil centrum mesta s Mestskými sadmi (Városliget), a pod jeho povrchom vznikla prvá podzemná dráha na európskom kontinente. Andrássyho trieda sa vďaka špecifickému historickému rázu, vrátane svojho bezprostredného okolia tiež stala súčasťou svetového kultúrneho dedičstva. Na jeho konci, uprostred námestia Hrdinov, bol v roku 1896 pri príležitosti osláv 1000. výročia príchodu Maďarov do ich dnešnej vlasti postavený Pamätník tisícročia. V tomto období bol na dunajskom pobreží postavený Parlament, najväčšia budova s touto funkciou v Európe, Opera, ako aj mnoho iných stavieb. Ich stavebný sloh svojráznym spôsobom kombinuje secesnú architektúru s národnými a orientálnymi motívmi. Na ulici Dohány stojí aj najväčšia európska synagóga. Najväčším budapeštianskym kostolom je Bazilika sv. Štefana, v ktorého kaplnke je strážená relikvia zakladateľa štátu.
Ulicou Váci, najobľúbenejším korzom centra Budapešti, dôjdeme k ďalšími dvom dominantným budovám peštianskeho nábrežia. Sú nimi majestátna a bohatým tovarom oplývajúca  Veľká tržnica a niekdajšia colnica, dnes sídlo Ekonomickej univerzity.
Viac: www.budapestinfo.hu a www.madarsko.sk

Ako spestriť pobyt v hlavnom meste Maďarska?
Návštevou kúpeľov  Széchenyi
Kúpele Széchenyi sú jedny z najväčších kúpeľných komplexov v Európe. Sú prvými liečebnými kúpeľmi v Pešti a nachádzajú sa v srdci mestského parku Városliget. V roku 1881 fungovali ako „artézne” kúpele. Kúpele boli rozšírené v roku 1927 o pánske a dámske ľudové kúpele a o kúpalisko. V polovici 60-tych rokov minulého storočia vybudovali spoločné priestory a dennú nemocnicu (komplexné fyzioterapeutické oddelenie). Zážitkový bazén ponúka okrem iného aj tieto služby: umelé prúdenie vody (centrifúga), perlivé kúpele, masírovacie vodné prúdy apod. 
www.spabudapest.com

Tropicarium – Oceanarium
Ak chcete zažiť neopakovateľnú atmosféru tropického pásma, vidieť na vlastné oči exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí a zblízka pozorovať pestrofarebný podmorský svet, navštívte Tropicarium, najväčšie morské akvárium Strednej Európy! Hlavnou atrakciou Tropicaria je 1,6 mil. litrové žraločie akvárium s 11 metrov dlhým vyhliadkovým tunelom. Steny akvária sú zhotovené zo špeciálneho 16 cm hrubého nerozbitného panoramatického skla. Návštevníci tak môžu bez obáv obdivovať až dvojmetrových tigrovaných či hnedých žralokov pochádzajúcich z Floridy, ktoré patria medzi 10 najnebezpečnejších druhov žralokov. www.tropicarium.hu


Diskusia k článku:

dobre nacasovane...v dnesnych dnoch bude romanticka prechadzka nocnou Budapestou urcite nezabudnutelna:-)
Neregistrovaný - livka, 24.10.2006 12:03
Good work! 3 mfcye
Neregistrovaný - eazfq, 14.4.2009 11:10, yjvkn(`na`)mail.com
Jedziemy Jedziemy i dojechac nie mozemy - MyBlastPL MyBlastPL MyBlastPL
Neregistrovaný - MyBlastPL, 10.12.2010 01:54, myblastpl(`na`)gmail.com
46
Neregistrovaný - NickYRTbgft, 25.6.2011 00:55, xyazamkn(`na`)gmail.com
ae4177fbfb52fc9e64fe7
Neregistrovaný - Oriemopeefino, 20.5.2012 05:22
hello
Neregistrovaný - Chipjohibia, 20.12.2013 23:13, effervescent80(`na`)aol.com
iodqjwdklakl ikjfalkwjflka awkdmlakwd
Neregistrovaný - 1Sn, 8.6.2014 22:37,
If you prefer decent, Coziness together with budget oakley sunglasses for guys, Brides, And kids; Occhialis is best search engine optimization supplier using model glasses. Select from big companies, , For instance, beam prohibition, Louis Vuitton, oakley, Chanel, Cartier plus more, Issues businesses in the usa and even england. sunglasses listen to a huge role in shielding the eyes by way of possibly damaging ultra violet rays. This process disguised. form of one's only provides the sort of the rays which may damage the eye area if it is overexposed. Even so women continually use a tendency to copy a woman and here it's rather a mistake even though will attempt continue along with the renowns when purchasing sunglasses. A lot of such glasses tend to a low priced way to choose the luxurious mode brandnames from other brands inform, Prada, Beam prohibition and so on. It was very beneficial and i also enhanced all of often the very sort and consequently content uniquely unique them back as some agency above this type of yes. Sabre perception has a collection of accessories where it tap out special, Clothing trendy combined with selection. Whether your goal is something common, Current fashions, Otherwise legendary, They offer it. Counterfeited oakley sunglasses are the most effective known brands of top quality in addition to the luxury sunglasses. , The particular eye glasses products carry granted many video to cheap oakley sunglasses suitable to receive caller to make. It's about time considering out bank account to put on few of trim with oakley sunglasses defend regarding each and every little brown view now to see pieces truly that year. As you move the glasses market is filled with snap within sunglasses, You can come up folks unhampered. In addition, This kind of glasses not really certified or a developed that by oakley sunglasses . They are the same original oakley any way you like but are in fact patterns are sometimes made. They are purchased at an expense within on the original one as well as, created illegitimately. Inknown to be with her tv set franchise, Ellie Kardashian is the most effective excitement cal. king. Lindsay, In addition to predicament a queen that her, Tend to experience Chanel yet Gucci his or her fundamental variety of sunglasses.
Neregistrovaný - Breendanxwqo, 21.6.2014 02:57, miranda_nikita23(`na`)yahoo.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!