lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Energia z cukrov, tukov alebo sladidiel?

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 23.10.2006
späť
Späť

Poslať
 

Vyradiť z jedálničku cukry? Omyl!
Mnoho žien sa domnieva, že najlepším variantom pre ich životosprávu a životosprávu ich detí je úplne vyradiť z jedálnička cukry. Ale to by bol omyl! Cukry – teda monosacharidy a disacharidy sladkej chuti – majú pre organizmus veľký význam. Po celý náš život predstavujú pohotový zdroj energie pre svaly. Bez cukru glukózy by nefungoval mozog.

Nahradia umelé sladidlá cukor?
Pokiaľ nie ste diabetik trpiaci obezitou, voľte radšej primeraný príjem cukrov pred náhradnými sladidlami. Problémom náhradných sladidiel je vysoká sladivosť a mierna pachuť. Táto skutočnosť často vedie k presladzovaniu pokrmov. Náhradné sladidlá nie sú v organizme metabolizované. Pokiaľ organizmus sladidlá už prijal, musí ich taktiež vylúčiť. Príjmom sladidiel zaťažujeme telo vylučovaním nepotrebných látok.

Náhradné sladidlá a deti
Deti do 3 rokov nesmú náhradné sladidlá konzumovať vôbec. Mnoho lekárov odporúča vyvarovať sa sladidiel do 6-teho roka dieťaťa. Dôvodom je riziko návyku na sladkú chuť bez pocitu nasýtenia. Centrum hladu v mozgu reaguje na rôzne podnety, u detí sa vytvára spojenie: Zjedol som niečo sladkého a zvýšila sa hladina cukru v krvi. To znamená, že som nasýtený. So sladidlami sa toto spojenie nevytvorí a dieťa môže jesť veľké porcie sladkostí bez pocitu sýtosti, zvýšenie hladiny cukru v krvi má časové oneskorenie.

Deti potrebujú maškrtiť!
Už prvá chuť, s ktorou sa dieťa stretáva v podobe materského mlieka, je sladká. Materské mlieko obsahuje dostatok výživnej glukózy. Sladkosti je nutné deťom v rozumnom množstve dopriať a nebrániť v maškrtení, pretože cukry podporujú správny vývoj mozgu a svalov. Vyberajme maškrty bez tuku a s vyššou nutričnou hodnotou. Napr. so želatínou, vlákninou, mliečnymi bielkovinami.

Želatínové cukríky
Zatiaľ čo 100 g želatínových cukríkov má energetickú hodnotu asi 1400 kJ, čokoládové tyčinky, ktoré obsahujú tuk, majú pri rovnakom množstve energetickú hodnotu 2000 – 2500 kJ. Energetická hodnota želatínových cukríkov je porovnateľná s műsli tyčinkami.

HARIBO a bezlepková diéta
Pokiaľ nie ste nútení dodržiavať bezlepkovú diétu, z cukroviniek sa odporúčajú želatínové cukríky. Cukríky neobsahujú múku, škrob ani iné súčasti obilnín s obsahom lepku. Pre tvarovanie cukríkov sa používa kukuričný alebo zemiakový škrob, ktorý taktiež neobsahuje lepok.
Môžete si pochutnať nie len na „Zlatých medvedíkoch“, ale aj na jogurtových cukríkoch „Creamy Dreams“. V krémovom želé – cukríkoch „Creamy Dreams“ – nájdete sušený jogurt a srvátku, ktoré dodávajú cukríkom lahodnú chuť a podporujú správne zažívanie. 

Viete, že...
...tuk má v rovnakom množstve 2x vyšší obsah energie než sacharidy a bielkoviny
...sladkosti bez tuku neobsahujú cholesterol...
...prvá kocka cukru na svete bola vyrobená v Čechách?

Sladká chuť je návyková!
Sladká chuť je návyková - čím viac po sladkom túžime. Naopak, pokiaľ sladíme menej, vnímame množstvo potravín ako výrazne sladké. V žiadnom prípade sladkosti nenahrádzajú jedlo. Sú len sladkou bodkou po jedle alebo doplnkom desiaty. Mali by sme dávať prednosť kvalite maškŕt pre ich množstvom a opäť platí: všetko s mierou. Pre zdravý vývoj organizmu je totiž nevyhnutná rovnováha medzi prijatou a vydanou energiou.

A nezabudnite, že….
Jedlo nie je len uspokojovanie nutričných potrieb organizmu. Aby sme boli zdraví a spokojní, musíme si na jedle predovšetkým pochutnať...
História cukru

Prvou továrňou na výrobu cukru postavili Arabi na ostrove Kréta okolo roku 1000 nášho letopočtu. Cukrová trstina je rákosovitá rastlina podobná bambusu, ktorá má pôvod na území Indie. V roku 1774 bol objavený ďalší zdroj cukru – cukrová repa. Cukrová repa nie je náročná na podnebie, preto sa výroba cukru z tejto rastliny hneď zvýšila. Trstinový cukor je však zdravší ako cukor repný. Obsahuje viac jednoduchých ovocných cukrov – glukózy a fruktózy.
V súčasnosti sa používa cukor trstinový aj repný – a to surový, rafinovaný, hnedý a rôzne ochutený. Nerafinovaný cukor má pôvodnú hnedú farbu, rafináciou (chemickým spracovaním) sa odstraňuje melasa, ktorá hnedú farbu spôsobuje. Hnedý cukor má výraznú chuť a arómu, je šetrnejší k hladine cukru v krvi a naviac obsahuje draslík, sodík, vápnik, horčík a množstvo aminokyselín.

Kockový cukor
Prvú kocku vyrobil Jakub Kryštof Rad – riaditeľ rafinérie v Dačiciach. Radova manželka sa poranila pri sekaní veľkého kusu cukru a nabádala manžela, aby vymyslel praktickejší tvar cukru. Vynález zočil svetlo sveta v roku 1841, v roku 1843 sa kocky cukru prvýkrát objavili na trhu. Z Dačíc sa kocky dodávali aj do Viedne a predávali pod názvom „čajový cukor“. Dačické prvenstvo dnes pripomína žulový pomník na námestí v tvare kocky cukru.

Crest Communications v spolupráci s odborníkom na výživu RNDr. Ludmilou Oliveriusovou CSc.


Diskusia k článku:

skutocne, neskutocne trapne!!....prave firma Haribo ide ludi poucovat, čo je zdrave?!!!....zabudli asi na svoje prisady v produktoch!!! HNUS!
Neregistrovaný - Helix, 23.10.2006 12:00
pekne ohlupujuca zaobalena reklama,niekto sa poriadne namahal, detom by som zelatinove cukriky v ziadnom pripade nekupila,nechcem poskodit ich zdravie
Neregistrovaný - , 24.10.2006 13:54
tak toto je vazne sila, zevraj "omyl, cukry nesmu chybat", nejedzte ovocie, lebo cukry su aj v cukrovinkach a hlavne tych propagovanych ...:-(
Neregistrovaný - jamka, 24.10.2006 22:19
Vy vsetci co tu pisete asi naozaj nepoznate skutocne ucinky zelatiny.... ma nezamenitelne ucinky na plet, kosti, nechty a vlasy... mozno si haribo urobilo skritu reklamu...ale o zelatine neklame!
Neregistrovaný - Mirka, 14.11.2006 22:15
to je nehorazne! cukriky zdrave?
Neregistrovaný - , 21.11.2006 15:13
celkom milé, až na to že zavádzajúce a klamivé v niektorých spomenutých veciach, ale pravdivé v tom že cukor dodáva energiu a nič viac.
Neregistrovaný - , 21.11.2006 15:22
kde sa dá zohnať hnedý cukor a poprípade aj trstinový?
Neregistrovaný - martina, 20.3.2007 14:10
Vo všetkých väčších supermarketoch nájdeme trstinový cukor, Billa, Tesco, Hypernova, a všetky ostatné. No a v obchodoch so zdravou výživou.
Neregistrovaný - KATKA, 23.3.2007 14:41
stradná cesta - zlatá cesta, zdravé je všetko, ale s mierou a v spárvnejkombinácii
Neregistrovaný - , 11.11.2007 21:26
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!